Imperiet Normannia – En Crusader Kings 3-historie (del 1)

Vi følger det normanniske imperiets historie i Crusader Kings 3.

Faste lesere av Spillhistorie vil vite at jeg har et godt øye til Paradox Development Studio. Crusader Kings 2 er et av mine favorittspill gjennom tidene, og Crusader Kings 3 tok meg med storm da det kom i fjor høst.

En av mine hobbyer er å skrive After Action Report – en slags fanfic – fra kampanjene mine i de ulike Paradox-spillene, og i ukene framover skal dere få gleden av å følge meg på det som var min tredje kampanje i Crusader Kings 3, hvor jeg spilte som normannerne som erobret det sørlige Italia for cirka tusen år siden. Jeg startet i 1066 som disse etterkommerne av vikingene, og spilte fram til spillets slutt i 1453. Det vil i alt bli elleve kapitler. Formatet vil bli en serie med forelesninger fra undertegnede i et fiktivt universitet.

Og med det starter vi!

Kapittel 1 – Normannia 101

Velkommen til Normannia 101. Som dere vet, vil denne serien av forelesninger hovedsakelig dekke regjeringstiden til keiser Guy I og framover. Dog vil vi komme innom forgjengerne hans nå innledningsvis i de første forlesningene.

Professor Frohold og jeg vil selvsagt kreve at de kommende innleveringene deres blir skrevet i henhold til universitetets standarder. Det betyr deg også, Lewis. Jeg var svært skuffet over den siste innleveringen din.

Det normanniske imperiet i 1215.

Ahem. Vel. La oss starte med syvende februar 1215. Dagen da det normanniske imperiet ble grunnlagt. Hvordan så verden ut på dette tidspunktet? Normannia var, så klart, en av de mektigste rikene i den kristne verden, men det  var ikke uten likemenn.

La oss ta en titt på verdenen rundt de Hauteville-dynastiet på dette tidspunktet. Ja, Lewis. Det er navnet på dynastiet som styrte Normannia. Har du ikke lest pensum?

Imperiet Normannia sprang ut fra det mektige kongeriket Sicilia. Dets spede begynnelse fant sted i 1086, da det ble opprettet av Robert «Reven» med pavelig velsignelse. Etter den tid hadde de etterfølgende kongene, hvor keiser Guy I var den femte kongen, sakte bygd opp kongeriket til å inkludere store deler av det nordlige Afrika.

Etter Robert kom Bohemond I, deretter Bohemond II. Sistnevnte kjempet mot de mektige muslimene i Almoravideriket og vant den første krigen mot alle odds. Hell og lykke, kanskje. Men definitivt også talent. Han kom i sin neste krig til å ta over halvparten av Almoravideriket i en suksessrik invasjon, kort tid etter å ha vunnet et vellykket korstog i øst.

Deretter kom Guy I av Sicilia. Det er faren til keiser Guy I, som dermed var den andre kong Guy av Sicilia. Hans regjerningstid var relativt kort, bare ti år, før han døde under mistenkelige omstendigheter. Men han klarte i løpet av de ti årene å forbedre rikets økonomi og militære styrke en god del.

Lewis! Unge Davidsen! Følg med, her!

Ahem. Vel.

Disse fem kongene dominerte også korstogene i sin samtid. Allerede i 1137 ble en de Hauteville, kong Alfons I, plassert på tronen i kongeriket Jerusalem av Bohemond II, det første av flere korstog hvor de Hauteviller ble plassert på tronene rundt om.

Bare noen få tiår senere, i 1161 ble kong Odo I plassert på den syriske tronen av den samme Bohemond II. Begge kongedømmene gjorde det godt i 1215, spesielt Jerusalem, som hadde erobret Mekka og Medina.

Så har du kongedømmet Andalusia, som er interessant fordi det ikke ble erobret en gang, men hele to ganger. Først av Guy I av Sicilia, deretter hans sønn Guy II av Sicilia – før imperiets opprettelse. Begge gangene ble deres slektning Turquetil I kronet. Første gang var i 1181, før et opprør blant rikets mange muslimer endte med å velte det kristne regimet i 1188. Men i 1193 førte et nytt korstog til at Turqutil fikk tronen tilbake. Dessverre for de Hautevillene mistet Turquetil I igjen tronen, denne gang til en kristen italiener som gjorde opprør mot kongen. Dog hadde de to kongedømmene gode relasjoner på dette tidspunktet.

Til sist blant de normanniske korsfarerstatene er kongedømmet Valencia. Opprettet bare fem år før imperiets tilblivelse, i 1210, og under styre av kong Odo I de Hauteville.

Og det er dessverre alt vi rakk å gå gjennom denne forelesningen. Neste gang vil vi se nærmere på resten av Europa og områdene rundt i 1215.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.