Guinness-rekord erklært ugyldig etter 35 år

Todd Rogers’ Dragster-toppscore var spillhistoriens lengststående rekord – nå er den strøket fra rekordbøkene.

Den 1. september 1982 satte amerikaneren Todd Rogers rekordtiden 5,51 sekunder i dragracing-spillet Dragster for Atari 2600. Rekorden ble offisielt godtatt av utgiver Activision, og dermed akseptert inn i Twin Galaxies-databasen da denne organisasjonen ble opprettet for å holde rede på spillrekorder året etter.

Umulig å slå?

I de 35 årene som har gått siden Rogers oppnådde sin toppscore, har ingen vært i nærheten av å slå den. Dette har, ifølge mange eksperter, en god forklaring: Rekorden er ikke bare umulig å slå, den er umulig å oppnå i utgangspunktet. Den har lenge vært omdiskutert, selv om Rogers har stått på sitt. Her er forklaringen fra hans eget nettsted (via Archive.org):

«Activision thought this score was impossible», explains Todd. «What I didn’t know was that they had a computer-simulated perfect run! The computer’s run was of a 5:54, and Activision wanted to know how I could do better. I told them  how I engage the clutch until 0 and then pop the clutch, already in 2nd gear. I max all 4 gears and down-shift before the end, so I don’t blow my engine.»

På tross av diskusjonene havnet rekorden i Guinness’ Rekordbok april i fjor, som spillhistoriens lengststående rekord. Det var kort etter dette at Twin Galaxies innførte muligheten for å kreve en offisiell gjennomgang av enkeltrekorders troverdighet, og skeptiske Dragster-eksperter fikk dermed krevd at Rogers’ rekord måtte gås gjennom i sømmene.

Fra nettstedet til Guinness Book of Records (via Archive.org).
Fra nettstedet til Guinness Book of Records (via Archive.org).

Fikk mye støtte

Rogers fikk støtte fra mange i Twin Galaxies. Dragster-skaperen selv, den ikke helt ukjente spilldesigneren David Crane, mente også at det var umulig å forfalske rekorden. Opprinnelig ble den verifisert med polaroidbilde sendt inn til Activision. I tillegg skal Rogers ha oppnådd tiden to ganger med vitner.

Men på tross av dette har man etter å ha gått gjennom all informasjonen kritikerne har forelagt, kommet frem til at Rogers’ forklaring om hvordan han oppnådde rekorden ikke holder vann. Man har studert spillkoden og kjørt simuleringer, og kommet frem til at det ikke er mulig å komme gjennom banen på 5,51 sekunder. Selv Activisions 5,54-tid skal være umulig. Rekorden er derfor strøket.

Den nye rekorden er på 5,57 – en tid flere har oppnådd. Twin Galaxies understreker at Rogers har vært involvert i prosessen og fått muligheten til å forklare seg. Twin Galaxies sier blant annet følgende i sin annonsering:

The presented software analysis model concluded that achieving score times of less than 5.57 seconds is not possible under standard and normal play conditions.

Further evidence has been presented in this investigation from numerous credible sources confirming the veracity of this software model and analysis conclusion.

The recent detailed first-person testimony provided by a former Twin Galaxies referee directly into this dispute thread has provided us additional reasoning for our ruling on this matter and has also given Twin Galaxies no reason to further explore any theoretical edge case exception scenarios regarding the software analysis conclusion that a 5.51 is impossible.

Alle rekordene er strøket

Todd Rogers (t.v. på skjermen, t.h. foran kamera) sammen med Ben Gold og Walter Day fra Twin Galaxies.
Todd Rogers (t.v. på skjermen, t.h. foran kamera) sammen med Ben Gold, Jace Hall og Walter Day. Bilde: Datagod.

For Todd Rogers har avgjørelsen fått enda større konsekvenser. Hans egenskaper og mange rekorder førte til at han i sin tid ble det som etter alt å dømme var tidenes første profesjonelle spiller, og tidlig på åttitallet fikk han kallenavn som «Toddzilla» og «The King of Videogames». Han har satt rekorder i en rekke spill, men nå har alle blitt strøket som et resultat av Dragster-avgjørelsen. Flere av dem var allerede under diskusjon, ettersom også disse skal ha vært umulige å oppnå av ulike grunner.

At Rogers var en ekstremt dyktig spiller er uansett hevet over enhver tvil – han var med i en rekke turneringer og andre arrangementer, der han gang på gang beviste at han var en av den tidlige spillverdenens toppspillere. Det er kanskje derfor det har sittet så langt inne å frata ham rekordene.

Nyheten om at rekordene hans nå er strøket har fått bred dekning i USA, og til og med havnet på The Washington Post. Todd Rogers ser ikke ut til å ha kommentert avgjørelsen selv.

Toppbildet er satt sammen av Todd Rogers’ Twitter-bilde og et skjermbilde fra Mobygames. Bildet av Todd Rogers i saken: Datagod, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.