Her er historien om spillindustrien i Ungarn

Visste du at flere av de kjente spillene fra åtti- og nittitallet egentlig ble produsert bak jernteppet?

Moleman 4 er en dokumentarfilm om historien til den ungarske spillindustrien, og denne historien er mer spennende enn man kanskje skulle tro, ettersom mange kjente, tidlige dataspill man egentlig forbinder med britiske, amerikanske og til og med japanske selskaper faktisk ble helt eller delvis utviklet i Ungarn.

Spillutvikling bak jernteppet

Det var ikke bare-bare å utvikle spill for vestlige datamaskiner bak jernteppet – maskinene måtte nemlig smugles inn i landet.
Det var ikke bare-bare å utvikle spill for vestlige datamaskiner – maskinene måtte nemlig smugles inn i landet.

Jeg har allerede skrevet litt om dette temaet i en artikkel et av de aller første spillene utviklet i landet, det merkverdige skytespillet Dancing Monster. Kortversjonen er at et selskap ved navn Novotrade ble startet opp for å satse på spill, og de kom i kontakt med Commodores britiske arm som trengte noen som kunne lage spill for den nylanserte datamaskinen Commodore 64.

Siden det ikke fantes noe spillutviklermiljø i landet, arrangerte Novotrade en konkurranse der folk med spillideer kunne sende inn tekstbeskrivelser av konseptene sine. De fikk tonnevis av svar, og valgte cirka hundre av disse som så ble sendt til Commodore i Storbritannia. Commodore valgte igjen ti spillkonsepter, som Novotrade deretter utviklet til fullverdige spill.

Dette var bare begynnelsen, og resten av historien inkluderer gigantiske navn som Tetris, Nintendo og Sega. Du kan altså se alt sammen i Moleman 4, som ble lansert i fjor. Filmen har etter hvert blitt gjort tilgjengelig gratis på YouTube.

Formatet er litt rart, ettersom filmen er strukturert som et slags merkelig eventyrspill, men skaperne har fått intervjuer med mange sentrale personer fra spillutviklermiljøet i Ungarn, samt samarbeidspartnerne deres i andre land. Det er med andre ord mye interessant spillhistorisk stoff i denne filmen.

Her er hele dokumentarfilmen (det er også mulig å kjøpe filmen, og få 7,5 timer med ekstrainnhold i tillegg):

2 kommentarer om “Her er historien om spillindustrien i Ungarn”

  1. Kult. Skal sjekke ut denne. Blir Last Ninja nevnt, forresten? De hadde jo et helt ferdig spill laget av en gjeng i Ungarn, men Mark Cale i System 3 var ikke fornøyd og skrotet det meste av det de hadde gjort og fikk John Twiddy til å starte på nytt i England.

    Svar
    • Jeg var også spent på det, og ja, det et er en større del om The Last Ninja med intervju med både Cale og de ungarske utviklerne som jobbet på prosjektet.

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.