Gode, gamle spill: Bubble Bobble

Dette herlige plattformspillet var en suksess både i arkadehallene og hjemme i stua.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien.

  • Navn: Bubble Bobble
  • Utvikler: Taito (Fukio Mitsuji)
  • Utgiver: Taito / diverse
  • Første utgivelsesår: 1986
  • Originale plattformer: Arkade (kom senere til «alt»)

Bubble Bobble var min første kjærlighet innenfor plattformsjangeren. Dette fargesprakende, spretne spillet ble en umiddelbar favoritt på Commodore 64, og da jeg senere stiftet bekjentskap med arkadeoriginalen fra Taito satte jeg stor pris på den også. Man kan nok anklage spillet for å være for vanskelig, om målet er å fullføre det, men selv i dag opplever jeg få spill som like trivelige å bare sette meg ned med og spille så langt jeg kommer.

Mange Commodore 64-spill viste grafikk mens de ble lastet inn.
Bubble Bobble på Commodore 64.

Bobler og dinosaurer

I Bubble Bobble styrer du Bub og Bob, to gutter som har havnet i klammeri med den ytterst utrivelige Baron von Blubba. Han har forvandlet dem til bobleskytende dinosaurer og kidnappet kjærestene deres – frekt! Nå må de hoppe og sprette gjennom 100 brett, som hvert dekker én skjerm, for å overvinne von Blubba og de søte undersåttene hans, og redde kjærestene sine.

Bub og Bob kan som nevnt skyte bobler, og ved hjelp av disse kan de fange fiendene. Om de i tillegg klarer å sprekke boblene, vil fiendene krepere og forvandles til frukt og annet snadder, som kan spises for poeng (hva er det egentlig disse dataspillene lærer barna våre?). Om de ikke klarer å sprekke boblene, kommer fiendene tilbake i ekstra hissige versjoner. Boblene har også en annen nytte – du kan hoppe på dem, og på den måten nå ellers utilgjengelige steder. Dette blir nødvendig på mange senere brett.

Hvert brett er ferdig når alle fiendene er overvunnet, men man har begrenset tid før usårbare Baron von Blubba dukker opp – akkompagnert av tidenes skumleste lydeffekt – og jager spillfigurene rundt på skjermen helt til de enten lykkes i å få has på alle fiendene eller en av dem blir drept.

Arkadeversjonen av Bubble Bobble. Bilde: Mobygames.
Arkadeversjonen av Bubble Bobble. Bilde: Mobygames.

Underveis kan Bub og Bob plukke opp rikelig med bonusgjenstander, med ulike effekter. Noen gir dem nye egenskaper, slik som muligheten til å skyte meteoritter i stedet for bobler (hendig!), mens andre kan for eksempel la dem hoppe over flere brett eller drepe alle fiendene og erstatte dem med bonuser som må gnafses.

Det er et intrikat sett med regler som avgjør hva som dukker opp når. Disse reglene ble ikke alltid like godt overført til hjemmeversjonene, som i stor grad ble utviklet uten tilgang på originalens kildekode. Men for oss som først og fremst spilte spillet hjemme, var ikke dette et problem.

Fortsatt moro

Bubble Bobble er trivelig å spille den dag i dag. Den nusselige grafikken og hoppende glade musikken får automatisk munnvikene til å løfte seg, og enten man spiller alene eller får med seg en hjelper er det rett og slett veldig moro å arbeide seg gjennom de mange fantasifulle og distinkte brettene i spillet. Det beste er nok å få en venn med på laget, i alle fall om man spiller arkadeversjonen og vil ha den beste avslutningen.

Hvilken versjon av spillet man foretrekker har nok mye med hvilken plattform man først spilte det på – i motsetning til med mange klassiske arkadespill var nesten alle hjemmeversjonene av Bubble Bobble veldig gode. Hvilken er din favoritt?

I dag kan arkadeversjonen av Bubble Bobble spilles på strømmetjenesten Antstream. NES-versjonen er inkludert på NES Classic Mini, om du klarer å finne en slik en i butikkene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.