Imperiet Normannia – En Crusader Kings 3-historie (del 2)

Vi følger det normanniske imperiets historie i Crusader Kings 3.

Faste lesere av Spillhistorie vil vite at jeg har et godt øye til Paradox Development Studio. Crusader Kings 2 er et av mine favorittspill gjennom tidene, og Crusader Kings 3 tok meg med storm da det kom i fjor høst.

En av mine hobbyer er å skrive After Action Report – en slags fanfic – fra kampanjene mine i de ulike Paradox-spillene, og i ukene framover skal dere få gleden av å følge meg på det som var min tredje kampanje i Crusader Kings 3, hvor jeg spilte som normannerne som erobret det sørlige Italia for cirka tusen år siden. Jeg startet i 1066 som disse etterkommerne av vikingene, og spilte fram til spillets slutt i 1453. Det vil i alt bli elleve kapitler. Formatet vil bli en serie med forelesninger fra undertegnede i et fiktivt universitet.

Kapitlene kan dere finne her.

Og med det fortsetter vi!

Kapittel 2 – Verden i 1215

Velkommen tilbake, alle sammen. Vi starter der vi avsluttet sist, med den kjente verden ved opprettelsen av det normanniske imperiet den sjuende februar 1215. Jeg vil minne alle på at innleveringen dere skal ha om keiser Guy I og rikene styrt av hans dynasti skal være inne om fire dager. Jeg vil ikke godta sen innlevering denne gangen, uten en veldig god grunn. Det gjelder deg også, Lewis.

Europa i 1215.

OK. I 1215 var de mektigste kristne rikene uten tvil Normannia og det frankiske imperiet sentrert rundt dagens Frankrike. Frankia var på dette tidspunket fredelig innstilt til Normannia, og ingen kriger hadde oppstått mellom de to. Men de to imperiene var på kollisjonskurs. Frankia hadde begynt å ekspandere inn i Iberia, hvor normannerne hadde kriget og ekspandert via korstog og andre kriger flere ganger det siste århundret. Andalusia og Valencia var begge kongedømmer innenfor Normannias innflytelsessfære, men la oss se på det politiske kartet bak meg et øyeblikk.

Der. Midt i mellom Valencia og Andalusia. En frankisk enklave. Det var definitivt en årsak for friksjon mellom de to stormaktene. Flere brev mellom de to keiserne er bevart for ettertiden. Ingen ønsket krig på dette tidspunktet, så mye er sikkert. Men krig ville det bli på sikt.

Så ser vi nordover. Kongedømmene Herefordshire og Danelagen. England var forlengst borte som en politisk enhet. Danelagen ble opprettet av den danske kong Asbjørn «Dansken» i 1079 da han erobret England fra daværende kong Harold Godwineson og hadde eksistert siden da. England ble ikke forent under én konge på lenge, da den selvsamme Harold Godwineson i 1094 gikk til opprør via et populistisk komplott mot danskekongen og erobret store deler av riket. Men ikke hele. Ikke et aller verst comeback for den anglo-saksiske gamlekongen, er dere ikke enige? Siden dengang hadde de to rikene eksistert side om side og ofte kriget, men ingen av dem fikk en dominerende stilling overfor den andre.

Greit. La oss se østover. Det Hellige Romerske Imperiet var i en vanskelig tid. Etter å ha mistet sine italienske provinser var riket svakt og et lett bytte – noe erobringene gjort av Polen og Bysants de siste tiårene skulle bevise ganske godt.

Den religiøse situasjonen i Europa.

Faktisk var Det Hellige Romerske Imperiet også i midten av en religiøs revolusjon. La oss se på et annet kart. Som dere kan se hadde den ortodokse kristendommen tilhørende Bysants spredd seg dypt inn i sentral-Europa, og til og med opp til Skandinavia. Interessant nok hadde ortodoks kristendom samtidig mistet fotfestet i sin kjerneområde i Bysants hvor den opprinnelige irske kristendommen, en avart av katolsk kristendom, hadde spredd seg vidt og bredt og til og med fått keiserens støtte. Dette var en tid for religiøst opprør og forandring, med spredning avortodoks kristendom i sentral- og øst-Europa, irsk kristendom i det kristne Midtøsten og katolsk kristendom i tidligere muslimske deler av verden .

Den religiøse situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika.

Det siste var i hovedsak på grunn av vellykkede korstog og Normannias ekspansjon. Nordlige Afrika var i økende grad ortodoks og katolsk. Kristendommen var i oppadgående. Islam var på dette tidspunktet i økende grad sendt ut i periferien, som vidt på kartet bak meg,ettersom korstog og kristne imperiet tok over deres områder. Men islam ekspanderte også, og fikk fotfeste både midt i Afrika og på de russiske steppene.

Men OK, det var hva vi rakk i dag! Neste gang vil vi starte med å se på regjeringstiden til keiser Guy I. Les innen neste gang side 156 til 204 i Danheim. Jeg ser på deg, unge herr Blair! Ikke tro jeg ikke fikk meg meg den totale forvirring du opplevde i sted. Det er viktig at dere alle kommer hit vel forberedt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.