Gufne Mohammed bin Salman eier nesten hele SNK

96% av aksjene i det legendariske spillselskapet er i den saudiarabiske kronprinsens eie.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er etter alt å dømme en utrivelig person. Han er nok mest kjent for sin svært sannsynlige rolle i drapet på journalisten Jamal Khashoggi, men han regnes også som en av arkitektene bak den grusomme krigen i Jemen og har en «merittliste» så langt som et vondt år.

Mohammed bin Salman (i midten til høyre) sammen med diverse andre tullinger. Bilde: Det Hvite Hus («public domain»).
Mohammed bin Salman (i midten til høyre) sammen med diverse andre tullinger. Bilde: Det Hvite Hus («public domain»).

I tillegg er han svært rik (merkelig hvordan «svært rik» og «stor drittsekk» så ofte går hånd i hånd), og via sin Mohammed bin Salman Foundation (MiSK Foundation) har han investert store summer i selskaper fra hele verden. I 2020 kjøpte organisasjonen en stor bit av japanske SNK, og nå har de økt eierandelene til 96,18% av selskapet. Rubbel og nesten alle bitene, med andre ord.

Hva dette betyr for SNKs videre drift er det nok bare Odin som vet, men det kaster jo en ganske kjip skygge over et selskap som har en lang og begivenhetsrik historie i spillindustrien. SNKs røtter går helt tilbake til 1973, men det var i 1978 at de startet med spill, og deres første arkademaskiner ble sluppet i 1979.

I retrospillmiljøet er de i dag mest kjent for konsollen NeoGeo, som i praksis ga eierne en arkademaskin i stua – riktignok til en ganske stiv pris. Hva spill angår er det King of Fighters-serien som leder porteføljen deres, men de har også kjente titler som Metal Slug, Samurai Shodown og Fatal Fury i sitt rike bibliotek.

Det er MiSK Foundations datterselskap Electronic Game Development Company (EGDC) som ivaretar eierandelene i SNK.

Fotografiet av kronprinsen i toppen kommer fantastisk nok fra kukhodene i Kreml, som har sluppet det med en Creative Commons-lisens. Så her er de nødvendige formalitetene: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, Link.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.