Hvilken klassisk joystick er din favoritt?

Hva er det beste utstyret når du skal slå kompisen i Speedball 2?

Da Atari 2600 fikk sin joystick i 1977 skapte den samtidig en standard som ble brukt av flere plattformer til langt inn i nittitallet. Det var en enkel og grei løsning som gjorde at man kunne kjøpe samme stikke enten man eide en Commodore 64, en MSX, en Amiga eller en Atari ST.

Dette er en favoritt hos overraskende mange.
Dette er en favoritt hos overraskende mange.

Siden det ble en standardisert løsning, slapp vi heldigvis å forholde oss til de mildt sagt grusomme joystickene Atari selv kom opp med for sin 2600. I stedet kunne rikelig med tredjepartsprodusenter skape sine egne stikker, noen dyrere og bedre enn andre.

Digitale, ikke analoge

Felles for dem alle var at de var digitale, ikke analoge – altså signalene fra stikken var enten på eller av, uten ulik styrke avhengig av trykk (slik som på en moderne håndkontroller eller en «flight stick»), og at de totalt kunne dyttes i åtte retninger.

De hadde også kun én skyteknapp; det vil si, noen hadde flere, men de hadde lik funksjonalitet og det handlet bare om hvilken man var mest komfortabel med å bruke. Noen hadde forøvrig ulike former for «auto-fire»-funksjon, slik at man slapp å hamre skyteknappen hele tiden.

Denne sverger jeg til.
Denne sverger jeg til.

Kjente navn inkluderer Competition Pro, Zipstick, TAC-2, Slik Stik, Cheeta Mach II, QuickShot og The Arcade – de fleste som spilte spill hadde sine egne favoritter.

Selv foretrekker jeg Zipstick. Det er en joystick med mikrobrytere, som både er supernøyaktig og samtidig veldig «lett» og behagelig å bruke. I tillegg får vi den deilige mikrobryter-klikkingen når man bytter retning. Ulempen er at den kanskje ikke tåler like mye som Competition Pro, en veldig lik stikke – det er i alle fall min erfaring.

Jeg vet ikke hvor mye jeg tenkte på ergonomi på den tiden – mange av stikkene hadde sugekopper så man kunne prøve å feste dem til bord og slikt, men jeg brukte bare å holde basen fast med den ene hånden og bevege stikken med den andre.

Hva med deg? Hvilken klassisk joystick sverger du til?

3 kommentarer om “Hvilken klassisk joystick er din favoritt?”

  1. Zipstick! Jeg er ennå lykkelig over at jeg fant en uåpnet zipstick i originalemballasjen, i en bruktbutikk i Ålborg for få år siden. Den kostet 30 DKK. Jeg har en slags USB-adapter som funker fint. Men nå til dags bruker jeg likegodt en moderne Xbox- kontroller.

    Svar
  2. Husker jeg foretrakk Euromax-joystick med rødt grep formet som en flystikke, foran Zipstick med kule på toppen. Lettere å styre med det grepet for meg.

    Tac-2 som alltid har blitt hauset opp hadde jeg også, men skjønner ikke hvorfor andre likte den. Eneste var at den var bygget til å holde men var jo elendig å bruke. Men den desidert verste var Wico The Boss. Herremin for noe ræl.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.