Spionerer Civilization VI på oss?

Dette er et av mange spill som bruker Red Shell, et program som snoker i informasjonen på datamaskinen vår.

Vi er generelt store tilhengere av Civilization VI her på Spillhistorie.no, men vi er ikke så voldsomt begeistret for å bli spionert på. Derfor håper vi utgiver 2K Games gjør noe med det faktum at spillet bruker et kontroversielt program ved navn Red Shell, som sender informasjon om datamaskinen vår til 2K Games.

Oss til 2K Games.
Oss til 2K Games.

Red Shell sier selv at de samler informasjon som inkluderer operativsystem, IP-adresse, nettleserversjoner, skjermoppløsning, brukerid-en i det aktuelle spillet og teksttypeprofiler. De skriver også dette:

– Tjenesten vår forteller i praksis «denne datamaskinen klikket på en lenke fra denne YouTube-videoen, og den samme datamaskinen spilte spillet ditt.»

Mange spill bruker det

Det viser seg at et rimelig solid antall spill har startet å bruke Red Shell, men mange har også fjernet programvaren igjen etter at brukerne har protestert. Disse spillene inkluderer blant annet Funcoms Conan Exiles. I tillegg har blant annet Creative Assembly lovet å fjerne programvaren fra sine spill – de bruker den i visse Total War-spill.

Men det er også en rekke spill som fortsatt bruker programvaren, uten at det per nå er noen tegn på at de vil fjerne den. Civilization VI er altså et slikt, sammen med stallkameraten Kerbal Space Program fra 2K Games. Du kan finne en liste over kjente spill som bruker programvaren på Reddit (og det er også en liste her).

2K Games til oss?
2K Games til oss?

– Mener det ikke er «spyware»

Felles for utgiverne som har kommentert dette (og Red Shell selv) er at de understreker at programmet ikke er «spyware», men et markedsføringsverktøy. Nettstedet CSO Security skriver at «hvorvidt Red Shell kan brukes til å samle informasjon som kan identifisere deg ser ut til å komme an på om spillutviklerne [som bruker det] er late eller ikke.»

Red Shell påpeker selv at programmet aldri kjører utenom de spillene som bruker det. De har en egen «opt out»-side på nettstedet sitt, men man må faktisk kontakte dem direkte via e-post for å «få informasjon om» hvordan man kan bli ekskludert fra sporing i enkelte spill. Det holder selvsagt ikke å slette de relevante filene fra spillmappene, da vil nemlig ikke spillene kjøre.

Civilization VI har en brukeravtale man må godkjenne for å få spille, men gir ikke tilgang til nøyaktig informasjon om hva som spores, og mulighet til å skru det av. Dette ser ut til å være et brudd på den nye personvernloven GDPR. I Norge har ikke denne loven begynt å gjelde enda, ifølge Datatilsynet trer den i kraft tidligst i juli. Her er den norske varianten av GDPR.

En moderator på Civilizations Steam-forum har gjort det klart at teamet er klar over kontroversen rundt Red Shell.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.