Sqare Enix har brukt KI-teknologi for å gjenskape kultklassiker

Men det gikk visst ikke så bra.

The Portopia Serial Murder Case er et eventyrspill som opprinnelig ble sluppet på NEC PC-6001 i 1983, og senere overført til en rekke forskjellige plattformer. Det ble skapt av Yuji Horii, som i dag er mer kjent som hovedmannen bak Dragon Quest-serien, og ble et svært innflytelsesrikt spill som blant annet var med å bane vei for spillene som i dag kalles visuelle romaner.

Originalspillet. Bilde fra Wikipedia.
Originalspillet. Bilde fra Wikipedia.

I seg selv er The Portopia Serial Murder Case et relativt tradisjonelt teksteventyr med illustrasjoner, som kanskje ikke hadde hatt den samme innflytelsen om det ble lansert i vesten der slike spill sto for en stor andel av det som ble gitt ut på datidens hjemmedatamaskiner. Men det er godt likt, og fikk også en NES-versjon der tekstgrensesnittet ble byttet ut med et menybasert system.

Her i vesten er det kun de mest japanofile som har kunnet spille The Portopia Serial Murder Case, for det har aldri fått noen engelsk oversettelse. Derfor var det med stor interesse mange la merke til at Square Enix nå har gitt ut en slags nyversjon på Steam.

Square Enix AI Tech Preview: The Portopia Serial Murder Case er et forsøk på å bruke Natural Language Processing (NLP) for å gi spillet et nytt liv. Kort sagt har det en KI som tolker det du skriver, og gir deg respons deretter. Uheldigvis gjør den visstnok en ganske elendig jobb, for kun 10% av brukeranmeldelsene på Steam er positive.

Det nye spillet.
Det nye spillet.

Konsensus ser ut til å være at en tradisjonell «parser» av typen blant annet Infocom pionerte på slutten av syttitallet fungerer langt bedre enn systemet Squar Enix har satt sammen her.

Så skal det kanskje også sies at hvis skaperne kun har hatt originalspillets tekst å jobbe med, er det kanskje ikke rart ting har havarert. Visstnok har prosjektet hatt en funksjon der KI-en selv kunne finne på svar, men Square Enix droppet denne fordi de var redde for at den kom til å komme med «uetiske» uttalelser.

Uansett er spillet gratis på Steam, så hvis du har lyst til å gi det et forsøk er det bare å laste det ned. Kanskje du til og med bør være litt kjapp, for det er ikke utenkelig at utgiveren trekker det fra «markedet» på grunn av den elendige mottakelsen det har fått.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.