Inntrykk: Bubble Bobble 4 Friends – The Baron is Back

Dinosaurene Bub og Bob er tilbake, i et plattformspill for opp til fire spillere.

Bubble Bobble er en tidløs arkadeklassiker fra utgiveren Taito. Spillet har også blitt utgitt på et bredt spekter av plattformer, som Nintendo og Commodore 64. Det har også dukket opp i Taitos egne samlinger av arkadeklassikere, som har blitt sluppet til mer moderne spillmaskiner. Du kan lese mer om originale Bubble Bobble i denne artikkelen fra et par ukers tid siden.

Bubble Bobble har fått en rekke oppfølgere og sidesprang opp gjennom årene. Det er tjuefire år siden hovedserien så en ny utgivelse, men den har nå fått et nytt tilskudd; Bubble Bobble 4 Friends: The Baron is Back. Vi har fått en anmelderkopi til PlayStation 4, og skal se nærmere på denne utgivelsen.

Gamle kjenninger.
Gamle kjenninger.

Pent

Etter en kort åpningssekvens, får vi starte spillet. I første omgang er det kun den første verdenen som er tilgjengelig. Det er fem av dem totalt, og for å få låst opp resten, må man fullføre verdenene i kronologisk rekkefølge. Hver av dem består av rundt 10 brett, med hvert sitt unike utseende, og de har alle hver sin respektive boss. Så spillet i seg selv er ikke veldig langt.

Vi får velge mellom fire figurer, nemlig Bub, Bob, Peb og Pab. Som «4 Friends» i tittelen til spillet sier, kan vi altså spille sammen fire personer i samarbeidsmodus. Enten via lokal sofaspilling, eller over nett.

Som før er spillet i 2D, men det har fått litt mer grafisk kjøtt på beina i form av mer dybde, animasjoner og ikke minst effekter. Man også kalle stilen for 2.5D. Det ser utrolig pent ut, med skikkelig knæsje farger, og det fanger blikket kjapt. Alt foregår på ett skjermbilde, så alle spillere er i samme område samtidig.

Hvert brett dekker én skjerm.
Hvert brett dekker én skjerm.

Enkel moro

Konseptet i selve spillet er ganske enkelt å forstå, det følger fortsatt den klassiske plattformspillformelen (skjønt i dette spillet er det mulig å kravle for å komme gjennom lave passasjer, noe som ikke var mulig før). Vi får en grei variasjon av fiender med forskjellige ferdigheter, som de bruker for å stoppe deg på veien. Det er lagt opp til at spillere fra omtrent alle aldre kan delta, til og med bestemor på 80 kunne hivd seg med på det her.

Kontrollen er enkel, og vi får også en rask gjennomgang av det hele før man starter. Fiender angripes ved å blåse bobler på dem slik at de blir fanget i dem, og så må man hoppe oppi boblene for at de skal sprekke mens fiendene er inni. Så fort du har gjort det på alle fiendene, går du videre til neste brett.

Som før kan man også hoppe på bobler, for å komme seg høyere. Men når du først har landet på en boble, så hopper figuren nå automatisk. Det er også mulig å forskyve fiender du har fanget, slik at flere bobler med fiender i samles. Dermed kan de kjede-sprekkes for en høyere poengsum. Spiller man flere sammen, og en av de andre på laget enten blir truffet, eller støter borti en fiende, så blir de sendt av gårde i en boble. Den kan du sprekke innenfor en viss tid slik at de slipper ut igjen. Rekker du det ikke, taper laget et helt liv. Ender det med at man mister alle livene, kan man starte om igjen på det brettet man var på, men man mister da alle poengene man har sanket inn så langt.

Taito-referanser i bakgrunnen.
Taito-referanser i bakgrunnen.

Første brett er veldig enkelt, men det blir gradvis vanskeligere desto lengre ut du kommer. Jeg skal være ærlig og innrømme at jeg kjente på frustrasjonen ved et par tilfeller. Det blir litt prøv og feil, men det er helt greit syns jeg. Det er i motbakker at det går oppover, sies det.

