Frogwares anklager sin gamle utgiver for å fjerne spillene deres fra markedet

Utgivelsesavtalen har gått ut, men Sherlock Holmes-utvikleren får ikke overført spillene sine.

Den uavhengige spillutvikleren Frogwares kom med en overraskende annonsering på nettstedet sitt i går. Der forteller de at flere av spillene deres har blitt fjernet fra digitale spillbutikker på både PC og konsoll, av utgiver Focus Home Interactive.

Utgivelsesavtalene har gått ut

Det som har skjedd er at utgivelsesavtalen mellom de to selskapene har gått ut. Frogwares har alltid eid de intellektuelle eiendommene, men nå har de også fått utgivelsesrettighetene tilbake. I utgangspunktet skulle en derfor tro at det var en grei sak for Focus Home Interactive å overføre oppføringene i de ulike spillbutikkene til Frogwares, men det vil de altså ikke gjøre.

Som forklaring sier Focus Home Interactive i en uttalelse sendt til Frogwares at de har iverksatt en politikk på at de ikke vil overføre spills ID-oppføringer til utviklere som har fjernet sine utgivelser fra Focus’ katalog. Dette skal ifølge Frogwares være helt nytt, og har aldri blitt nevnt i noen av kontraktene de har hatt med Focus i årenes løp.

I praksis betyr dette at for å selge spillene sine på konsoll, må Frogwares nå gi dem ut helt på nytt, noe som er en tidkrevende prosess og innebærer ekstra kostnader, samt betyr at de for eksempel mister alle oppføringer på ønskelister og lignende. Frogwares skal også ha fått beskjed om at nyutgivelser vil være umulig å gjennomføre for enkelte spill for forrige konsollgenerasjon.

Frogwares sier videre at dette kommer til å påføre dem betydelige tap i månedene som kommer, og at de føler seg maktesløse overfor sin gamle utgiver på tross av at de altså eier alle rettighetene til disse spillene selv. Her er spillene det gjelder (sitat fra deres nettsted):

Full list:

On Steam, PS4, Xbox One, PS3 and Xbox 360: Sherlock Holmes Crimes & Punishments availability ends on September 29th.

Already taken down on PS3: The Testament of Sherlock Holmes, Magrunner: Dark Pulse

Already taken down on Xbox 360: Sherlock Holmes versus Jack The Ripper, The Testament Of Sherlock Holmes, Magrunner: Dark Pulse

On Steam, The Testament of Sherlock Holmes, Sherlock Holmes Vs. Jack The Ripper and Magrunner: Dark Pulse are published by Frogwares and not by Focus Home Interactive.

Merk: På Steam har nå Frogwares blitt merket som utgiver for Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (mens Focus Home Interactive sto oppført inntil nylig), så der ser det faktisk ut som situasjonen har løst seg. Om det er fordi Focus Home Interactive har ombestemt seg, eller fordi Valve har tatt grep, vet jeg ikke – jeg spurte på Twitter, men har ikke fått svar.

Flere større nettsteder (inkludert GamesIndustry.biz) skrev om saken i går kveld, og skal ha etterspurt kommentarer fra Focus Home Interactive. Så vidt jeg kan se, har de ikke svart. Det er også et åpent spørsmål hva dette eventuelt innebærer for eksisterende kunder, om Frogwares skulle finne på å lansere oppdateringer til spillene.

Noen tanker om situasjonen

Focus Home Interactive er en utgiver jeg generelt har sansen for, selv om de ikke alltid er like kvalitetsbevisste, så det er skuffende å se at de har satt seg på bakbeina overfor et studio de tross alt ser ut til å ha hatt et godt samarbeid med i nesten 20 år.

Begrunnelsen Focus gir for å ikke overføre spilloverføringene er mildt sagt tynn, og på meg virker det som de sier mer eller mindre direkte at dette er en straff for at Frogwares ikke fornøyer utgivelsesavtalen med dem.

Et interessant aspekt av det hele er Frogwares’ nyeste spill, The Sinking City, som ikke gis ut av Focus men deres franske hovedkonkurrent, BigBen Interactive. Uten å ha kjennskap til hva som foregår bak dørene i Focus’ hovedkvarter, tipper jeg at det er BigBen Interactive som er kjernen i konflikten.

Sistnevnte har nemlig kjøpt opp to av deres faste samarbeidspartnere, utviklerstudioene Spiders og Cyanide, noe som betyr at en hel rekke prominente utgivelser i Focus-katalogen kommer fra utviklere nå eid av deres hovedkonkurrent – inkludert Spiders’ nylanserte rollespill, Greedfall.

Min teori er dermed at dette er en politikk Focus primært har innført for å ramme BigBen Interactive, ved å gjøre det vanskeligere for dem å tjene penger på spill opprinnelig utgitt av Focus. Frogwares er fortsatt uavhengige, men de har altså gått for BigBen Interactive som utgiver for sitt siste spill, og det er godt mulig dette har skapt irritasjon hos Focus.

Jeg må selvsagt også påpeke at jeg ikke aner hva som har foregått mellom Focus Home Interactive og Frogwares i de siste årene, og vi har enn så lenge bare hørt Frogwares’ versjon av saken.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.