Lyst til å teste et av de første data-strategispillene?

Her er en trivelig nettversjon av Hammurabi, som opprinnelig ble utviklet i 1968.

Når man diskuterer historien til økonomiske strategispill og bybyggerspill, er Hammurabi et spill man typisk kommer innom. Dette spillet regnes nemlig som en tidlig forfar til disse spillene.

Hammurabi er turbasert, og gir deg rollen som herskeren over en oldtidsby. Din jobb er enkelt og greit å holde byens innbyggere i live, ved å sikre at de har nok mat. Hver tur må du velge hvor mye av byens kornbeholdning som skal brukes til mat, hvor mye som skal brukes til planting, og hvor mye som skal brukes til å kjøpe nye åkermarker for videre vekst.

Ny utgave av et veldig gammelt spill.
Ny utgave av et veldig gammelt spill.

The Sumer Game

Hammurabi het opprinnelig The Sumer Game, og ble utviklet i 1968 på en «minidatamaskin» av typen PDP-8, hos Digital Equipment Corporation (DEC). Spillet ble skapt av en programmerer ved navn Doug Dyment, i det nå ganske glemte programmeringsspråket FOCAL.

I 1973 ble det oversatt til BASIC av David J. Ahl, mannen bak den historisk svært viktige boken BASIC Computer Games, noe som gjorde det langt mer kjent. I årene som fulgte ble det utviklet en rekke kloner og videreutviklede utgaver, med Kingdom, Dukedom og King som noen av de mer kjente. I 1978 kom Santa Paravia en Fiumaccio, som utvidet konseptet med bybygging.

Dermed kan vi altså spore en linje fra Hammurabi, via Santa Paravia en Fiumaccio, til dagens bybyggerspill, selv om det strengt tatt er vanskelig å se de helt store likhetstrekkene mellom det superenkle Hammurabi og dagens kompliserte beist.

Merk at Hammurabi ikke nødvendigvis var det første spillet i sitt slag; ulike former for tekstbaserte simulatorer dukket opp allerede på femtitallet.

Om du har lyst til å teste Hammurabi selv, finnes det flere alternativer. Men en helt ny, og ganske trivelig, utgave har nå dukket opp på Itch.io. Den kan spilles på nettet, eller lastes ned. Denne versjonen har litt tekstbasert grafikk og slikt, som originalen ikke hadde, men selve spillmekanismene er trofaste. Dette er en adapsjon av David J. Ahls 1973-utgave. Ta en titt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.