Steam-lotteriet: Ancient Space

Jeg ber et nettsted plukke tilfeldige spill fra Steam-katalogen min, som jeg skal spille i én time.

Jeg har en absurd mengde spill på Steam, og majoriteten av disse har jeg faktisk aldri spilt. Jeg har for eksempel kjøpt mengder av Humble Bundle-pakker (og jeg abonnerer på Humble Monthly – jeg gleder meg til i kveld, for da får jeg en ny haug med spill jeg ikke kommer til å spille!), samt tilsvarende samlinger fra sider som Fanatical. Kortet har også sittet løst når det har vært Steam-salg, skjønt jeg må påpeke at jeg har skjerpet meg i det siste.

Nå har jeg imidlertid tatt grep for å i alle fall få spilt noen av de uspilte titlene i biblioteket mitt. I denne serien får jeg et nettsted som heter Random Steam Game Picker til å velge et tilfeldig Steam-spill fra profilen min. Så skal jeg spille det i én time (såfremt jeg får det til å fungere), og når timen er omme skal jeg bedømme spillet utfra ett enkelt spørsmål: Kommer jeg til å fortsette å spille dette spillet?

Ancient Space.
Ancient Space.

Så langt har Steam Game Picker truffet gull én av tre ganger. Verken 2064: Read Only Memories eller Elf falt i smak, men Enslaved: Odyssey to the West ble til gjengjeld veldig godt mottatt (til tross for mange svakheter jeg nevnte da jeg skrev om det), og er et spill jeg varmt anbefaler alle å prøve. Etter å ha rullet de digitale terningene igjen, var det Ancient Space som ble trukket ut.

Romstrategispill fra Paradox

Oisann! Ancient Space kjøpte jeg dagen etter at jeg kjøpte Enslaved: Odyssey to the West. Jeg vet faktisk ikke hvor – jeg har aktivert en kode fra et annet sted, men finner ikke spillet i noen av kontoene til spillbutikkene jeg husker å ha brukt på den tiden. Spillet var på dette tidspunktet et par uker gammelt, så det kan ikke ha vært noen voldsom rabatt. Merkelig. Det er også et mysterium hvorfor jeg ikke spilte spillet da det først var kjøpt, skjønt basert på Steam-historikken tror jeg DLC-samlingen for Dark Souls 2 og en anmelderkopi av det fantastiske rollespillet Legend of Grimrock 2 kan ha litt av ansvaret for at verken Ancient Space eller Enslaved ble påbegynt.

Ancient Space er uansett et romstrategispill som ble gitt ut av Paradox Entertainment og utviklet av CreativeForge Games. Det ser litt ut som Homeworld, men er egentlig et tradisjonelt sanntidsstrategispill ala Starcraft. Samtidig har det ting som at krigføringen kan finne sted i ulike separate sektorer samtidig, noe som minner meg litt om Conquest: Frontier Wars fra 2001 – et spill som nok ikke fikk den oppmerksomheten det i sin tid fortjente.

Spillet foregår i ganske klaustrofobiske omgivelser, selv om det er satt til verdensrommet.

Jeg husker at Ancient Space ble annonsert veldig kort før lansering, og at jeg derfor mistenkte at det var et spill Paradox signerte seg for å fylle et hull i utgivelseskalenderen i stedet for noe de virkelig ville satse på. Det faktum at det ikke fikk en eneste ekspansjonspakke fra ekspansjonspakkenes stormestre indikerer kanskje at jeg hadde rett.

På samme måte som med Elf, er jeg litt ambivalent til dette. Jeg har nemlig tittet på det flere ganger i årenes løp, og alltid kommet frem til at … meh, det ser egentlig ikke så gøy ut. Så okay, det blir greit å endelig få litt valuta for pengene, men jeg tviler på at jeg kommer til å oppdage en ny perle ala Enslaved. Vi får se.

[en time senere]

Tja, tjo. Nå har jeg jo allerede røpet at jeg ikke var kjempemotivert for å spille dette spillet, og det har nok farget inntrykkene litt. Men på tross av at jeg så langt ikke kan si at spillet har vært direkte dårlig, ble jeg altså ikke fengslet av Ancient Space.

Da spillet først kom ut syntes jeg grafikken virket veldig fin, men nå er jeg ikke like begeistret.

Jeg rakk å spille øvingsdelen, som var veldig steril og kjedelig, og ett og et halvt oppdrag i kampanjen. Handlingen er så langt ikke veldig engasjerende, men jeg skal i det minste berømme skuespillerne, som jeg syntes gjør en veldig god jobb så langt (Paradox, dere burde ha leid disse folkene inn for Age of Wonders: Planetfall også). Oppdragene fremstår litt forvirrende når de presenteres, men har i praksis vist seg å være ganske rett-frem.

Grensesnittet gjør jobben sin – jeg syntes det er veldig rart at jeg tilsynelatende ikke kan bruke musehjulet til å zoome, men ellers hadde jeg ikke problemer med verken kamera eller å gi ordre, og jeg føler også at den informasjonen jeg trenger er greit tilgjengelig. Merk at Ancient Space ikke prøver seg på noe tredimensjonalt verdensrom ala Homeworld, og det forenkler jo sakene betydelig.

Men det er noe med rom-settingen som gjør at det som skjer på skjermen virker så fjernt og … uinteressant? Jeg vet ikke helt, jeg liker jo mange romstrategispill, men her føler jeg meg ikke ordentlig involvert. Romslagene er ikke direkte episke, alt finner (så langt) sted i veldig begrensede omgivelser og jeg har ikke fått lov til å bygge noen store armadaer. Basebyggingen er også begrenset, man kan kun bygge fabrikker og forsvarsmekanismer på fastsatte steder.

Dette aspektet av Ancient Space har jeg ikke fått testet. Ser litt interessant ut.

At fiendene angrep i veldig forutsigbare, repetitive «waves» ødela nok også litt for innlevelsen – jeg fikk i alle fall ikke følelsen av å kjempe mot en ekte fiende her. Dessuten føles spillet rett og slett litt treigt.

For å skryte litt, kan jeg si at jeg liker musikken veldig godt, og jeg legger merke til at det offisielle lydsporet følger med, så jeg kan faktisk høre på den uten å skru på spillet. Det var jo en fin bonus.

Men alt i alt, så tviler jeg sterkt på at jeg vil fortsette å spille Ancient Wars. Jeg vet at én time kan være litt lite for et spill som dette, og jeg skal også innrømme at jeg syntes det siste kvarteret av testperioden var betydelig artigere enn det første. Så jeg er litt fristet til å komme trekkende med «det er ikke deg, det er meg» – jeg er rett og slett ikke så motivert for et spill av denne typen akkurat nå. Når det i tillegg bare har en «mixed» brukerscore på Steam, føler jeg at det blir litt dumt å skulle presse meg selv til å spille det mer.

Jeg får heller håpe at Random Steam Game Picker plukker ut Homeworld Collection i fremtiden…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.