Husker du Pushover?

Nå kommer hjernetrimmeren til Steam, sammen med flere andre Ocean-spill.

Piko Interactive fortsetter å pøse ut gamle spill på Steam, etter at de har klart å sikre seg rettighetene til spill fra flere europeiske utgivere. I forrige omgang var det en haug av spill fra franske Infogrames (som i dag heter Atari) og Ere Informatique som ble lansert, og denne gangen er det britiske Ocean som står for spillutvalget.

Farger? Vi trenger vel ikke farger!
Farger? Vi trenger vel ikke farger!

Spillene ser ut til å slippes 23. mars, og det er et vanvittig stort spenn i teknologisk nivå og original utgivelsesdato her. Vi kan jo begynne med de eldste, to isometriske actioneventyr utviklet av Denton Designs, nemlig The Great Escape og Where Time Stood Still. Disse ble originalt lanset i 1986 og 1987, og har mange likhetstrekk med hverandre.

The Great Escape putter deg i en tysk fangeleir under krigen, og gir deg i oppgave å rømme, mens Where Time Stood Still følger en gjeng oppdagelsesreisende som har styrtet i et ikke tidligere kartlagt fjellplatå, der det viser seg at det fortsatt finnes dinosaurer. I The Great Escape må du sjonglere rømningsforsøket med fangeleirens faste rutiner, og i Where Time Stood Still styrer du flere figurer.

Pushover

Dette brukte jeg mange timer på (riktignok på Amiga).
Dette brukte jeg mange timer på (riktignok på Amiga).

Det som kanskje er høydepunktet denne gangen er Pushover, et hjernetrimspill basert på det å velte dominobrikker. Du styrer ei maur som løper rundt og flytter brikker på brettene, og poenget er å sikre at alle veltes når du først setter i gang prosessen. Spillet introduserer raskt spesialbrikker med ulike egenskaper, og andre komplikasjoner.

Pushover virket som et spill som opprinnelig ble laget som et slags svar på suksessen DMA Design (Rockstar North) og Psygnosis hadde med Lemmings. Det når ikke helt opp til det nivået, men det er et trivelig og utfordrende spill som ble godt mottatt da det opprinnelig kom ut i 1992. Det ble utviklet av Red Rat Software.

Plattformspill og strategi

Piko Interactive har valgt å relansere DOS-versjonen av Elf.
Piko Interactive har valgt å relansere DOS-versjonen av Elf.

En annen nittitallsutgivelse er Elf, som kom i 1991. Dette er et fargerikt plattformspill med hint av eventyrspill, der du må sprette rundt i store 2D-nivåer, ta knekken på massevis av fiender og løse ulike nøtter. Spillet ser sideskrollende ut på bildene, men kameraet flytter seg faktisk kun når du når enden av skjermen.

Strategispillet Central Intelligence kom i 1994, og var faktisk vinneren av den gjeve prisen for årets verste spill i spillbladet Power Plays kåring. Det var nok en overdrivelse, men dette politiske strategispillet er nok mer interessant i teorien enn det er i praksis. Du styrer et spionnettverk som jobber for å velte regimet i et karibisk land støttet av Kina.

Førstepersons skytespill

Tunnel B1 kom også til konsoll.
Tunnel B1 kom også til konsoll.

Sist ut har vi to førstepersons skytespill. Tunnel B1 kom i 1996, og her styrer du et svevefartøy gjennom et stort tunnelsystem fullt av fiender. Spillet fikk opprinnelig ros for grafikken, men resten imponerte ikke nevneverdig – ikke et dårlig spill, men ikke nødvendigvis noe du bør hive deg over om du ikke har et nostalgisk forhold til det fra før.

Interessant nok var Tunnel B1 et langt mer ambisiøst prosjekt enn ferdige spillet endte opp opp som – utvikler Neo Software ville også ha helikoptersekvenser i spillet, men Ocean besluttet at disse skulle kuttes ut, og lanseres som et eget spill (Viper).

Dette spillet kom etter Quake, så det er kanskje ikke rart det fikk relativt hard medfart av pressen.
Dette spillet kom etter Quake, så det er kanskje ikke rart det fikk relativt hard medfart av pressen.

Det andre skytespillet er Last Rites fra 1997, og dette er rett og slett en ren Doom-klone. Det er heller ikke noen klassiker, men det kan jo være det blir bedre mottatt nå som det slipper å bli samenlignet direkte med Quake.

Samlet sett er det altså en veldig rar blanding spill vi får servert her. Dentons isometriske actioneventyr er superinteressante fra et historisk perspektiv, men om de funker så godt i dag er jeg usikker på (og de burde strengt tatt blitt lansert i én pakke). Pushover er den eneste reelle klassikeren her, og flere av de nyere spillene fikk lunken mottakelse da de opprinnelig kom ut.

Det blir i alle fall spennende å se hva slags prisnivå disse utgivelsene får.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.