Spectrum-designeren er død

Rick Dickinson var ansvarlig for det ikoniske utseendet til den britiske hjemmedatamaskinen.

BBC meldte i går at den britiske industridesigneren Rick Dickinson er død. Han er mest kjent for sine bidrag til den britiske hjemmedataindustrien. Dickinson ble ansatt av teknologibedriften Sinclair Research i 1979, og sto for den ytre designen av de viktige mikrodatamaskinene ZX80, ZX81 og ZX Spectrum.

ZX81. Bilde: Evan Amos.
ZX81. Bilde: Evan Amos.

Billige og revolusjonerende

ZX80 ble lanser i 1980 var den første komplette hjemmedatamaskinen som kostet mindre enn 100 pund ved lansering, og var på den måten svært viktig for å gjøre datamaskinen til noe vanlige folk hadde råd til. Maskinen ble svært populær, og det var flere måneders ventetid for de som ønsket å skaffe seg en maskin (enten de kjøpte den i byggesett-form, eller som et ferdig produkt).

ZX81 fortsatte suksessen året etter, og hadde enda lavere pris; om man kjøpte den som byggesett slapp man unna med under 50 pund. Men det var ZX Spectrum som virkelig slo an, og denne plattformen var i mange år en av (om ikke den) viktigste spillplattformen i Storbritannia. ZX Spectrum var også rimelig populær her til lands, og ble importert til Norge av Viking Data.

ZX Spectrum. Bilde: Bill Bertram.
ZX Spectrum. Bilde: Bill Bertram.

Den populære mikrodatamaskinen hadde et ikonisk utseende, og brukte et billig gummitastatur i stedet for mekaniske taster. Dette var med å holde prisen nede. Skjønt tastaturet fikk ikke udelt positiv mottakelse, og for en moderne bruker vil det nok ta en stund å venne seg til den uortodokse plasseringen av mellomromstasten.

Dickinson designet også Sinclair-produkter, som datamaskinen Sinclair QL og det bittelille TV-apparatet TV80. Senere jobbet han med en hel rekke andre prosjekter, slik som den tidlige bærbare datamaskinen Cambridge Z88, Lensman-mikroskopet og den håndholdte konsollen Gizmodo.

Du kan lese mer om Dickinsons karriere i et stort intervju fra 2014, som ble publisert i sin helhet i går.

Bildet av Dickinson i toppen er hentet fra Facebook-siden til Retro Computers.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.