Guide: Emulere Sinclair ZX Spectrum

Sinclair ZX Spectrum var en hjemmedatamaskin lansert i 1982 av Sinclair Research i England, men som havnet litt i skyggen av Commodore 64.

Min første datamaskin var en Sinclair ZX Spectrum og jeg har varme minner fra gutterommet med det lille gummitastaturet, Kensington-spillestikke og en bunke med spillkassetter. Hvis du er som meg og det kribler i fingrene etter å spille din barndoms 8-bits-klassikere igjen, så har jeg laget en rask guide her for emulering på Debian-baserte Linux-distroer.

Hva var Sinclair ZX Spectrum?

Sinclair ZX Spectrum

Maskinen var basert på en Zilog Z80 CPU som kjørte på 3.5 MHz, og kom opprinnelig med enten 16 KB eller 48 KB med RAM. Den jeg hadde som liten gutt var «verstingen» med svimlende 48KB RAM.

Maskinen ble opprinnelig kalt ZX82, men ble senere omdøpt til «Spectrum» av Sinclair for å fremheve maskinens fargegrafikk, i kontrast til svart/hvitt-forgjengerne, ZX80 og ZX81.

Maskinen kjørte Sinclair BASIC som var deres egen fork av programmeringspråket BASIC (samme som Commodore 64). Hver tast på det lille gummi-tastaturet hadde hardkodet BASIC-kommandoer du kunne skrive med hurtigtast-kommandoer, så programmering kunne gå veldig fort og uten skrivefeil bare du lærte deg hurtigkommandoene.

Free Unix Spectrum Emulator

Jeg bruker Free Unix Spectrum Emulator (FUSE) til å emulere ZX Spectrum og denne guiden er kun for Linux, selv om Fuse også finnes for Windows.

For å installere selve emulatoren er det tre kommandoer du må kjøre fra ett terminal vindu:

sudo apt-get install fuse-emulator-common
sudo apt-get install spectrum-roms fuse-emulator-utils
sudo amixer cset numid=3 2

På Raspian er dette nok, du vil nå finne FUSE i program-menyen under «Spill/Games». På andre distroer som for eksempel Ubuntu må du i tillegg kjøre følgende kommando:

sudo apt install fuse-emulator-gtk

Du har nå fått den GTK-baserte emulatoren, jeg foretrekker SDL emulatoren, da kjører du i tillegg følgende kommando:

sudo apt install fuse-emulator-sdl

Emulere spillkassetter

Så nå har du fått en fin ZX Spectrum-emulator. Det neste nå er å begynne å finne spill. Programvaren var jo den gangen på kassetter, og heldigvis finnes det et nettsted der omtrent alt av spill og annen programvare finnes som virtuelle kassetter (.tzx), nemlig World of Spectrum.

Når du starter opp FUSE er skjermoppløsningen original, så på en moderne skjerm blir bildet bittelite. Du kan oppskalere skjermoppløsningen via menyen til Fuse-SDL, men det enkleste synes jeg, er å starte den rett opp fra terminalen med den største oppskaleringen:

fuse-sdl -g 3x

For å legge til en «kassett» med ett spill så navigerer du deg i menyen til «Open Tape». Du kan komme rett dit ved å trykke på tasten F7:

Fuse Open Tape
Fuse emulator

For å laste inn innholdet på kassetten skriver du; LOAD “”. Det gjør du ved å trykke på tasten J for LOAD også to ganger ctrl+P for ““.

Exolon på ZX Spectrum
Exolon

Da er det bare å kose seg med alle dine gamle barndoms-favoritter. Mine topp tre favoritter er:

Hvem er dine ZX Spectrum favoritter?

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på retrospill.ninja. Den er republisert her i forbindelse med at retrospill.ninja legges ned senere i år.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.