Demo: Spaceballs – State Of The Art (Amiga, 1992)

Denne norske Amiga-demoen ble vist på MTV!

Dette er en serie artikler opprinnelig publisert på retrospillnettstedet Retrograd. I forbindelse med at Retrograd stenges ned, overføres mye av artikkelarkivet til Spillhistorie.no. Denne ble opprinnelig publisert 28. august 2009. Her er Retrograd-arkivet.

  • Tittel: State of the art
  • Utgivelsesår: 1992
  • Utgiver: Spaceballs
  • Plattform: Amiga ECS
  • Sjanger: Demo – Trackmo

State of the art er en tilnærmet perfekt demo. Den er den første musikkvideo-demoen som ble laget på Amiga, den har tidsmessig korrekt musikk og den imponerte både teknisk  grafisk sett. Alt dette gjorde at norske Spaceballs vant demokonkuransen på The Party II i 1992 med klar margin.

State of the art.
State of the art.

Sjanger og særtrekk:

State Of The Art redefinerte hva en demo kunne være. Den fjernet seg nesten helt fra den gamle stilen, som var å vise en serie med tøffe effekter etter hverandre med musikk i bakgrunnen, ved hjelp av en såkalt trackloader. En trackloader innebærer at man leser data direkte fra disk, i bakgrunnen, mens demoen kjører. Dette gjorde at istedenfor å bestå av flere seperate deler som lastes hver for seg, slik som megademoer ofte gjorde, så kunne man ha ha myke overganger mellom effektene. Dermed kunne State Of The Art kan framstå som en lang musikkvideo.

Det som gjorde denne demoen til en vinner var bruken av digitalisert videomateriale. Spaceballs filmet dansende personer og digitaliserte videoen. Deretter komprimerte de dataen ved å kun konvertere siluetten til 2D polygons. Så spilles dette av i kombinasjon med andre regulære demo-effekter slik at man får den helt spesielle musikkvideo-demo stilen.

Det kan også nevnes at State Of The Art, i likhet med Budbrain Megademo, var en av de demoene som man kunne vise til andre utenfor demomiljøet. MTV viste den flere ganger, noe som gjorde mange Amiga-eiere og spesielt demo-folket, veldig stolt over å eie en Amiga.

State of the art.
State of the art.

Arv og etterspill:

State Of The Art var ganske unik når den kom ut i 1992. Gjennom å bli vist på MTV og andre tv-kanaler på 90-tallet gjorde den et solid misjonsarbeid for demomiljøet. Den var en av stadig flere demoer som beviste at når man både bruker tid på design og samtidig viser noe nytt så vil en demo slå an. Demomiljøet var allerede på vei mot bedre design og mindre fokus enkelt-effekter, men State Of The Art satte standarden enda et par hakk høyere.

Spaceballs ga ut en etterfølger i 1993 som ble kallt 9 Fingers. Den perfeksjonerte musikkvideo-aspektet, med høyere oppløsning på polygons og detaljer på danserne istedenfor siluetter. Den ble også meget populær, men nådde aldri helt opp til State Of The Art fordi 9 Fingers bare perfeksjonerte en stil som State Of The Art var først ute med.

Etter 9 Fingers i 1993 ble det relativt stille fra Spaceballs. Dette var fordi de fleste i gruppen hadde fått jobb i spillindustrien, blant annet i Funcom. Spaceballs reorganiserte i 1997, og holder på som Amiga-demogruppe fremdeles i 2009.

State of the art.
State of the art.

Er det verdt et gjensyn?

State Of The Art er en Amiga demo man ikke bør gå glipp av. Den har høy produksjonskvalitet for sin tid, og er et artig tilbakeblikk på tidlig 90-tallet, både med tanke på demo-effektene og fordi musikken er lett gjenkjennbar.  Den er sannsynligvis den meste kjente demoen noen gang laget, og en av få vist på store tv-kanaler som MTV.

Bonusmateriale:

Retrograds gravende reportere har ransaket internettet etter flere detaljer. Det viser seg at diskmagasinet Raw #5 inneholder invtervju med den dansende jenten fra demoen. Det er også en making-of State Of The Art, og endel kommentarer fra andre kodere om demoen. Hvis man har lyst å lese disse kan man laste ned Raw #5 ved å klikke her. Den filen må spilles av i en emulator, gjerne WinUAE.

Alternativt kan man se en html-versjon av intervjuet med jenten her. For sikkerhetsskyld har vi lagt ved skjermbilder fra artikkelen ‘Making of State Of The Art’ fra ‘The fra Raw #5:

Som vanlig har vi lenket en video av demoen i artikkelen. I tillegg har vi også lagt ved 9 Fingers, og The Making Of 9 Fingers. Videoen er kun originalopptakene som ble brukt til å lage 9 Fingers, men det er interessant i et historisk perspektiv.

State of The Art:

9 Fingers:

The Making of 9 Fingers:


Vi i Spillhistorie.no kan tilføre at Spaceballs fortsatt holder det gående i 2023.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.