Det blomstrer rundt Game Boy Camera

Husker du da Nintendo lanserte kamera for Game Boy? Det er fortsatt et rikt miljø rundt Game Boy Camera.

I år var det 20-årsdagen til Game Boy Camera (GBC), det enøyde vidunderet som blant annet ga muligheten til å spille småspill med bilder man selv hadde tatt. I den forbindelse skrev AV Clubs Matt Gerardi at GBC representerte intet mindre enn «a new way of making reality and video games collide», og det lenge før Pokémon Go. Om du ikke er kjent med GBC, gjør gjerne som en halv million andre og se The 8-Bit Guys ti minutter lange demonstrasjon.

Stemningsfullt. Bilde: Ken Fager, Creative Commons 2.0 (se nederst for lenker).
Stemningsfullt. Bilde: Ken Fager, Creative Commons (se nederst).

Gråstikk og pikselestetikk

Med Game Boy Camera fanget man verden i 128×112 piksler med 2-bit(!) fargedybde, altså ikke bare svart-hvitt, men med hele to gråtoner i tillegg. GBC feide ikke akkurat andre digitalkameraer av banen da det kom, men de dithering-pregede bildene hadde til gjengjeld en slags kunstnerisk kvalitet. Selveste Neil Young må ha tenkt dette, for i det herrens år 2000 brukte han et GBC-bilde som plateomslag.

På grunn av kameraets egenart og begrensninger (og sikkert en god dose nostalgi) blomstrer det i dag en kreativ kultur rundt GBC. I denne artikkelen vil vi trekke fram noe av det spennende som skjer på GBC-fronten.

Modding og månefotografi

16. oktober ble Matthew Parrish fra Ohio kjent da spillutvikleren Max Krieger tvitret om det sinnrike kameraprosjektet hans. Parrish har gitt GBC et profesjonelt objektiv ved å la GBCs bildebrikke erstatte bildebrikken i et speisreflekskamera. Dette er et (kanskje unødvendig kronglete?) steg videre fra bruke en adapter og koble GBC til et teleobjektiv, som designeren Bastiaan Ekeler har gjort. Astronomistrudenten Alexander Pietrow har på sin side forlenget GBCs rekkevidde betraktelig ved å montere det på et teleskop. Resultatet ble noen flotte (og litt nifse) månebilder. Pietrow har for øvrig flere jern i ilden, og har kodet to spill til Atari 2600.

Astrofotografi – Jupiter og månene dens. Bilde: Alex Pietrow, CC BY 4.0. Hentet fra Wikipedia.
Astrofotografi – Jupiter og månene dens. Bilde: Alex Pietrow, Creative Commons (se nederst).

Man trenger imidlertid ikke å modde GBC for å gjøre gøyale ting. Denne måneden kunne Milwaukee Record melde om hobbyfotografen Joshua Arter, som siden i fjor har lagt ut GBC-bilder av Michigans største by på Instagram-kontoen 8bitMKE. I skrivende stund har han lagt ut 215 bilder, til sammen en anakronistisk mosaikk av en moderne amerikansk storby. Noen som tar utfordringen, og vil gjøre det samme i Norge?

Arter henter ut GBC-bildene med en BitBoy, en 100 dollar dyr boks som emulerer en Game Boy Printer, men lagrer bildene på et SD-kort i stedet for å skrive dem ut på termopapir. Boksen kom i 2015, og ble brukt til å dekke E3-messen samme år. Men man kan visst også hente ut bildene selv med en Arduino, ved å følge denne oppskriften av Brian Khuu.

Ford Taurus. Bilde: Weakmassive.
Ford Taurus. Bilde: Weakmassive, Creative Commons (se nederst).

De glemte bilders bok

Ønsker man ikke å ta egne bilder, kan man alltids kuratere andres. Gjennom Kickstarter har Stevie Boyar nylig finansiert prosjektet Lo-Fi Memories, en bok med 200 glemte bilder fra over 70 brukte GBC-er som Boyar har samlet. 51 mesener ga til sammen over 1500 dollar for å få prosjektet på beina, og første opplag av boka sendes visst ut i november. Som Boyar skriver, vekker de kontekstløse bildefragmentene nærmest eksistensielle spørsmål: «Hvem tok dem? Hvor, når og hvorfor?» Boka følges forøvrig av en utstilling i New York samme måned, ifølge Kickstarter-siden.

Til slutt: Var du blant dem som aldri fikk en Game Boy Printer til jul eller bursdag, men i dag har kommet over kneika og fått tilgang til lasergraveringsmaskin? Da kan du bli inspirert av low-poly-kunstneren Augustin Flowalistik og gjøre dine fiender misunnelige med alle tiders print.

Bildeinformasjon:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.