Gode, gamle spill: Circuit’s Edge

Circuit’s Edge var et av de første ordentlige cyberpunk-spillene.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en del av vår julekalender for 2020.

PS: Vi får kjøre en aldri så liten NSFW-advarsel for det nederste bildet i artikkelen.

  • Navn: Circuit’s Edge
  • Utvikler: Westwood Studios (da Westwood Associates)
  • Utgiver: Infocom/Activision
  • Første utgivelsesår: 1990
  • Originale plattformer: PC

Circuit’s Edge er inspirert av boka When Gravity Fails av George Alec Effinger, og han var – som stor tilhenger av Infocoms gamle teksteventyrspill – også involvert i utviklingen av spillet. Dette er imidlertid ikke et teksteventyr, men et fascinerende og unikt grafisk eventyr som også låner elementer fra rollespillsjangeren.

Marid er en stamgjest hos Chiri.
Marid er en stamgjest hos Chiri.

Cyberpunk i Midtøsten

Handlingen finner sted i en verden der vesten og Russland i stor grad har falt sammen, og muslimske stater dominerer. Du spiller en slags privatdetektiv ved navn Marid Audran, som bor i Budayeen – et syndens Mekka bak høye murer, der folk fra hele verden kommer for å meske seg i det som er ulovlig andre steder. Tidlig i spillet blir du viklet inn i et mordmysterium, som du må komme til bunns i på oppdrag for bydelens mektige beskytter, Friedlander Bey.

Du utforsker Budayeen i førstepersons synsvinkel, som i et klassisk rollespill. Bydelen er full av bygninger og mer eller mindre tvilsomme etablissementer, som presenteres i mer tradisjonell eventyrspillstil der du kan snakke med folk og finne spor. Spillet finner sted i sanntid, og hva du til enhver tid kan gjøre er avhengig av klokken – kun et fåtall steder er åpne døgnet rundt, og det er på kvelden og natten at Budayeen er på sitt mest aktive. Du må også passe på å få mat i kroppen, søvn nå og da, og ellers holde deg frisk (spillet har litt rollespillinspirert kamp).

Du navigerer deg rundt i byen ved hjelp av samme system som i klassiske førstepersons-rollespill. Kart er obligatorisk.
Du navigerer deg rundt i byen ved hjelp av samme system som i klassiske førstepersons-rollespill. Kart er obligatorisk.

Siden dette er et cyberpunk-spill kan du også installere ulike mikrobrikker koblet til hjernen din, som gir deg forskjellige egenskaper (noen påvirker personligheten, andre gir deg kunnskap som om du skulle koblet på en ekstra harddisk)

Detektiv Audran

Mesteparten av tiden bruker du på å følge opp ulike ledetråder og spor, som en ekte detektiv. Det er som et detektivspill at Circuit’s Edge er på sitt beste, der du følger spor i ulike retninger og til en viss grad kan styre opplevelsen selv.

Circuit’s Edge er et velskrevet spill – ikke så rart, kanskje, for mye tekst er faktisk hentet direkte fra boka det er inspirert av. Ved hjelp av rike beskrivelser og enkel EGA-grafikk klarer det å skape en genuint fascinerende verden, full av interessante personer.

Dette var kanskje en dum idé.
Dette var kanskje en dum idé.

Spillet er heller ikke redd for voksne temaer. Sex gjennomsyrer alt, og i spillets cyberpunk-verden der alt kan modifiseres er ingenting «annerledes». Marids ex-kjæreste, Yasmin, er transkvinne, og omgangskretsen hans er preget av alle slags folk med alle slags seksuelle legninger. Dette i en hovedsakelig islamsk by, i et arabisk land – jeg lurer på hvordan spillet hadde blitt mottatt i dag. Det skapte i alle fall ikke rabalder da det kom, men ble blant annet kåret til årets eventyrspill av bladet Game Players.

Vil du spille Circuit’s Edge må du nok regne med litt friksjon. Grensesnittet er kronglete, byen tar tid å bli kjent med og den tikkende klokka tilfører ekstra stress. Men med et ordentlig kart og litt kunnskap fra manualen er det ikke umulig å komme inn i spillet, og i så fall venter et fascinerende eventyr ulikt det meste annet du har prøvd.

Circuit’s Edge er ikke lenger tilgjengelig for salg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.