Spillegal på eventyr!

Eventyrspill er i fokus i denne episoden av podcasten Spillegal.

I denne ukens episode av Spillegal annonseres det først og fremst at podcasten får et litt annet navn. Den går fra å hete Spillegals podcast til å rett og slett bare hete Spillegal. I samme anledning har Tryggve attpåtil vist frem sine kunstneriske ferdigheter og tegnet en ny logo til oss.

Eventyrspill fra syttitallet og til i dag

Zork, av Infocom. Et av de aller tidligste teksteventyrene fra 1977. Bilde: Mobygames.
Zork, av Infocom. Et av de aller tidligste teksteventyrene fra 1977. Bilde: Mobygames.

I denne episoden tar vi en titt på spillsjangeren eventyrspill. Dette er en sjanger med en lang og bred historie, som nok hadde sin absolutte storhetstid på nittitallet, før den forsvant fra rampelyset. Men den ble aldri helt borte.

Eventyrspill er en sjanger der narrativ og oppgaveløsning som oftest står i fokus. Den ble introdusert allede på syttitallet, da en kar ved navn Will Crowther laget sitt tekstbaserte Colossal Cave Adventure, som endte opp med å både grunnlegge og gi navn til hele sjangeren.

Det dukket raskt opp spill inspirert av Colossal Cave Adventure, og teksteventyr ble en populær sjanger i tidlig dataspillhistorie, med selskap som Infocom i spissen. Eventyrspill utviklet seg raskt, og tekstbaserte brukergrensesnitt ble erstattet med grafiske der man klikket på verb eller symboler i en meny for å utføre handlinger, i stedet for å skrive kommandoene i ren tekst som før.

Day of the Tentacle, av LucasArts. Et grafisk eventyrspill fra 1993 hvor man klikket på kommandoer i en meny i stedet for å skrive dem inn. Bilde: Mobygames.
Day of the Tentacle, av LucasArts. Et grafisk eventyrspill fra 1993 hvor man klikket på kommandoer i en meny i stedet for å skrive dem inn. Bilde: Mobygames.

I denne perioden var det særlig Sierra og LucasArts som utpekte seg som de største, og særlig LucasArts blir vel enda regnet som de største mesterne av eventyrsjangeren, med legendariske navn som Ron Gilbert og Tim Schafer i stallen.

Etter nittitallet forsvant populariteten til eventyrspillene, og sjangeren var en nisje for spesielt interesserte i lang tid. Men så kommer det fortsatt stadig noe opp til overflaten den dag i dag også.

I Spillegal-episoden deler Tryggve, Eirik og jeg våre erfaringer med spillene, og våre tanker om sjangeren generelt. Vi har også spilt Mega Man 11, Ace Attorney og Cocoon siden sist, og noen har dyppet tærne i emulering av den japanske konsollen PC Engine.

Gi oss gjerne tilbakemelding på e-post: hets@spillegal.no
Eller bruk kommentarfeltet under her, så får vi det med oss.

Bildene kommer fra Mobygames.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.