Netflix har gitt ut et ekte ZX Spectrum-spill

Et av spillene fra den interaktive Black Mirror-filmen Bandersnatch eksisterer faktisk.

Fredag lanserte Netflix en interaktiv Black Mirror-film ved navn Bandersnatch, som har fått retrospillmiljøet til å koke. Filmen finner sted tidlig på åttitallet, og følger en ung programmerer som skal spillmatisere en fantasy-roman. Mye av handlingen er sentrert rundt det fiktive spillselskapet Tuckersoft, som blant annet lager spill for den britiske hjemmedataplattformen ZX Spectrum.

Ekte spill

Spillets nettsted. Om du ikke får det opp, kan du laste ned filen direkte (se teksten).
Spillets nettsted. Om du ikke får det opp, kan du laste ned filen direkte (se teksten).

I løpet av episoden får vi se noen av spillene deres, og et av dem er faktisk ekte. Det heter Nohzdyve, og kan lastes ned fra «selskapets» nettsted. Her har man ikke tatt noen snarveier – dette er et skikkelig ZX Spectrum-spill, og skal du spille det må du enten bruke emulator eller overføre det til en fysisk kassett og laste det inn på ekte maskinvare.

Om du ikke får opp Nohzdyve-siden (et problem jeg også har), kan du laste spillet ned direkte her (via Gizmodo). En passende emulator er Fuse. Spillet er et enkelt arkadespill der en kar stuper ut av et vindu og ned mot bakken, og må samle ballonger mens han unngår hindringer.

Dette er forresten ikke den eneste ZX Spectrum-saken som har dukket opp i forbindelse med episoden. På ett tidspunkt spilles en lyd som høres veldig ut som digital data, og det er den faktisk også. Hvis du tar den opp, og spiller den av (på ekte maskinvare eller via emulator), viser det seg at den er et lite ZX Spectrum-program som blant annet viser en QR-kode for Tuckersoft-nettstedet.

Bandersnatch er altså en interaktiv film, der du ved jevne mellomrom får mulighet til å velge hvordan du vil ta handlingen videre. Disse valgene vil blant annet påvirke hvordan det hele ender. Her er en trailer:

Bandersnatch

Reklame for det virkelige spillet Bandersnatch. Scannet av Arcade Artwork.
Reklame for det virkelige spillet Bandersnatch. Scannet av Arcade Artwork.

Om navnet Bandersnatch høres kjent ut, så kan det godt være at du har hørt om den britiske spillutvikleren Imagine Software. De jobbet nemlig med et superambisiøst «megaspill» for ZX Spectrum som het nettopp Bandersnatch, som fikk mye oppmerksomhet under utviklingen.

Spillet var så avansert at det faktisk var meningen at det skulle lanseres med ekstra maskinvare for å sikre at det i det hele tatt kunne kjøre på den beskjedne ZX Spectrum-plattformen.

Selskapet rakk aldri å bli ferdig med Bandersnatch før de gikk konkurs, men fra Imagines aske fikk vi spillutgiveren Psygnosis, som plukket opp restene av Bandersnatch, og brukte disse som basis for Amiga/Atari ST-spillet Brataccas.

Det skal godt gjøres å kalle Brataccas en klassiker, men det er også et veldig interessant spill som er svært ulikt de typiske bestselgerne fra åttitallet.

Imagines kollaps endte forøvrig opp som en svært offentlig affære, ettersom et team fra BBC var på plass hos studioet for å filme en dokumentar om selskapet. Du kan se den svært fascinerende filmen her:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.