Unreal er 20 år i dag, og gratis på GOG og Steam

Husker du hvor imponerende dette førstepersons skytespillet var da det opprinnelig kom ut?

I 2018 snakkes det ofte om grafikkmotoren Unreal Engine, men vi hører ikke like mye om spillet som startet det hele. Det het enkelt og greit Unreal, og kom ut den 22. mai i 1998. Det er altså 20 år siden i dag.

Oppdatering: I anledning dette jubileet, er spillet gratis i 48 timer på GOG og Steam!

Imponerende spill

Husker du disse?
Husker du disse?

Unreal er et førstepersons skytespill satt til en fremmed klode ved navn Na Pali. Du våkner opp på et styrtet romskip – en fangetransport – og oppdager raskt at det er under angrep. I starten er poenget rett og slett å rømme, før du etter hvert innser at det ikke er noen trygge steder å rømme til. Den eneste løsningen er å komme seg bort fra planeten, men dette er lettere sagt enn gjort.

I 1998 imponerte Unreal først og fremst med sin fabelaktige grafikk, som gjorde full bruk av datidens 3D-akselleratorkort. Men det var også svært stemningsfullt til tider, og spesielt i starten benyttet det seg kraftig av omfattende, skriptede sekvenser for å bygge opp handlingen.

Spillet kunne også skilte med et svært omfattende arsenal med massevis av unike våpen, og flere sekvenser der du måtte bruke hodet for å komme videre. Alt sammen ble akkompagnert av herlig musikk i tracker-format.

Flerspiller og redigeringsverktøy

UnrealEd.
UnrealEd.

I tillegg til den svært omfattende enspillerkampanjen kom Unreal med rike muligheter for flerspiller, og dette aspektet av spillet viste seg å bli svært populært.

Unreal var faktisk så gøy å spille mot andre (eller de inkludertere «bot»-ene) at utvikler Epic raskt fulgte opp med en dedikert flerspillerversjon ved navn Unreal Tournament – som ble starten på en egen serie.

Vel så viktig var det faktum at spillet ble solgt med omfattende redigeringsverktøy som lot brukerne lage sine egne brett, og modifisere omtrent alt ved spillet. Spillet endte opp med å få en bråte store og små modifikasjoner som holdt det populært lenge etter at det originale innholdet hadde blitt «brukt opp».

Redigeringsverktøyet viste seg dessuten å være et glimrende reklameverktøy for Unreal-motoren, som endte opp med å drive en bråte andre spill, inkludert klassikere som Deus Ex.

Et minneverdig spill

Heftige nivåer.
Heftige nivåer.

Unreal er et av skytespillene fra nittitallet som gjorde størst inntrykk på meg, faktisk mer enn Half-Life som kom senere. Ikke bare var grafikken ekstremt imponerende for sin tid, men de skriptede sekvensene og de mange loggene man kunne finne underveis gjorde at handlingen føltes langt mer involverende enn i tidligere spill i sjangeren.

Det hadde også mange imponerende og minneverdige nivåer som gjorde full bruk av grafikkteknologien, og jeg kan fortsatt huske flere spesifikke steder i spillet. Men jeg husker også at det rett og slett ble litt for mye av det gode etter hvert, og om utviklerne hadde kuttet et av de styrtede romskipene, hadde nok det gjort kampanjemodusen hakket bedre.

Etter at denne var fullført, prøvde jeg meg på flerspillermodusen – men jeg spilte stort sett ikke mot andre mennesker. I stedet elsket jeg å slåss med de datastyrte «bot»-ene, som var skikkelig underholdende å kjempe mot. Jeg hadde aldri opplevd like intelligente motstandere i dataspill tidligere.

I dag er Unreal Gold (som også inkluderer ekspansjonspakken Return to Na Pali) til salgs på både GOG og Steam. Om du har lyst på mer mimring, har den populære Youtuberen Lazy Game Reviews laget et godt tilbakeblikk på spillet:

Her er forresten en av låtene fra spillet, spilt i musikkprogrammet ScreamTracker (slik at du kan se hvordan den ble laget):

Hvis det ga mersmak, så finner du hele lydsporet til Unreal Gold her:

En kommentar om “Unreal er 20 år i dag, og gratis på GOG og Steam”

  1. Spiller fortsatt Unreal Tournament av og til. Det spillet kom vel i ’99, og jeg jeg ennå imponert over hvordan man kan spille multiplayer mens ressurser for nytt kart/ny server lastes sømløst ned, mens man fortsatt spiller.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.