Zak McKracken på GOG

Zak McKracken and The Alien Mindbenders er langt fra det første LucasArts-eventyret jeg vil anbefale deg å prøve, men det var det første jeg prøvde. Derfor har det en spesiell plass i hjertet mitt. Nå har spillet blitt relansert på GOG, og er dermed for første gang tilgjengelig via digital distribusjon. Lovlig digital distribusjon, altså.

Jeg skrev en liten bloggpost om Zak McKracken på Gamer.no for noen år siden, så jeg skal ikke si for mye om det her (i dag, i alle fall). Kortversjonen: Romvesener forsøker å ta over jordkloden ved å sende ut signaler som gjør jordboerne stadig dummere. Kun fire mennesker står mellom dem og verdensherredømme: Zak, Annie, Leslie og Melissa.

De to sistnevnte befinner seg på Mars, forresten. I drømme fikk de instruksjoner om hvordan de skulle forvandle bilen sin til et romskip, og det har de følgelig gjort.

Det er faktisk versjonen med 256 farger som er på GOG.
Det er faktisk versjonen med 256 farger som er på GOG.

I starten kontrollerer du kun Zak, men senere kan du veksle mellom alle de fire hovedpersonene. Litt som i Maniac Mansion, altså. Noen ganger må du få figurene dine til å samarbeide på ulike måter, eller redde hverandre fra den sikre død (dette er et av de få LucasArts-eventyrene der man kan dø).

Spillet blir veldig åpent etter hvert, og du kan gjøre mange ting i din egen rekkefølge. Noen nøtter har også flere løsninger, og generelt er det slik at hvis noe virker fornuftig å gjøre, kan man gjøre det. Her skulle jeg ønske moderne eventyrspilldesignere lot seg inspirere.

Personlig synes jeg likevel spillet blir litt for åpent – når man til enhver tid kan reise over hele verden og labbe rundt på Mars, er det vrient å vite hvor den lille tingen man har oversett befinner seg når man sitter fast. I tillegg har utviklerne presset inn alt for mange labyrinter (alle gamle eventyrspill måtte uheldigvis ha minst én labyrint for å kunstig forlenge spilletiden og generelt irritere spillerne).

Zak McKracken er altså ikke det av LucasArts’ mange eventyrspill som har tålt tidens tann best. Men det er i alle fall en sjarmerende affære, og byr blant annet på herlig interaktive miljøer. Om ikke annet anbefaler jeg at du spiller de første timene, for å få en liten smakebit av hva det har å by på. I mine øyne er de første timene dessuten de beste (ingen labyrinter!).

GOG har også lagt ut noen andre LucasArts-spill, inkludert westernskytespillet Outlaws. Det får dermed også sin digital distribusjon-debut i dag. På høy tid!

En kommentar om “Zak McKracken på GOG”

  1. God artikkel, som vanlig :)
    Jeg må dog stille meg kritisk til at Zac ikke har tålt tidens tann. Er jeg den eneste som fortsatt prøver å finne posteren til spillet fordi det minner meg om alt det gode fra en svunmen tid?
    Du har mange gode poeng som at spillet er egentlig veldig annerledes enn sine konkurrenter; på den positive måten vil jeg si.
    Hysterisk humor og gode puzzles er mine nøkkelord :)

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.