Nova64 lar deg laste inn Commodore 64-spill fra PC

Dette er en liten dings som du putter inn i kassettspillerporten på Commodore 64, og kobler til den PC via USB.

Det finnes fortsatt et levende Commodore 64-miljø, og de mest aktive i dette miljøet har gjerne gått til anskaffelse av systemer som Ultimate-produktene, som blant annet tillater dem å lagre spill på minnekort og kjøre disse på Commodore 64-en. Men om du ikke har gått til det steget, har det nå kommet en kul liten løsning som gjør det enkelt å kjøre nedlastede spill på ekte maskinvare.

Nova64. Bilde: Tom Roger Skauen.
Nova64. Bilde: Tom Roger Skauen.

Nova64

Den heter Nova64, og er en liten, Arduino-basert sak som du putter inn i kassettspillerporten på Commodore 64-maskinen din. Så kobler du den til PC-en via USB. Deretter er det bare å velge spill via et grensesnitt på PC-en, skrive den tradisjonelle LOAD-kommandoen på Commodore 64-maskinen din, og så trykke på «play»-knappen på PC.

Hvis du har valgt en fil i .tap-format, som altså er en nøyaktig gjengivelse av den originale kassettdataen, vil spillet så lastes inn som det ville gjort om du brukte en ekte kassett, med eventuelle bilder og lastemusikk og det hele.

Om det i stedet er en programfil (for eksempel en .prg-fil, eller fra en fil av typen .t64 eller .d64), så vil lastetiden være langt raskere. Overføringshastigheten er på omtrent 850 bytes per sekund, og det vil med andre ord gå cirka dobbelt så raskt som om filen hadde ligget på diskett eller vært i Turbotape-format på kassett. Denne funksjonen aktiveres automatisk.

Nova64 kan også skrive fra Commodore 64-maskinen og til PC-en, og du kan til og med koble til en datasette-spiller uten Commodore 64-en tilkoblet, for å lese innholdet på ekte Commodore 64-kassetter inn på PC-en din. Nyttig om du har noen kassetter liggende, og gjerne skulle ha reddet innholdet. Alternativt kan du skrive til kassetter på denne måten, om du trenger det.

Beklager det mørke bildet, jeg måtte dra ut kontakten til lampa for å få strøm til TV-en da jeg testet denne i går.
Beklager det mørke bildet, jeg måtte dra ut kontakten til lampa for å få strøm til TV-en da jeg testet denne i går.

Programvaren inkluderer også et visuelt hjelpemiddel for deg som trenger å stille inn tonehøyden på kassettspilleren din.

Hendig dings

Jeg har testet Nova64, og så langt fungerer den knirkefritt. Jeg har ingen avanserte løsninger som Ultimate 64, og har vært avhengig av en svært kranglete datasettespiller for å kjøre kassettbaserte spill på originalmaskinvaren. Men nå er det bare å koble den opp og spille i vei. Veldig hendig, for min del i alle fall.

Det er norske Tom Roger Skauen som har utviklet Nova64. Om du skulle ha lyst på en slik sak selv, kan du ta kontakt med ham på e-post trs@c64.no. Prisen er 300 kroner inkludert frakt i Norge. Du kan også se posten hans i Facebook-gruppa Commodore/Amiga Norge for mer informasjon.

Merk: Jeg kjenner Tom Roger Skauen, og han har blant annet skrevet noen artikler for Spillhistorie.no. Jeg kjøpte min Nova64 som en normal kunde, men det er på sin plass å opplyse om at han til en viss grad er affiliert med nettstedet. I Facebook-gruppen Commodore/Amiga Norge bør du kunne finne andre som har kjøpt Nova64, og høre hva de syntes om produktet.

2 kommentarer om “Nova64 lar deg laste inn Commodore 64-spill fra PC”

  1. For min del har denne dingsen gitt den gamle Commodore 64-maskinen min helt nytt liv. Gjenstår jo å se hvor lenge det varer, men har kost meg i flere kvelder nå med klassiske Commodore 64-spill.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.