Galleri: Flotte boksbilder fra Psygnosis

Den britiske spillutgiveren Psygnosis visste hvordan de skulle lage kule bokser for spillene sine. Her er noen av de beste.

Jeg tviler sterkt på at moderne spillutgivelser noensinne kommer til å bli like populære samlerobjekter som spill fra åtti- og nittitallet, og en av (utvilsomt ganske mange) grunner til det, er at coverbildene på de gamle spillboksene rett og slett har en tendens til å være mye kulere enn de nye.

Kvalitet fra Psygnosis

Psygnosis-logoen ble laget av Roger Dean. Det er et navn du får se mer til nedover.
Psygnosis-logoen ble laget av Roger Dean. Det er et navn du får se mer til nedover.

En av spillutgiverne som gjorde ekstra flid med boksene sine var Psygnosis, et britisk selskap som ble startet i 1984, av et par veteraner fra den da nylig nedlagte utgiveren Imagine. Selskapet fikk et visst rykte på seg for å konsentrere seg mer om presentasjonen enn spillbarheten i spillene sine, men de sto for mange klassikere og var aldri redd for å tenke nytt.

Tidlige suksesser inkluderte Shadow of the Beast-spillene for Amiga. Deres mest kjente utgivelse kom imidlertid i 1991, og var et spill om noen små, blå kryp som bare gikk rett frem, samme hva de støtte på. Du gjetter sikkert hva det het, men hvis ikke finner du boksen under.

Psygnosis ble kjøpt av Sony i 1993, men fortsatte å gi ut spill til flere platformer i lang tid. Utover nittitallet er det imidlertid som utvikler og utgiver av PlayStation-spill de huskes best, med blant annet Wipeout-serien, Destruction Derby og G-Police. Etter hvert sluttet de å gi ut spill selv, og ble en del av Sony Computer Entertainment Europe (som Studio Liverpool). De ble lagt ned i 2012.

Her er noen av Psygnosis’ tøffeste spillbokser, i alle fall i mine øyne. Det var mye å velge mellom, så du har sikkert noen favoritter jeg ikke har fått med. Alle bildene under stammer fra Mobygames (som er så hyggelige at de tillater slikt).

Terrorpods (1987) er en merkelig kombinasjon av action, strategi og taktikk, som jeg faktisk hadde på Commodore 64 uten å forstå noe som helst av det. Men boksen er skikkelig heftig. Bildet er tegnet av Roger Dean og malt av Tim White, og det var egentlig ment som coverbildet til albumet Jeff Wayne’s War of the Worlds (et konseptalbum basert på boken fra H. G. Wells). Albumet fikk imidlertid et annet cover, til glede for alle som har Terrorpods i spillsamlingen sin.

Chrono QuestChrono Quest (1988) er et franskutviklet eventyrspill du neppe har hørt om. Men det har i alle fall en veldig kul boks, nok en gang med et bilde malt av Roger Dean.

AtominoAtomino (1990) er en hjernetrimmer utviklet av The Settlers-skaperen Blue Byte. I motsetning til mange andre av Psygnosis’ boksbilder, er dette et bilde som matcher selve spillkonseptet svært godt. Boksbildet er laget av Celal Kandemiroglu.

Shadow of the BeastShadow of the Beast (1989) kom i flere typer bokser, og den kuleste er denne liggende versjonen, der det kun er logoen som forstyrrer Roger Deans fabelaktige bilde. Bildet ble laget spesifikt for spillet, og det biomekaniske temaet var en favoritt hos Roger Dean på denne tiden. Selve spillet er også kjent for presentasjonen, som var svært flott.

Shadow of the Beast IIShadow of the Beast II (1990) har nok et kult bilde fra Dean, som dessverre ødelegges av det svære klistremerket. Du kan se noen klistremerkeløse versjoner på Mobygames, med litt dårligere kvalitet ellers.

InfestationInfestation (1990) er nok en sjangerblanding, der du flyr rundt i en 3D-verden for å utrydde romvesener som har infisert en koloni. Bildet er laget av Tim White på syttitallet, og ble brukt som cover på Terry Pratchetts The Dark Side of the Sun. Roger Dean har ordnet design og logo, og Herman Serrano laget en pikselversjon av samme bilde for selve spillet.

Barbarian IIBarbarian II (1991) er ikke det spillet du sannsynligvis tenker på når du hører navnet (det har forøvrig et minneverdig cover, det også). Det finnes nemlig to separate Barbarian-serier. Psygnosis’ Barbarian var en merkelig pek-og-klikk/action-hybrid, mens deres Barbarian II er et enkelt actionspill. Boksbildet er laget av Chris Achilléos. Det originale Barbarian-spillet hadde forøvrig et utsnitt av et stilig Roger Dean-bilde som du kan se på kunstnerens nettsted.

AnarchyAnarchy (1990) er et sideskrollende actionspill tungt inspirert av Defender. Som mange andre av de enklere spillene til Psygnosis, ble det utgitt under Psyclapse-navnet. Her er det Melvyn Grant som har malt bildet, og Roger Dean som har ordnet design og logo. Det har så godt som ingenting med spillet å gjøre, men det er jo ganske stilig.

AmniosAmnios (1991) er et interessant actionspill sett ovenfra, der du styrer et romskip som fungerer litt som skipet i Asteroids, mens du redder strandede folk litt som i Defender. Dette heftige boksbildet er laget av Tim White på syttitallet, og heter egentlig Dragon Drone. Du kan se en versjon uten klistremerke hos Exotica.

