«Antispillet» Luminous Flux skal være ubehagelig å spille

Den norske kunstneren Christian Bøens spillprosjekt skal stilles ut på KRAFT i Bergen.

Har du lyst på en spillopplevelse utenom det vanlige, og i tillegg befinner deg i eller rundt Bergen den neste måneden? Da kan du stikke innom galleriet KRAFT i tidsrommet 17. august til 23. september, for å prøve deg på Christian Bøens lys- og lydinstallasjon Luminous Flux.

Luminous Flux er laget for å være ubehagelig.
Luminous Flux er laget for å være ubehagelig.

Luminous Flux er laget i Unreal Engine 4, og er et større prosjekt som vil inkludere flere elementer (historie, utfordringsmodus og utforskingsmodus). Det er utforskningsmodusen som skal stilles ut på KRAFT. Her navigerer du deg gjennom miljøer preget av lys og lyder. Enkelte deler skal være svært interaktive, mens andre bare skal oppleves.

«Antispill»

Bøen er billedkunstner, musiker og spillutvikler, og står bak spillfirmaet Surrealist. Han beskriver selv Luminous Flux som et «antispill», og til Spillhistorie.no forklarer han begrepet slik:

– Billedkunstneren i meg ville undersøke og se om det var mulig å lage et spill som ingen vil spille eller ville være vanskelig å gjennomføre. For å få dette til har jeg hentet inspirasjon fra lys- og lyd eksperiment og har prøvd å gjenskape intense lys-effekter og optiske illusjoner inne i Unreal Engine 4 – som gjerne fremhever svimmelhet og ubehag.

Det ser litt demoscene-aktig ut.
Det ser litt demoscene-aktig ut.

Tanken bak Luminous Flux skal ha vært å utfordre publikum ved å utsette dem for en ekstrem og uventet opplevelse. Bøen forklarer:

– Jeg har tatt utgangspunkt i lyder folk opplever som fare- og smertefulle i en begrenset periode. Til eksempel alarmer, røykvarslere og flere andre høyfrekvente lyder – som til vanlig skal varsle eller gjøre oss oppmerksomme. I tillegg har jeg justert lyden litt ekstra opp.

Utstillingsmodusen er snillere enn hovedspillet

Bøen understreker at utstillingsmodusen er «snill» i forhold til hovedspillet, som også skal ha tid som et ekstra stressmoment. Under utviklingen måtte han for eksempel lage et system for å midlertidig skru av lyden og lyseffektene, for ikke selv å få øresus og lignende.

Luminous Flux virker med andre ord som et spill du bør være forsiktig med om du sliter med migrene eller andre hodeplager, og helst holde deg helt unna om du har epilepsi. Etter utstillingen er planen å legge utforskningsmodusen ut for gratis nedlasting på nettet.

Her er en trailer. Vær oppmerksom på at den er full av potensielt epilepsitriggende blinkende lys:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.