Prince of Persia er 30 år i år

Spillskaperen har mimret litt på Facebook, og hinter om at noe nytt kanskje kan være på vei.

Originale Prince of Persia er et av favorittspillene mine, og i motsetning til mange andre av de spillene jeg koste meg med i barndommen, er det et spill som fortsatt er skikkelig moro å spille. I år er det faktisk 30 år siden det kom ut, i 1989, og spillskaperen Jordan Mechner postet nylig en litten mimrepost på Facebook.

Der forteller han blant annet om en journalpost fra utviklingen, som jeg tenker det er like greit å gjengi i sin helhet her:

July 26, 1989
Left a stack of disks three inches high on my desk for Brian. Eleven for sales, three for QA, plus seven more. Hope they work.

I played the whole game straight through for the first time ever, start to finish, cheat keys turned off. Made it with seconds to spare (my hour ran out while I was fighting the Grand Vizier).

You know what? It was fun!

There’s a level of tension generated when you know you can’t cheat, which is completely absent from the normal playtesting I do. By the time that final battle rolled around, I had a solid hour invested, and damned if I was going to lose!

Still a few bugs — two weeks of work, like I said — but it’s a game, and a damn good one. I’m content. I’m ready to go river rafting.

Det må ha vært en herlig følelse å spille gjennom spillet for første gang, og se at det fungerte. Prince of Persia var i stor grad et enmannsprosjekt, og et spill Mechner hadde jobbet med helt siden 1985, så han hadde investert en god porsjon av livet sitt i prosjektet.

Hvis du vil lese mer om utviklingen, har Jordan Mechner selv laget en bok som heter The Making of Prince of Persia. Den har massevis av illustrasjoner og notater fra utviklingen, og er tilgjengelig som PDF. Mechner sier også at den kommer i en fysisk utgave i september, og en lydbok er også på trappene.

Slik fungerer spillet. Bilde: Jordan Mechner.
Slik fungerer spillet. Bilde: Jordan Mechner.

Nytt spill på vei?

Mechner hinter også om at Prince of Persia-serien ikke er så død som den kanskje virker – han skriver at han skulle ønske at han kunne feire spillets jubileum med en stor spillannonsering, men at han ikke har noen magiske måter å «akselerere prosessen» på, og «bare er en liten del av det store bildet.»

Det er vanskelig å ikke tolke dette som at et nytt spill i serien er under planlegging eller til og med utvikling, og at han er involvert, men at det enda er for tidlig å si noe om det.

Selve spillet har jeg skrevet litt om tidligere. Men det begynner å nærme seg tiden for en ny gjenommspilling, så det blir nok mer Prince of Persia-stoff her på Spillhistorie.no i fremtiden. Ah, og du kan jo alltids svippe innom Archive.org for å spille det litt selv:

NB: Emuleringen krever naturlig nok litt maskinkraft, så du bør ha en rimelig okay maskin for at det skal fungere optimalt. Ønsker du fullskjerm-modus kan du spille det fra MS-DOS-archive i stedet.

Takk til Terje Kjærvoll Birkedal for tips!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.