I dag er Satoru Iwatas første kommersielle spill 40 år gammelt

Det vet vi takket være en hemmelig beskjed han la inn i programkoden.

Nintendo-legenden Satoru Iwata er nok en av spillhistoriens mest populære figurer, men det virker samtidig ikke som den tidlige spillutviklerkarrieren hans er særlig godt kjent. Visste du for eksempel at hans første kommersielle spill var Star Battle, for Commodore VIC-20?

Satoru Iwata i 2001. Bilde: Nintendo.
Satoru Iwata i 2001. Bilde: Nintendo.

Hemmelighold rundt utviklerne

En av grunnene til at dette ikke er spesielt kjent, er at japanske spillselskaper var redde for at konkurrentene skulle rappe de talentfulle spillskaperne deres, og dermed sjeldent valgte å kreditere dem i spillene de hadde jobbet på. Faktisk var det ofte såpass mye hemmelighold rundt spillutvikling at de jobbet i helt anonyme kontorer og fikk beskjed om å holde yrket sitt hemmelig.

Men da Satoru Iwata hadde fullført arbeidet på Star Battle kunne han ikke dy seg, så han la inn en hemmelig beskjed i spillkoden – et såkalt «påskeegg» – der det står følgende:

THIS PROGRAM WAS WRITTEN BY – SATORU IWATA – APR.19.1981 HAL LABORATORY AKIHABARA TOKYO JAPAN

Det vil altså si at spillet ble ferdigutviklet for 40 år siden i dag. Du kan lese mer om Satoru Iwata og Star Battle i en eldre artikkel her på nettstedet.

Star Battle for VIC-20.
Star Battle for VIC-20.

Hva annet lagde han?

Uheldigvis er det fortsatt mye vi ikke vet om de tidlige årene hans hos HAL Laboratory. Sjansene er store for at han arbeidet med flere spill for ulike Commodore-plattformer, da HAL Laboratory var Commodores viktigste utviklerpartner i Japan på den tiden og Iwata var en av relativt få ansatte i studioet. Men hvilke spill han eventuelt var involvert i vet vi ikke.

For eksempel er han kreditert som en av tre utviklere på Super Billiards for MSX, som ser ut til å være en ren konversjon av Billiards på Commodore 64. Men det finnes ingen informasjon om hvem som lagde originalspillet, annet enn at det var HAL Laboratory.

Forresten, i denne videoen kan du se 8-Bit Show and Tell aktivere Iwatas påskeegg på en ekte Commodore VIC-20 maskin:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.