Pinball FX3 får flipperspill fra Williams og Bally

Williams Pinball vol. 1 lanseres om kort tid – men vil de klassiske brettene sensureres?

I mai annonserte skaperne av flipperspillsimulatoren The Pinball Arcade at Williams/Bally av ukjente årsaker ikke ville fornye lisensavtalen sin med dem, og at de derfor måtte fjerne 50 flipperspill fra The Pinball Arcade. Nå kan det virke som grunnen har kommet frem – Williams/Bally-rettighetene har nemlig gått til konkurrentene i Zen Studios.

Dette innebærer at Zen Studios nå kan lage sine egne versjoner av alle Williams/Bally-flipperspillene, skjønt de er i mange tilfeller avhengige av å få i land avtaler med andre rettighetsinnehavere også (i de tilfellene der flipperspillene er basert på eller bruker innhold fra lisensierte merkevarer). Akkurat det å skaffe lisenser har imidlertid Zen Studios rikelig med erfaring med, de har jo tross alt sikret seg både Marvel og Star Wars tidligere.

Williams Pinball vol. 1

Junk Yard-brettet.
Junk Yard-brettet.

Den første pakken med flipperspill fra Williams heter Williams Pinball Volume 1, og inkluderer tre flipperspill. Den europeiske prisen er 9,99 euro, men hva norsk pris blir vet jeg ikke. Lanseringen finner sted 9. november, og pakken blir en ekspansjon for gratisspillet Pinball FX3. Dermed kan den skaffes på Switch, PS4, Xbox One og Steam.

De tre brettene er Medieval Madness, Junk Yard og The Getaway: High Speed II. Brettene lanseres både i originale utgaver (med mer realistisk ballfysikk enn vi er vant med fra Pinball FX3), og i «remaster»-versjoner som inneholder animerte figurer, fysikkobjekter og så videre. Disse spilles med standardfysikken til Pinball FX3.

I tillegg vil flipperspillet Fish Tales gis ut gratis for alle som eier Pinball FX3, og her kan man også veksle mellom klassisk og «remaster»-utgave.

Zen Studios skal ha skaffet seg tilgang på virkelige versjoner av alle spillene, som de så har tatt fullstendig fra hverandre (og satt sammen igjen!) for å studere dem ned til hver minste detalj. Dermed bør de simulerte kopiene være temmelig nøyaktige.

Sensurerte versjoner

I de siste ukene har det foregått en betatesting av de nye brettene på Steam, og i den forbindelse har det kommet frem at Zen Studios har valgt å sensurere noen av brettene.

De hadde riktignok allerede en «familiemodus» som endret eller fjernet ulike animasjoner fra poengdisplayet, og det er da denne Zen bruker i sine versjoner. Men brukerne kan for øyeblikket ikke velge å spille spillene i originalmodus. Så når ridderen kjemper mot dragen i Medieval Madness, står det bare «sensurert» i poengdisplayet.

Jeg har sensurert havfruen for dere, så nå er denne siden trygg for alle.
Bildet er fra traileren under. Jeg har sensurert havfruen for dere, så nå er denne siden trygg for alle.

Men Zen har også gjort ting som å dekke til magen til en havfrue fjerne sigaren fra munnen til en fisker på kunsten til Fish Tales – det er ganske absurd, og strengt tatt fullstendig uforenelig med hashtagen #PreservePinball som Zen selv har brukt i promoteringen. I tillegg lover det temmelig dårlig for fremtidige versjoner av mange «voksnere» Williams/Bally-spill når selv et spill som Fish Tales må endres.

Skal man gjenskape historiske spillmaskiner og presentere dette som bevaring, så må man gjøre det ordentlig, og være tro mot originalene. Denne typen retusjering er på grensen til historieforfalskning.

En representant for Zen Studios har uttalt at dette er en vanskelig problemstilling, og at de jobber for å se om det er mulig å finne en løsning. Den løsningen vil nok involvere å heve den anbefalte ESRB/PEGI-aldersgrensen et hakk eller to, og det virker ikke som de er spesielt interessert i å gjøre dette.

Det som gjør situasjonen enda kjipere er jo at mange av disse brettene var mulig å kjøpe i usensurerte versjoner i The Pinball Arcade, der de nå – på grunn av Zens nye avtale med Williams – ikke lenger er tilgjengelige.

Men det gjenstår selvsagt å se hva som skjer når pakken faktisk lanseres. Her er i alle fall en trailer fra Williams Pinball vol. 1, som artig nok viser havfruen på Fish Tales-brettet før hun ble sensurert:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.