Som tidligere nevnt, har hver sin verden sin egen boss, med hver sine egenskaper som krever egne taktikker. Og alle sammen etterlater seg forskjellige forsterkninger som du kan bruke i den neste verdenen, eller om du vil spille samme verden om igjen for å få en bedre poengsum. Det er lagt opp til at verdenene skal spilles flere ganger.

Bonuser i pakka

Det følger med litt ekstra snadder i pakka. I hovedmenyen er det mulig å bryne seg på det aller første Bubble Bobble spillet, altså den originale arkadeutgaven. Ganske artig for gamle fans, eller andre som meg, som ikke har hatt anledning til å teste dette før.

Det har også kommet en ekstra pakke til spillet som heter The Baron is Back. Denne er inkludert i PlayStation 4-utgaven, og kan også lastes ned helt gratis om du allerede har spillet på Switch. Her får vi hundre ekstra brett, som legges oppå de 100 som allerede finnes i det originale Bubble Bobble 4 Friends. Det kan låses opp på en bestemt måte, og disse brettene er beinharde! Absolutt en fin tilleggspakke for de som måtte ønske.

Klassisk moro.
Klassisk moro.

Moro i flerspiller

Men funker det da? Ja, jo, det gjør jo det. Det er moro, og ikke altfor langt. Det er også mulig å skru opp vanskelighetsgraden etter at du har pløyd gjennom det på normal, og skulle det være litt for vanskelig kan du spille på en vanskelighetsgrad der du er udødelig. Det er noe her for alle spillere uansett spilleferdigheter.

Kontroll over figurene er veldig responsivt, og det er nesten for mye av det gode. Man kan så vidt lirke litt på analogstikken før figuren enten snur seg, eller turer av gårde. Akkurat dette var litt uvant i forhold til andre plattformspill som har litt mer slingringsmonn. Når du blåser bobler på fiender må du være helt nøyaktig og rett på for at de skal treffe. Det føles ut som at det er en ujevn balanse mellom bevegelsene og boblesiktingen – det er litt vanskelig å forklare, men du kjenner det med en gang du setter i gang med spillet. Men det er en vanesak, og det tar ikke lang tid før det sitter.

Systemet med ekstra egenskaper er litt annerledes enn før.
Systemet med ekstra egenskaper er litt annerledes enn før.

Innimellom opplevde vi at spillfigurene fant på å snu seg rundt, helt automatisk. Det skjedde med både meg og samarbeidspartneren, og under testing av den originale arkadeutgivelsen. Om det er meningen eller ikke vet jeg ikke, men det var et minus som gjorde at vi mistet unødvendig mange liv.

Musikken er passende, og noen av låtene vil nok høres kjente ut for de som har spilt de tidligere versjonene. Det fenger og passer godt til spillet, men det tar ikke lang tid før det er på tide å skru ned lyden. Hver verden har hver sin låt, altså deler alle brettene innunder samme verden på den samme låta. Kombinert med de til tider litt for slitsomme lydene figurene lager, må jeg nesten få sitere farmor: «Skru ned den lyden, jeg blir helt hu’ggærn av å høre på det her!». Personlig savner jeg nok litt mer variasjon, eller litt mindre intensitet i lydsporet.

Som navnet tilsier er Bubble Bobble 4 Friends ekstra moro å spille sammen med andre, og om man får fylt opp med tre ekstra spillere, og litt voksenbrus i glasset, så hadde det uten tvil blitt en morsom kveld. En bonus for både gamle og nye spillere er at den originale arkadeklassikeren er tilgjengelig rett fra start. Samtidig skal det sies at spillet er priset litt i overkant høyt – fullpris er 439 kroner på PlayStation 4, så min anbefaling er at du venter til det havner på tilbud med å kjøpe.

Teksten er basert på testing av en gratis anmelderkopi vi har fått fra utgiveren. Spillet kan også kjøpes som en fysisk utgave til både PlayStation 4 og Nintendo Switch. Trailer:

En kommentar om “Inntrykk: Bubble Bobble 4 Friends – The Baron is Back”

  1. Denne artikkelen er altså skrevet av Kim Kløvsgård, ikke meg. Jeg glemte å endre forfatter etter at jeg la den inn i systemet.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.