Imperiet Normannia – En Crusader Kings 3-historie (del 4)

Vi følger det normanniske imperiets historie i Crusader Kings 3.

Faste lesere av Spillhistorie vil vite at jeg har et godt øye til Paradox Development Studio. Crusader Kings 2 er et av mine favorittspill gjennom tidene, og Crusader Kings 3 tok meg med storm da det kom i fjor høst.

En av mine hobbyer er å skrive After Action Report – en slags fanfic – fra kampanjene mine i de ulike Paradox-spillene, og i ukene framover skal dere få gleden av å følge meg på det som var min tredje kampanje i Crusader Kings 3, hvor jeg spilte som normannerne som erobret det sørlige Italia for cirka tusen år siden. Jeg startet i 1066 som disse etterkommerne av vikingene, og spilte fram til spillets slutt i 1453. Det vil i alt bli elleve kapitler. Formatet vil bli en serie med forelesninger fra undertegnede i et fiktivt universitet.

Kapitlene kan dere finne her.

Og med det fortsetter vi!

Kapittel 4 – Siste del av keiser Guy Is liv

Velkommen tilbake, alle sammen! I dag skal vi snakke om keiser Guy Is regjeringstid, fra opprettelsen av imperiet i 1215 til hans død fjerde januar 1232. Ja, det stemmer. Han regjerte i ytterligere sytten år etter å ha overlevd svartedøden, livslang spedalskhet og senere vansiring etter en mislykket behandling av sykdommen hans. Han var en tøff type.

Keiser Guy I i 1215.

Unge Froholt, se her. Pene jenter kan du hjemsøke senere, etter at forelesningen er over.

Greit. Guy brukte ikke lang tid etter at han ble kronet som keiser før han ble rastløs. Han startet raskt etter krig mot muslimene i Iberia, og mens han kriget der, erklærte han sin støtte til et nytt korstog, denne gangen i det området vi i dag kjenner som Kurdistan. Midt mellom det persiske imperiet, korsfarerstaten Syria og det bysantinske riket.

Og han vant begge krigene. Riktignok mistet slektningen han fikk plassert i Kurdistan snart mesteparten av landområdene til et muslimsk opprør, men historien skulle vise at Normannia ville komme tilbake. Skjønt ikke under Guy Is ledelse. Det er dog en historie for en senere forelesning.

Lewis! Ingen tyggegummi i mine forelesninger!

Greit. Etter å ha sikret mer land for den kristne verden kom keiser Guy til å bruke resten av levetiden sin på tre ting. For det første brukte han mye av sin temmelig store inntekt på å forbedre landet han regjerte over. I løpet av de siste årene han regjerte skulle han lede etableringen av ikke mindre enn fire større bosetninger; byer, grevskap og kirkelige bosetninger – i tillegg til utvidelse av de mange bosetningene som han allerede regjerte over.

For det andre utvidet han militærets slagkraft ved å opprette og trene opp flere nye militærenheter. Vi snakker sannsynligvis om en dobling, muligens mer, ifølge kildene vi har tilgang til. Dette betød at under krig blødde riket penger, men det gjorde også Normannias armeer til de sterkeste i kristenheten – bare forbigått i slagkraft av det ekspanderende mongolske riket i øst. Men disse to rikene hadde mens Guy I levde ingen direkte kontakt.

For det trede kriget han. Den sørlige grensen til Normannia ble gradvis flyttet nedover det siste tiåret han regjerte. Et år før han døde erklærte han ikke mindre enn seks samtidige kriger mot småriker i Afrika, og invaderte dem alle. Tre av dem kom til å bli annektert før han døde, resten ble annektert kort tid etter hans død av hans sønn og etterfølger Guy II.

Hvordan spillet kan si at Guy I døde av ukjente årsaker er for meg et mysterium…

Og slik kommer vi til fjerde januar 1232. Etter 43 år på tronen, i en alder av 67 år, dro den formidable keiser Guy I sitt siste åndedrag. Han var en legende i sin egen tid, senere udødeliggjort i talløse skuespill, filmer og bøker. Sønnen hans, Guy II, kom til å ha et langt mindre fargerikt liv, men det skulle vare nesten like lenge. En ting ingen hadde forutsett, vil jeg tro, da han tok over tronen i en alder av 41 år.

Det er dog for den neste forelesningen, som vil dekke regjeringstiden til Guy II og den kommende mongolske stormen. Til neste gang bør dere ha lest side 249 til 317 i tillegg til å ha fylt ut quizzen som jeg har postet på universitetets nettsider.

2 kommentarer om “Imperiet Normannia – En Crusader Kings 3-historie (del 4)”

  1. Flere kart, takk!:) Burde være med i hver del. Alltid spennende å se hvordan imperiet ligger an. ( mener å huske at det var et fast innslag i CK2-after action report?) Vel, nå skal jeg hjemsøke pene jenter før unge herr Froholt kommer meg i forkjøpet!

    Svar
    • Skal se hva jeg kan få til angående kart! :) Denne dagboken er basert på en engelskspråklig historie jeg allerede har skrevet for andre fans av spillet på de offisielle forumene, og da jeg noterte ned og tok bilder tok jeg kun noen få oversiktskart, dessverre. Men burde ha mulighet til å grave fram gamle saves, muligens. Uansett vil det komme kart i neste oppdatering! Der tok jeg et par kartutsnitt, husker jeg. :)

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.