OrkOrk (1991) er et plattform/actioneventyr med kul grafikk og en av mine favorittlåter fra Amiga-tiden. Boksbildet er også en klar favoritt – se hvor heftig det er, da! Det er Richard Clifton-Dey som har malt det. Her er originalbildet, som også ble brukt som cover på plateomslaget til Blue Öyster Cults album Cultösaurus Erectus fra 1980. Bildet heter Behemoth’s World.

ObitusObitus (1991) er nok en hybrid – en kombinasjon av førstepersons rollespill i Eye of the Beholder-stil og sideskrollende action. Dette er ikke så lett å gjette av verken tittelen eller det veldig «in your face» boksbildet. Men at Tim Whites bilde (og Deans logo) burde tilkalle oppmerksomheten i spillbutikken er det ingen tvil om. Bildet ble opprinnelig brukt som cover for science fiction-romanen Under a Calculating Star.

CarthageCarthage (1990) er nok en hybrid – Psygnosis likte å eksperimentere, som du sikkert forstår. Her får vi en kombinasjon av action, taktikk og strategi satt til romertiden. Bildet er det Chris Achilléos som har laget.

Armour GeddonArmour Geddon (1991) skilter med et av artikkelens kuleste navn, og er (du gjettet det!) et nytt hybridspill. Denne gangen er det et slags tidlig sanntidsstrategispill med 3D-grafikk, der du kan ta direkte kontroll over de individuelle enhetene dine om du ønsker det. Egentlig ganske vanvittig, med tanke på hvor gammelt det er. Det stilige bildet er laget av Ian Naylor.

LemmingsLemmings (1991) bør du kjenne igjen. Dette fantastiske hjernetrimspillet ble utviklet av DMA Design, som i dag heter Rockstar North, og hadde Rockstar North vært en hvilken som helst annen utvikler, så hadde dette vært deres største suksess. Men, du vet. De har jo laget noe annet, også. Lemmings-bildet oser eventyrlyst, akkurat som spillet. Det er Adrian Powell som har laget det.

AquaventuraMed Aquaventura (1992) er vi tilbake i Roger Dean-land, og du kan se en langt klarere versjon av selve bildet på nettstedet hans. Spillet er et førstepersons actionspill der du kontrollerer et romskip og må prøve å frigjøre jordens undervannsbyer fra romvesener.

Blood Money

Blood Money (1989) er nok et DMA/Rockstar North-spill, denne gangen fra før de ble kjent. Det er et skrollende actionspill med den unike greia at fiendene dropper penger når de dør, som du kan bruke til å oppgradere romskipet ditt. Boksbildet er laget av Peter Andrew Jones, og er ikke en Psygnosis-original. Opprinnelig ble det brukt som cover for Larry Nivens science fiction-roman Protector.

The Killing Game ShowThe Killing Game Show (1990) har et slående cover som har fint lite med selve spillet å gjøre. Her er det snakk om et actionspill der vi må delta i et av de futuristiske TV-showene vi stadig hører om, der kriminelle blir nødt til å kjempe for livet. Tim White har malt bildet, mens Roger Dean har ordnet design og logo.

AwesomeAwesome (1990) er et rombasert actionspill delt i flere separate sekvenser. Coverbildet tar seg nok litt bedre ut på boksen enn som et lite bilde på skjermen, men det er ganske stilig. Bildet er laget av John Harris, og heter egentlig MASS: The Building of FTL1. Roger Dean har laget logoen. Hvem som har laget «Awesome ‘T’ Short Enclosed»-greia vet jeg ikke. Dette og mange andre av Harris’ bilder kan du kikke mer på her.

StryxStryx (1989) er et rimelig enkelt, sideskrollende actionspill som ble gitt ut under Psyclapse-merkenavnet. Boksbildet, med det som ser ut som en mutert dalek, er laget av Peter Andrew Jones. Det heter Neural Atrocity, og ble laget i 1976.

Artikkelen er nå blitt alt for lang, så jeg legger inn noen flere bilder i et lite galleri her:

Det hadde vært fristende å avslutte med et boksbilde fra et moderne spill, for eksempel noe fra Call of Duty-serien. Men hvorfor ødelegge helhetsinntrykket? Her er heller et intervju med Roger Dean hos Polygon.

Bildene er altså fra Mobygames. Unntak: Toppbildet og bildet av Psygnosis-logoen. Jeg har tatt begge selv.

2 kommentarer om “Galleri: Flotte boksbilder fra Psygnosis”

 1. Ikke rart jeg tenkte på Yes-album da jeg så de første bildene, de fleste av deres covere er vel også Roger Dean!

  Svar
  • Oh yes :)
   Jeg hadde skråtak og vegger på gutterommet tapetsert med helsides Amiga og C64 spillannonser som jeg klippet forsiktig ut av de engelske bladene. Hadde faktisk ikke før nå koblet at enkelte av disse motivene er gjenbrukt i bokomslag og andre media, selv om jeg kjenner til at både stil og kunstner er de samme. Uansett kjempebra kunst som er fantastisk å ha på veggen, gjerne uten logoer og annen tekst. Jeg hadde dessverre, som mange andre, få originalspill, men tilgang til det meste via crackede kopier. Som såklart ikke hadde bokser med omslag :)

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.