Paradox har kjøpt Age of Wonders-skaperne

Triumph Studios har vært uavhengige siden nittitallet. Nå har skaperen av Age of Wonders og Overlord blitt en del av Paradox’ kongerike.

I dag kom nyheten om at Paradox har kjøpt utviklerstudioet Triumph. Den nederlandske utvikleren ble startet på nittitallet, og er nok mest kjent (i Spillhistorie-sirkler, i alle fall) for Age of Wonders-serien. Men de hadde også stor suksess med Overlord-spillene, selv om det til slutt var utgiveren Codemasters som stakk av med den lisensen.

Age of Wonders III.
Age of Wonders III.

Ettersom studioet aldri har hatt noe (offentlig, i alle fall) med Paradox å gjøre, var nyheten om oppkjøpet ganske overraskende. Ifølge Triumph selv, ønsket studioet å utvikle spill i tettere samarbeid med tilhengerne, og bruke mindre tid på å styre med markedsføring og alt det praktiske relatert til utgivelser (selv om de ser ut til å ha gjort en god jobb med Age of Wonders III).

Paradox forteller på sin side at Triumph er en «utvikler etter deres hjerte», som har mange fans i selskapet. I en pressemelding skriver Triumph-sjef Lennart Sas at Paradox er en god match for selskapet, både kulturelt og med tanke på hvilke spill de fokuserer på.

Nå gleder de seg til å vise hva de har jobbet med i de tre årene som har gått siden Age of Wonders III kom på markedet. Vi må anta at Paradox har sett spillet, og antakeligvis liker de det de har sett.

Taktisk kamp i den siste Age of Wonders III-utgivelsen.
Taktisk kamp i den siste Age of Wonders III-utgivelsen.

En bitteliten historietime

Triumph Studios ble grunnlagt i 1997, og deres første spill var strategispillet Age of Wonders. Det kombinerte elementer fra blant annet Master of Magic og Heroes of Might & Magic på en spennende, ny måte, og ble en rimelig stor suksess. Utvikleren fikk hjelp av Epic Games, og spillet deres ble gitt ut i 1999 av Gathering of Developers.

Oppfølgeren dukket opp noen år etterpå, og ble gitt ut av Take-Two (som hadde kjøpt Gathering of Developers). Triumph lagde også et par frittstående ekspansjoner til dette spillet, men så ble det i lang tid stille fra studioet. De dukket opp igjen i 2007, med det unike action/taktikkspillet Overlord, som ble gitt ut av Codemasters.

Studioet skapte også de fornøyelige Overlord-spillene.
Studioet skapte også de fornøyelige Overlord-spillene.

Studioet holdt seg til Overlord i noen år, men ettersom Codemasters hadde kontroll over lisensen, måtte de etter hvert se seg om etter noe nytt å gjøre. Etter å ha ymtet frempå at de ville gå tilbake til Age of Wonders-serien, fikk de kontakt med den nyrike Minecraft-skaperen Markus Persson, som var kjent som en stor tilhenger av serien. Han ble med å finansiere Age of Wonders III.

Nå er det altså gått tre år siden Age of Wonders III kom ut, så kunngjøringen av deres neste prosjekt vil sikkert finne sted om ikke så alt for lenge. Gamescom?

Selv syntes jeg forøvrig alltid det er litt trist når et utviklerselskap med røtter langt tilbake i tid blir kjøpt opp, og dermed ikke har kontroll over sin egen fremtid. Nå er neppe Paradox den verste eieren de kunne fått, men man vet aldri hva som skjer i årene som kommer. Paradox er tross alt et børsnotert selskap, med for eksempel kinesiske Tencent inne på eiersiden.

 

2 kommentarer om “Paradox har kjøpt Age of Wonders-skaperne”

    • Nesten så jeg burde kjøpe hobbit/undead sakene nå før de øker i pris også, men hvem har vel tid til å spille dem!

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.