Dette psykologiske rollespillet tar oss med tilbake til romertiden.
Det er alltid gøy med spill som prøver noe litt utenom det vanlige. Sacred Fire beskrives som et psykologisk rollespill, og selv om den beskrivelsen umiddelbart vekker minner om titler som Disco Elysium, er Sacred Fire helt sin egen greie. Spillet ble nylig lansert i «early access», og det er denne versjonen jeg har testet.
Velg ditt eget eventyr
Sacred Fire finner sted i romertiden. Du befinner deg på utsiden av det romerske imperiet, et sted i nærheten av Hadrians mur i dagens Storbritannia, men imperiet kaster en stygg skygge over landet ditt, og trusselen fra romerne er høyst reell. Tidlig i spillet skjer det også noe som fører til konflikt, og både du og resten av landsbyen din må kjempe for å overleve. Samtidig dukker en mystisk barndomsvenn opp igjen, åpenbart herdet av mange år med kamp, og du må velge om du tør å stole på henne eller ikke.
Spillets struktur minner om klassiske velg ditt eget eventyr-spill. Situasjonen du til enhver tid er i beskrives gjennom tekst og bilder, og du får en serie med valgmuligheter. Valgene har ulike konsekvenser, og ulik sjanse for å lykkes. Hvis vi hypotetisk sier at du møter en romersk legionær midt i skogen, kan du kanskje velge om du vil løpe, gjemme deg, slåss eller prøve å slå av en prat (uten å bli drept, helst).
Sjansene for å lykkes i de ulike valgene er avhengige av en rekke ulike ting, slik som egenskapene til figuren din, hvor mye kontroll du har på situasjonen (frykt og sinne gjør at du lettere mister kontroll), ryktet ditt, eventuelle tidligere interaksjoner med samme person, og til og med hva du har på deg. Du kan hele tiden se prosentsjansen for å lykkes, samt hva som påvirker den.
Du er ikke helt blind
Du kan også se noen av konsekvensene – det å velge å slåss vil kanskje gi deg flere ryktepoeng, og det å stikke av vil kanskje lede til skamfølelse (som kan gjøre fremtidige situasjoner vanskeligere ettersom den setter opp mentale sperrer). Men du kan ikke vite hvordan den videre handlingen faktisk påvirkes før du har tatt valget. Når du har valgt og forhåpentligvis lykkes med det du prøvde på, vil vanligvis romeren prøve på ett eller annet, og kan også feile eller lykkes med det.
I de fleste situasjoner kan du prøve å gjøre en ting på nytt opp til to ganger hvis du feiler, men å feile vil typisk føre til at du blir sintere eller reddere, noe som kan senke sjansen for å lykkes neste gang. Samtidig har spillet en type poeng, som du kan bruke for å gi deg selv økt sjanse (100% i «vanlige» situasjoner) for å lykkes med et valg, eller «kjøpe» ønsket resultat om du feiler tre ganger. Du kan også bruke disse poengene til å rett og slett roe deg ned, om du for eksempel har makset ut frykt og/eller sinne. Men de er ikke en uendelig ressurs, og må brukes med omhu.
Hver enkelt situasjon består av en serie med valg, der ulike valg leder til ulike fortsettelser. Det du gjør, og det andre figurer foretar seg, vil påvirke følelsene til figuren din underveis, og gjøre ting lettere eller vanskeligere underveis. Noen situasjoner er spesielle, og innebærer en spesifikk kjede med handlinger som bygger videre på hverandre. Her får du kun én sjanse på hvert steg, samtidig som du kun kan kjøpe litt ekstra sjanse til å lykkes ved å investere poeng. Konsekvensene for å feile er vanligvis også høyere. Kamp gjennomføres på omtrent samme måte.
Tok en stund å bli komfortabel med spillet
Jeg liker konseptet godt. Det er alltid mye å gruble over, og jeg merker at jeg kan bli veldig investert i de individuelle situasjonene. Samtidig krever spillet en del tid før man blir fortrolig med grensesnittet og måten de ulike komponentene fungerer på, og jeg er overbevist over at mange av de frustrerende feilstegene jeg gjorde i mine første timer kunne vært unngått om spillet hadde gjort en bedre jobb med å forklare hvordan alt henger sammen.
Sacred Fire lider også av et litt typisk problem for spill som fokuserer så mye på terninger; det er himla irriterende når tilsynelatende trygge valg feiler. Jeg merket at jeg flere ganger begynte å føle at spillet aktivt motarbeidet visse valg ved å gi meg det jeg der og da opplevde som helt absurde resultater flere ganger i strekk. Jeg er fullstendig klar over at det antakeligvis er meg som vektlegger de resultatene som går mot meg mer enn de som går min vei, men det er vanskelig å gjøre noe med den frustrasjonen når man ser terningene trille akkurat feil gang etter gang, og jeg merket at jeg slet med å stole på prosentsjansene spillet ga meg.
Spillet kommer snart til å få en lettere vanskelighetsgrad, der terningene også blir «balanserte» slik at det er mindre sannsynlig å ha uflaks mange ganger på rad. Skjønt da føles det jo kanskje som spillet jukser på dine vegne igjen, så jeg vet ikke.
Konklusjon
Men som sagt: Jeg liker konseptet, og jeg hadde det gøy med tidligversjonen. Den inkluderer den første av totalt tre akter, eller cirka 40 prosent av det innholdet som den ferdige versjonen skal ha. I tillegg forventer jeg at utvikleren vil justere og forbedre mekanismene underveis, noe den neste oppdateringen også tyder på. Så jeg har tro på dette spillet. Jeg syntes det er litt vanskelig å anbefale tidliglanseringer av historiedrevne spill (det er generelt noe jeg holder meg unna selv også, da jeg helst vil ha «hele» spillet når jeg først starter å spille).
Men det spillet byr på nå er i alle fall ganske lovende, og jeg gleder meg til å se hvordan det vil utvikle seg videre. Hvis du har lyst på et rollespill litt utenom det vanlige bør du i det minste legge Sacred Fire i ønskelista.
Sacred Fire er ute i «early access» på Steam, samt lansert som «in development» på GOG. Den ferdige versjonen er ventet utgitt om seks til ni måneder. Sjekk det offisielle nettstedet for mer informasjon. Vi har fått et testeksemplar direkte fra utgiveren.
Trailer: