Iron Maiden saksøker 3D Realms

Mener retroskytespillet Ion Maiden er for likt deres merkevare, og krever to millioner dollar i erstatning.

Etter diverse rapporter på nettet, har 3D Realms bekreftet at de blir saksøkt av selskapet til det britiske tungmetallbandet Iron Maiden. Grunnen er vel strengt tatt åpenbar; spillnavnet Ion Maiden uttales jo omtrent likt som bandnavnet Iron Maiden.

Steve Harris og Shelley Harrison – separert ved fødselen? Bildet av Steve Harris har Creative Commons-lisens og er tatt av flickr-bruker adels, se bunnen av artikkelen for lisensinfo.
Steve Harris og Shelley Harrison – separert ved fødselen? Bildet av Steve Harris har Creative Commons-lisens og er tatt av flickr-bruker adels, se bunnen av artikkelen for lisensinfo.

Som to dråper vann?

Men søksmålet stopper ikke der. Iron Maiden Holdings Limited hevder også at spillets hovedperson, Shelley Harrisson, er basert på Steve Harris. Jeg har lagt ved bilder av begge, så dere kan dømme likheten selv.

Iron Maiden Holdings Limited mener visstnok også at et hodeskalle-ikon i spillet er for likt deres maskot, skjelettet Eddie, og det ser også ut som 3D Realms-logoen har blitt dradd inn i det hele, da denne visstnok er for lik Iron Maidens logo.

Ifølge nettstedet Blabbermouth mener Iron Maiden Holdings Limited også at folk kan bli forvirret nok til å forveksle Ion Maiden og deres eget spill, en mobilsak fra 2016 ved navn Legacy of the Beast. De skriver at Ion Maiden bruker samme «utseende og stil» som Legacy of the Beast.

Totalt krever tungrockernes advokater to millioner dollar (ca. 17,5 millioner kroner) fra 3D Realms, og de vil også ha overført alle rettighetene til Ion Maiden-navnet, som de insisterer på at 3D Realms må slutte å bruke.

Build-skytespill var alltid veldig glad i toaletter, av en eller annen grunn.
Bilde fra Ion Maiden.

Jernjomfruen

Jeg skal vokte meg vel for å uttale meg om lov og rett, men at navnet Ion Maiden spiller på begrepet «iron maiden» virker som nevnt ganske åpenbart (det er da også et ganske herlig ordspill). Men samtidig stammer jo begrepet i seg selv fra middelalderen, og refererer til et tortur-/henrettelsesredskap som på norsk heter jernjomfru (middelalderen var en hyggelig tid).

De øvrige påstandene virker tynnere; det er for eksempel åpenbart for alle med et øye eller to i hodet at Ion Maiden ikke på noen som helst måte prøver å etterligne Legacy of the Beast-spillet. 3D Realms påpeker også at Shelley Harrisons første solospill var Bombshell fra 2016. Hun ble altså ikke skapt for dette spillet, noe som gjør det mindre sannsynlig at hun faktisk er basert på Steve Harris.

3D Realms skriver uansett at de nå vurderer mulighetene sine i samråd med utgiver 1C Entertainment og utvikler Voidpoint. I saker som dette har de store en tendens til å knuse de små, uansett hvem som har retten på sin side, så et navnebytte og en form for økonomisk kompensasjon avtalt utenfor rettssalene er neppe utelukket.

Ion Maiden er forøvrig et veldig artig spill.

Bildet av Steve Harris er tatt av adels på flickr, og bruker Creative Commons-lisens 2.0. Shelley er det 3D Realms som har laget. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.