Fikk du med deg Zork-referansen i The Last Jedi?

En sjelden mynt fra 1986-relanserinen av Zork-spillene har funnet veien inn i den siste Star Wars-filmen.

Spillreferanser i populære filmer er ikke direkte sjelden kost, men den vi finner i Star Wars: The Last Jedi er litt mer obskur enn de fleste. Det viser seg nemlig at regissøren Rian Johnson er en tilhenger av eventyrspill, og han har åpenbart spilt mer enn bare LucasArts-klassikerne.

En av scenene i filmen inneholder nemlig en mynt som ble inkludert i pakken The Zork Trilogy. Dette var en spillsamling med de tre første teksteventyrspillene i Zork-serien. Samlingen ble lansert i 1986, og det er mynten fra Johnsons egen kopi som brukes i filmen.

Infocom-spillet Zork.
Jeg tør ikke legge inn bilde fra filmen, men her er spillet.

Den skal være å finne i en scene der den kriminelle hackeren DJ (spilt av Benicio del Toro) henter noen mynter fra et hemmelig skap i et romskip. Jeg skriver «skal være å finne», for selv om Rian Johnson sier at den er der, har ikke jeg klart å se den i den aktuelle scenen.

Zork og Star Wars er like gamle

Likevel er dette en ganske kul detalj, ikke minst fordi Zork-serien har et artig fellestrekk med Star Wars: Begge debuterte samme år, nemlig i 1977. Der Star Wars ble en gigantsuksess på kino, ble Zork også rimelig populært der det var tilgjengelig – på datidens stormaskiner tilknyttet universiteter, skoler og bedrifter.

Spillet ble utviklet av en gjeng hackere ved MIT, og da de senere dannet selskapet Infocom for å lage programvare for det gryende hjemmemarkedet, hentet de Zork frem igjen. Zork ble i praksis delt i tre separate utgivelser for å passe på datidens hjemmeplattformer, og disse ble altså samlet i Zork Trilogy noen år senere.

Den tidlige historien om Infocom og spillene deres kan du lese i mitt tilbakeblikk på Infocom-spillet Wishbringer.

En kommentar om “Fikk du med deg Zork-referansen i The Last Jedi?”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.