Spillhistorie.no har bursdag!

I dag er det nøyaktig ett år siden den spede begynnelsen til nettstedet Spillhistorie.no.

Tiden flyr, og det er nå ett år siden jeg tok det første spadetaket på det som nå har blitt Spillhistorie.no. I den forbindelse tenkte jeg det kunne være en god idé å skrive litt om hva som har skjedd i vårt første leveår, og hva som er status nå.

Det eneste bildet jeg kunne finne av sidens originale utseende.
Det eneste bildet jeg kunne finne av sidens originale utseende.

Historien bak nettstedet vårt

Som mange av våre faste lesere sikkert har fått med seg, har jeg lang fartstid som skribent for det norske spillnettstedet Gamer.no. Jeg fikk min første anmeldelse publisert der høsten 2002 (det er helt unødvendig å søke den opp), og cirka ett år senere ble jeg fast ansatt. I årene som fulgte var jeg med å bygge opp nettstedet til å bli det ledende spillnettstedet i Norge, og jeg er veldig stolt av det vi fikk til. Men tidene forandrer seg, og i starten av 2015 – samme år som Dagbladet og VG kuttet sine satsninger på henholdsvis PressFire og Level Up – ble jeg flyttet fra Gamer.no til Teknofil som en del av omstrukturering i Tek-nettverket.

Jeg likte meg for all del godt i Teknofil (RIP), men det tok meg ikke så veldig lang tid å innse at jeg også hadde lyst til å fortsette å skrive om spill. Den 18. mars 2015 publiserte jeg den første posten på det jeg med all min voldsomme fantasi klarte å kalle Joachims spillblogg. Jeg visste veldig lite om hva jeg egentlig ville med den nye bloggen, men i månedene som fulgte ble tankene litt klarere. Samtidig ble Kristian Foshaug involvert, både som skribent og teknisk altmuligmann. For å reflektere at vi nå var flere (og hadde en klarere idé om hva nettstedet skulle være), ble navnet endret til Spillhistorie.no.

Slik så vi ut i juli i fjor.
Slik så vi ut i juli i fjor.

Siden den tid har vi fått med oss Mats Lindh og F. Nikolai Wilborn som bidragsytere, og vi har til og med en anmeldelse fra tidligere Gamer.no-skribent Kent William Innholt. I går tok vi nok et skritt fremover, da vi publiserte pilotepisoden av det vi håper blir en fast podcast, der Eystein Hansen og Hans Petter Hoff bidrar med ord og tanker.

Ikke bare det, men selve nettstedet har også blitt kraftig forbedret, spesielt i det siste halvåret. Her har Kristian Foshaug gjort en fabelaktig jobb bak kulissene. Vi har mange ideer om fremtidig funksjonalitet, slik som bokser med interessant innhold nedover på forsiden.

Spillhistorie.no trenger deg!

I starten var Spillhistorie.no et rent fritidsprosjekt, men for øyeblikket jobber jeg med nettstedet omtrent som om det skulle vært en fulltidsjobb. Det er fordi jeg håper at det i fremtiden kan bli nettopp det – og selvfølgelig også at Kristian og bidragsyterne skal kunne kompenseres med noe litt hyggeligere enn masing og korrektur-mail. Men for at den drømmen skal bli virkelighet, er vi avhengige av to ting: lesere og inntekter. Førstnevnte har vi i grunnen ganske få av, og sistnevnte har vi ingen av. Derfor er vi avhengige av hjelp fra dere som har oppdaget oss, og liker det vi har å by på.

Det aller viktigste er å fortsette å lese Spillhistorie.no jevnlig, og klikke deg inn på sakene vi skriver hvis de virker interessante. Men for å vokse, er vi avhengige av at dere som leser Spillhistorie.no «sprer ordet». Hvis du kjenner noen du tror kan være interessert i siden vår, så fortell dem om oss. Liker du en sak vi har skrevet, så del den på Facebook og Twitter, i diskusjonsforaer og andre steder der det er akseptert og du tror du vil finne folk som kan ha interesse av den. Selv det å sende lenken til en kamerat via e-post kan hjelpe oss.

Sosiale medier er kjempeviktige, og vi setter svært stor pris på om du liker oss på Facebook og følger oss på Twitter – og igjen, om du kjenner noen du tror kan ha interesse av siden vår, så inviter gjerne dem til å like oss også.

Og slik ser vi ut nå. Men det visste du vel allerede.
Og slik ser vi ut nå. Men det visste du vel allerede.

