Du kan nå laste ned og kjøre Windows 95 på PC-en din

En uoffisiell app lar deg leke deg med det gamle operativsystemet i et vindu på skrivebordet ditt.

Husker du Windows 95, og kunne tenke deg å ta en runde med det gamle operativsystemet igjen? Eller har du bare lyst til å se hvordan Windows var i riktig gamle dager? I begge tilfeller har vi gode nyheter til deg – nå kan du laste ned hele greia som en moderne applikasjon for Windows, Mac eller Linux.

Det vil si at etter at den i underkant av 150 MB store installasjonsfilen er lastet ned, kan du leke deg med Windows 95 i et vindu (eller i fullskjerm-modus), oppå det operativsystemet du kjører i dag. Uten noe oppsett eller installasjonsprosess.

Mange husker nok dette. Men om minnene er gode eller ikke, er nok et annet spørsmål.
Mange husker nok dette. Men om minnene er gode eller ikke, er et annet spørsmål.

Gratis nedlasting

Du finner «appen» på Github, der du også kan laste ned kildekoden. Rent teknisk sett er dette en kombinasjon av en emulator som heter Virtual x86 (laget i Javascript) med app-byggeren Electron, og en ferdigoppsatt Windows 95-installasjon som kjører på en virtuell harddisk. Ikke trolldom, altså, men det fungerer.

Enn så lenge er det litt begrenset hva du faktisk kan gjøre med appen, siden det ikke er mulig å sette opp egne harddisker eller kjøre programvare fra CD-ROM. Dessuten virker den ferdigoppsatte C:-stasjonen såpass liten at det strengt tatt er vrient å installere særlig mye der. Man kan riktignok sette inn virtuelle disketter i systemet (diskfiler i .img-format).

Men du kan i det minste surre rundt med standardprogrammene og -spillene, og få et lite sjokk over hvor mye mindre brukervennlig Windows 95 var enn dagens Windows strengt tatt er. Husk at du kan resette systemet i oppstarten, i tilfelle du ender opp med sort skjerm fordi du prøver feil ting.

Ikke lovlig

Forresten: Nei, dette er teknisk sett ikke lovlig. Windows 95 er selvfølgelig beskyttet av opphavsretten, og det er piratkopiering å laste det ned. Samtidig er det jo vrient å argumentere for at Microsoft taper noe på dette her, all den tid de ikke selger Windows 95 lenger, og de som laster ned denne appen for å leke seg i noen minutter neppe ville ha kjøpt det (igjen) uansett.

I tillegg har dette helt klart en historisk verdi – Windows 95 er et av tidenes viktigste programvareprodukter, og man vil aldri kunne få et skikkelig inntrykk av hvordan det fungerte uten å faktisk prøve det. Frem til Microsoft selv kommer på banen for å bevare essensiell datahistorie for ettertiden, er piratkopiering nærmest umulig å komme utenom.

Men om selskapet finner ut at de ikke lenger vil tillate distribusjon av appen, er de i sin fulle rett. Ars Technica har skrevet noen ord om problemstillingen, om du er interessert.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.