Colossal Cave er ute nå

Det nye spillet fra Sierra-grunnleggerne er endelig sluppet.

Colossal Cave Adventure er et teksteventyrspill fra spillhistoriens morgen. Det regnes faktisk som selve ur-eventyret, og ble opprinnelig spilt via printerterminal der man skrev inn kommandoene sine på det som minnet om en skrivemaskin, og fikk svar fra stormaskinen som kjørte spillet via tekstutskrift.

Eventyret starter her.
Eventyret starter her.

Innflytelsesrikt spill

Det var også Colossal Cave Adventure som på tampen av syttitallet fikk en kvinne ved navn Roberta Williams så fullstendig hektet at hun ikke klarte å slutte å tenke på spillet selv etter at hun hadde fullført det. Hun måtte ha mer, og på den tiden var det ikke så mye mer å få tak i. Så sammen med mannen hennes, Ken, brettet hun ermene opp og begynte å lage sine egne spill.

Resultatet var Sierra On-Line, som i løpet av åttitallet vokste seg til å bli en av de aller største aktørene innenfor spillmarkedet. Dette var blant annet på grunn av den enorme suksessen til Robertas eventyrspill, der den legendariske (men ikke alltid like gode) King’s Quest-serien stod i aller fremste rekke.

Ekteparet Williams endte til slutt opp med å selge Sierra, som så imploderte på tragisk vis, og siden nittitallet har de holdt seg helt unna spillindustrien. Men da Covid-epideminen satte en pause for reisingen de var blitt så glad i, endte de opp med å finne frem gamle kunster igjen. Resultatet er en nyversjon av Colossal Cave Adventure, nå i tre dimensjoner og med VR-støtte.

Dvergene hater deg.
Dvergene hater deg.

Ute på en rekke plattformer

Colossal Cave er ute på Meta Quest 2, Nintendo Switch, PlayStation 5 og PC/Mac via Steam, Amazon og Epic Games Store. Denne listen blir enda lengre snart, for en versjon for Xbox Series X|S er på trappene. I tillegg blir spillet en lanseringstittel for PSVR 2.

Spillet forsøker å være en trofast 3D-versjon av det klassiske teksteventyret. Det er et førstepersonsspill der du utforsker et svært hulesystem, og poenget er simpelthen å finne så mange av skattene der som mulig, og bringe dem tilbake til overflaten. Men underveis må du løse gåter og unngå å bli drept.

Jeg har spilt spillet litt allerede, og kommer til å skrive en ordentlig inntrykk-artikkel senere. Per nå syntes jeg det er sjarmerende, men også åpenbart ganske utdatert på mange områder. Så det er nok et spill jeg vil anbefale at du gjør litt research på før du eventuelt kjøper. Det kan også nevnes at prisen på Epic (279 kroner) er mye fornuftigere enn prisen på Steam (450 kroner).

Her er uansett en trailer:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.