Noen ferske retrospillkjøp

Spillhistories retrospillsamling vokser stadig. Denne uken kom disse spillene i postkassen.

Jeg regner meg ikke som en spillsamler, men jeg liker å samle spill. Gir det mening? Jeg har altså ingen interesse av å, for eksempel, få en komplett samling av kommersielle spill for en gitt konsoll, eller kjøpe spill som er sjeldne og verdifulle fordi de er det i seg selv (siden jeg ikke har til hensikt å selge noen av spillene igjen, er høy verdi uansett kun en ulempe). Men jeg liker å eie fysiske kopier av spill jeg opplever som interessante eller viktige. Og hvis de har en bra manual eller noe annet snadder i boksen, er det en stor bonus. I tillegg prøver jeg å gjenoppbygge Commodore 64-samlingen som jeg solgte med maskinen en gang tidlig på nittitallet.

Dette har vært en god uke for meg, siden jeg nå har fått seks «nye» retrospill, inkludert flere som jeg har hatt lyst på en stund.

Barbarian II

Først ut er Barbarian II, spillet som av helt uforklarlige årsaker har fått mest plass i toppbildet. Dette er en klassiker som kom ut til flere plattformer, men jeg har kjøpt Commodore 64-versjonen siden det var den jeg først stiftet bekjentskap med. Spillet er et stort og stemningsfullt actioneventyr der du navigerer deg gjennom en Conan-inspirert fantasiverden sett fra siden, og kan velge om du vil spille som mannlig eller kvinnelig barbar.

Jeg hadde ikke Barbarian II selv, men lånte det i sin tid av en skolekamerat. Dette spillet får den tvilsomme æren av å være det første spillet jeg kan huske at ga meg mareritt, men selv om det var skumle saker(!) klarte jeg å fullføre det.

Det er ikke kjempevanskelig å finne Barbarian II, men det er litt verre å få en kopi som både har originalspillet inkludert, og den flotte plakaten med glamourmodellen Mariah Whittaker og Michael Van Wijk fra Gladiators, uten å betale litt mer enn det jeg er villig til å betale. Nå er imidlertid min jakt på en fin og komplett kopi av spillet over.

606Life & Death

Det andre spillet i toppbildet er Life & Death for Amiga. Dette er et interessant spill der du får rollen som en lege, som må sette korrekt diagnose basert på ulike symptomer, og så eventuelt utføre nødvendige kirurgiske inngrep på pasientene dine. Jeg har ikke særlig mye erfaring med dette spillet, men jeg spilte oppfølgeren en del på PC.

Det som ødela min karriere som hjernekirurg i Life & Death 2 var at jeg aldri klarte å konfigurere lyden til å fungere ordentlig (et ikke helt uvanlig problem med gamle MS-DOS-spill). Problemet var at lyden var helt essensiell når man skulle bedrive hjernekirurgi. Man måtte nemlig lytte til lyden av drillen for å vite når man skulle slutte å borre (for å komme gjennom hodeskallen og få tilgang på hjernen). Siden jeg ikke hadde lyd, visste jeg ikke når jeg skulle slutte. Resultatet var neppe pent.

I tillegg til et hefte om kirurgiens historie og en stor manual, inkluderer også Life & Death-boksen noen gummihansker som du kan bruke om du trenger å utføre en operasjon i virkeligheten.

101Sid Meier’s Railroad Tycoon

Jeg har faktisk aldri hatt en original kopi av Sid Meiers originale Railroad Tycoon-spill, og det kan nok forklare hvorfor jeg aldri ble noen ekspert i det da jeg spilte en piratkopiert versjon på Amiga på nittitallet. Jeg har likevel gode minner fra spillet, og har sett etter en original kopi en stund. Ofte kjøper jeg retrospill med fremtidige tilbakeblikk i tankene, og dette er en het kandidat for et slikt.

Railroad Tycoon 2 og det Railroad Tycoon-inspirerte Transport Tycoon (samt diverse «kloner» av dette igjen) har gitt meg svært mye glede i årenes løp, så jeg er glad for å endelig ha fått tak i originalen. Denne kopien er komplett, men manualen har litt fuktskader og noen løse sider helt på slutten. Ikke noe stort problem, heldigvis er det ingen sider som er klistret fast i hverandre slik at man ikke kan lese dem.

Grand Prix Circuit

Dette er ikke et spill jeg har så veldig mye erfaring med selv, men det er til gjengjeld et spill jeg husker at omtrent alle som hadde PC hadde installert på maskinene sine (sammen med Prince of Persia, Wings of Fury og en håndfull andre slike gjengangere – samt Lotus III noen år senere). Så nok et potensielt interessant spill for tilbakeblikk, altså.

Jeg husker dette som et ganske solid Formel 1-spill – det ble jo etter hvert kraftig forbigått av spill som Geoff Crammonds Formula One Grand Prix, men da det opprinnelig kom ut må det ha vært noe av det bedre i sjangeren.

Pitstop II

Enda en en racingklassiker, denne gangen for Commodore 64. Dette er et av spillene jeg hadde originalt selv, og nå har jeg altså fått fatt i det igjen. Jeg simpelthen elsket Pitstop II, og det er faktisk fortsatt moro å ta frem av og til. Navnet peker på det faktum at man må stoppe for å fylle drivstoff og (avhengig av hvor uforsiktig man har vært) skifte dekk, noe som gir spillet et element av strategi.

Action Biker

Jeg har allerede skrevet et tilbakeblikk på dette spillet, som jeg likte veldig godt på åttitallet men er litt mer skeptisk til nå. Men dette er altså nok et spill jeg kjøpte for å gjenoppbygge den gamle samlingen min.

4 kommentarer om “Noen ferske retrospillkjøp”

  1. Grand Prix Circuit var en av de virkelige store spillene i vennegjengen min, og er vel en av hovedgrunnene til at vi aldri brydde oss nevneverdig om spill som Outrun og Lotus. (Spesielt ikke når vi hadde Street Rod og Stunts i tillegg!) Kult med originalutgave av Railroad Tycoon forøvrig. Tror jeg kunne spart meg for et av spillene du kjøpte. :P

    Svar
  2. Hadde helt samme Railroad Tycoon-utgivelse selv (til Amiga) – et fantastisk spill som ga veldig mange timer med moro – etter at jeg til slutt klarte å lese nok engelsk i manualen til å finne ut hvordan man bygde togbane.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.