Russerne har bombet et retrospillmuseum i Mariupol

Hele byen er lagt i grus.

Før russerne startet sin meningsløse og brutale invasjon av Ukraina var Mariupol en levende havneby i vekst. Nå har russernes terrorbombing forvandlet hele byen til en ruinhaug; Mariupol, som en gang hadde over 400 000 innbyggere, har i praksis blitt strøket fra kartet.

Mariupol, før byen ble helt ødelagt av russerne.
Mariupol, før byen ble helt ødelagt av russerne. Bilde: Mrpl.travel.

Det er lett å tenke på dette som en tragedie, men i virkeligheten er det ikke én, men hundretusenvis av tragedier alle samlet på ett sted. Tusenvis av mennesker har mistet livene eller sine kjære, flere titusen har blitt tatt til fange og deportert til Russland, og resten har enten måtet flykte eller sitter fortsatt fast i grusomme forhold. Historiske bygninger, kirker og monumenter har blitt bombet sønder og sammen, og russerne har ødelagt alt de har kommet over av uerstattelige museer, gallerier og kulturinstitusjoner i sin iver etter å slette Ukrainas historie.

Retrospillmuseet i Mariupol

Et konkret eksempel er museet IT 8-Bit, som var dedikert til klassiske datamaskiner og konsoller. Museet ble drevet av Dmitriy Cherepanov , som startet å samle maskinvare for cirka 20 år siden, og hadde over 120 gjenstander. Det hadde cirka 1500 besøkende hvert år, før det ble stengt ned i forbindelse med pandemien. Meningen var selvsagt å åpne det igjen, antakeligvis i år, men nå har bygningen som huser det blitt totalskadd av russernes angrep.

Du kan se en video fra museet (fra 2019) hos Gizmodo.

Teateret som ble bombet, etter at familiene som skjulte seg der skrev "barn" på bakken utenfor bygningen.
Teateret som ble bombet etter at familiene som skjulte seg der skrev «barn» på bakken utenfor bygningen. Bilde: Oleksandr Malyon.

Cherepanov selv kom seg heldigvis i sikkerhet sammen med familien sin. I en artikkel på NPR forteller han om grusomme forhold og en dramatisk flukt til det sørvestlige Ukraina. Nå er han svært usikker på fremtiden; hjemmet ligger også i ruiner, og Cherepanov har ingen klare planer for fremtiden. Akkurat nå er det vanskelig nok å ta inn over seg hva som har skjedd:

– Mange andre museer ble også fullstendig ødelagt. Det er veldig vanskelig for meg å forstå at dette har skjedd med byen min, at den har blitt fullstendig feid bort fra Jordens overflate. Det er forferdelig vanskelig for meg å gi uttrykk for følelsene mine rundt dette, sier han til NPR.

Han vet heller ikke om han noensinne vil prøve å gjenskape museumsprosjektet sitt. Om han gjør det, vil han i alle fall slippe å stå alene. Amerikanske Mike Mika, som er en anerkjent person i det internasjonale miljøet for spill- og datahistorie, lover på Twitter at museet skal gjenoppstå.

Museet.
Museet. Bilde: IT 8-Bit.

Men det er samtidig ikke noe noen kan love; vi vil jo gjerne tro at denne krigen ender med full russisk tilbaketrekning og en gjenoppbygging av et forent Ukraina, men det kommer neppe til å skje. Mariupol ligger i Donetsk, og selv om krigshandlingene stanser er det langt fra trolig at russerne vil trekke seg ut derfra, i og med at deres falske narrativ om krigen fokuserer på «frigjøringen» av Donetsk og Luhansk.

Du kan fortsatt besøke museets nettside (der det også er mulighet for å donere penger), eller podcasten/internettradioen til Cherepanov.

Bildet av Mariupol: Mrpl.travel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98793858
Bildet av teateret: Oleksandr Malyon, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109758547

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.