Inntrykk: Gynoug

En skjult perle for MegaDrive har fått en ny sjanse på dagens konsoller.

Hvis du var en av dem som ikke fikk spilt Gynoug til MegaDrive, har du nå en god mulighet til å rette opp i situasjonen. Denne perlen fra 1991 har fått en nyutgivelse til dagens konsoller, og vi har fått prøve «shoot’em up»-klassikeren på Xbox Series X.

Sideskrollende skyting.
Sideskrollende romspill.

Liten introduksjon

Gynoug ble utgitt til Segas 16-bit-maskin MegaDrive i både Japan og Europa. I USA fikk det et annet navn, Wings of Wor, og kan nok være mer kjente for enkelte under det navnet. Det ble sluppet via Virtual Console på Wii tilbake i 2008, men denne gangen får spillere på alle de moderne plattformene muligheten til å spille det.

Dette er uten tvil et av mine favorittspill til Mega Drive, og jeg har stadig trukket det ut av hylla de siste årene for å more meg med det.

Så hva byr det på?

Distinkt grafikkstil.
Distinkt grafikkstil.

Gynoug er et siderullende «shoot’em up» spill, der vi spiller engelen Wor. Vi befinner oss på en planet som heter Iccus, som har blitt invadert og tatt over av et ondt virus, som igjen har mutert seg til å bli de mest styggeste og groteske skapningene du kan forestille deg. De er kjent som Mutants of Iccus, og ledes av den forferdelige Destroyer. Dette er ikke informasjon som kommer frem noe sted i nyutgivelsen, og jeg måtte bla gjennom brukermanualen til det originale spillet.

Jeg nevnte groteske skapninger, og det er å si det forsiktig. Spillet har et veldig spesielt utseende, og design av monster og bosser lever virkelig opp til grøssertemaet utviklerne har gått for. Det merkes at utviklerne ville gå i sin egen retning, og det er kreativt.

Wor har et vanlig angrep som kan oppgraderes ved at du skyte ned fiender for så å plukke opp det de legger igjen. Et sterkere magisk angrep er også tilgjengelig, hvis du klarer å plukke opp bonuser underveis. Det er også mulig å finne skjulte ekstraliv på merkelige plasser. Hvert brett er delt opp i to deler, forsvart av en midt-boss og en hoved-boss.

Ingen manko på kuler.
Ingen manko på kuler.

Gynoug er ikke det enkleste spillet i sjangeren, men heller ikke det aller vanskeligste. Til tider kan det oppstå situasjoner som kan beskrives som «kulehelvete», hvor det er veldig mye prosjektiler på skjermen. Skulle du bli truffet og drept, blir du raskt kastet inn igjen der du var. Dessverre mister du alle oppgraderingene du har plukket opp, og må samle dem på nytt. Vanskelig, men rettferdig, er vel en riktig beskrivelse.

Spillet er ikke så innmari langt, og tar rundt en times tid å gjennomføre. Man må belage seg på litt prøving og feiling. Skulle man ende med Game Over, har man fortsettelser («continues»), men da må man begynne helt fra starten på det brettet man døde på. Men siden dette er en nyutgivelse, har man muligheten for å hurtiglagre, eller spole tilbake for å gjøre ting annerledes.

Det ekstra som følger med

En av fiendene.
En av fiendene.

Siden dette er en nyutgivelse følger det med litt ekstra snop i posen. Det er for det meste veldig standard sammenlignet med det man ser i slike nyutgivelser, men det må nevnes. For den som vil ha mest autentisk følelse av spillet kan man legge på visuelle filter av mange slag. Spillet har for eksempel det gamle 4:3 bilde formatet, med «kasse TV-filter» som gir de avrundede kantene og de sorte linjene. Det fungerer i grunn ganske greit, og hvis man filtrerer det nok så gjenskaper det glansdagene for 16-bit-spill ganske godt.

Gir man beng er det mulig å strekke bildet helt ut for å passe i vidvinkelformat, men det ser helt feil ut etter min mening. Poenget er uansett at spillet tilbyr noe for enhver, og det settes pris på.

Juks og fanteri er tilgjengelig fra menyen helt umiddelbart. I en god periode var det vanlig å gjøre dette til noe man låste opp ved å runde en spesiell modus, eller via høye poengsummer, men her er det valgfritt med en gang. Alt fra uendelig med liv til udødelighet, eller uendelig med magiske angrep er tilgjengelig.

Hva er dette?
Hva er dette?

MegaDrive har vært kjent som en av de vanskeligere konsollene å emulere lyden fra, siden den har en unik mikrobrikke som produserer denne, men utviklerne har klart å replisere lyden ganske godt her. Helt perfekt er det ikke, men det er veldig bra.

Er det verdt det?

Ja, jeg syns absolutt det. Gynoug har fått en solid nyutgivelse, og med en trivelig prislapp av rundt sytti kroner. Det eneste pirket jeg setter fingeren på er at det mangler ekstramateriale, slik som den originale manualen. Ikke at det er så nødvendig for folk flest med tanke på sjangeren, men dersom man vil vite mer hadde det vært kjekt med innholdet.

Spillet passer perfekt for den som ikke ønsker noe alt for langt, og som vil enten gjenoppleve eller bare kjenne på den nostalgiske opplevelsen av en gammel klassiker.

Gynoug er ute på Sony PlayStation 4, Xbox og Switch. Vi har som nevnt testet Xbox-versjonen, som vi fikk et gratis anmelderkopi av. Skjermbildene i artikkelen er offisielle, mens toppbildet er fra Mobygames. Sjekk spillets nettsted for mer informasjon.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.