Men det er også veldig hjelpsomt om du «engasjerer» deg i sakene våre på sosiale medier – Facebooks algoritmer er slik at jo flere som ser en sak, men ikke klikker på, liker, kommenterer eller deler den, jo færre når den ut til totalt. Hvis 20-30 folk som følger siden vår ser en sak, og alle ignorerer den, konkluderer Facebook med at den suger, og gidder ikke vise den til flere – selv om vi kanskje har 200 følgere. Vi ber deg ikke om å «like» alt (vær så snill å «like» alt!), men ikke la de sakene du genuint syntes er interessante passere i stillhet.

Vi har også en Steam-gruppe med kurator. Jo flere som følger Steam-kuratoren vår, jo mer sannsynlig er det at anbefalingene våre vises i Steam-butikken, og disse har selvsagt lenker tilbake til oss. Steam er gigantisk, og kan potensielt hjelpe oss å vokse. Men enn så lenge er vi usynlige der.

Ja, de penga…

Når det kommer til det andre vi trenger, nemlig penger, setter vi pris på om du skrur av Adblock og andre blokkeringssystemer for Spillhistorie.no. Vi har ingen reklame her per nå, men på et eller annet tidspunkt blir vi nødt til å tjene noen kroner. Vi har selvsagt alle de samme innvendingene mot irriterende reklamer som du har, og skal gjøre vårt beste for at de reklamene som kommer på nettstedet vårt ikke skal skape irritasjon eller være forstyrrende.

Vi må også tjene penger.
Vi må også tjene penger, så en eller annen gang dukker det nok opp slike her også.

Det er ikke helt utenkelig at vi kan prøve oss på andre finansieringsmodeller (slik som folkefinansiering via Patreon), men da kommer vi igjen tilbake til dette her med faste lesere – for øyeblikket har vi rett og slett for få til å i det hele tatt tørre å prøve noe slikt. Vi setter utrolig stor pris på dere som følger oss allerede, men vi trenger flere!

Hva med fremtiden?

Vi er fortsatt hellig overbevist om at det bør være plass til et spillnettsted som fokuserer på nisjespill, indieutgivelser og spillmediets lange og spennende historie, men jeg skal ikke legge skjul på at vi (på tross av hyggelig fremgang i de siste ukene) trenger et ordentlig oppsving om vi på lang sikt skal kunne fortsette å satse skikkelig på dette nettstedet. 2016 har så langt vært et spennende år for den norske spilljournalistikken, med Patreon-suksess for LevelUp og PressFire som har blitt uavhengige, så det er grunn til optimisme (selv om begge disse er etablerte navn).

Hvis alt går som vi håper, har vi som nevnt mange planer for fremtiden. Jeg ønsker for eksempel å fokusere litt mer på mer unike saker fremfor daglige nyheter, og i den forbindelse ønsker vi å jobbe frem en løsning for å dele informasjon om spennende nylanseringer uten at det nødvendigvis foregår gjennom nyhetsartikler. I tillegg har jeg opparbeidet meg en mammut-lang liste over spill som fortjener tilbakeblikk (og gått til innkjøp av det som strengt tatt må være over én kubikkmeter med fysiske retrospill), så på dette området bør dere ha mye å glede dere til.

I tillegg har vi jo begynt å få noen andre skribenter nå, som forhåpentligvis vil bidra med mye spennende i tiden som kommer. At bergenseren F. Nikolai Wilborn her med på laget tillot oss blant annet å besøke Rain Games for å se på World to the West før spillet ble annonsert – bare det å bli invitert til et slikt arrangement var en veldig opptur for oss.

Podcast-innspillingen forrige helg var også en skikkelig god opplevelse, selv om piloten vår nok bærer preg av at vi ikke visste helt hva vi gjorde. Jeg tror vi skal klare å forbedre oss ganske kraftig her, og gleder meg til neste gang.

Avslutningsvis vil jeg nok en gang takke for at du besøker nettstedet vårt, og understreke at vi setter stor pris på alle innspill og forslag. Har du noen ideer som kan gjøre Spillhistorie.no bedre, så kom med dem. Har du noe du kan bidra med selv, så ta gjerne kontakt!

9 kommentarer om “Spillhistorie.no har bursdag!”

 1. Delte saken og inviterte venner på FB til å like :-) Stå på! Dere er flinke. Trenger denne siden. Gamer.no har jo dessverre bare blitt esport.no :-P

  Svar
 2. Gratulerer med dagen, Spillhistorie! Tror alle som følger siden kommer til å gjøre alt vi kan for at den skal kunne blomstre videre.

  Svar
 3. Gratulerer! Håper virkelig denne siden kan bli populær uten å måtte bevege seg for langt ut av sin nisje.

  Jeg ser at det hender dere leverer noen av artiklene deres til gamer.no. Tjener dere noen penger på dette, eller er det en måte å få publisitet på?

  Svar
 4. Etter å ha oppdaget dere har jeg sluttet å oppsøke gamer.no. Keep up the good work, og ikke la TU kjøpe opp dere også

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.