Førsteinntrykk: While you are Downloading

Dette norske spillet tar sikte på å gjøre ventetiden hyggeligere når du laster ned større spill på Steam.

Konseptet bak det norske «early access»-spillet While You Are Downloading er enkelt: Dagens storspill har vokst seg så store at du bør ha litt enkel underholdning mens du laster dem ned. Dermed kan du starte dette vesle actionspillet, ha det litt moro med det, og så slutte å spille når hva enn det var du har kjøpt på Steam er ferdig nedlastet og klart for spilling.

Invade-a-Load.
Invade-a-Load.

Det er for så vidt ikke et nytt konsept – hvis vi bytter ut nedlasting med innlasting fra kassett, så hadde vi for eksempel Commodore 64-spillet Invade-a-Load på åttitallet. Det var en svært kompetent Space Invaders-klone med musikk fra selveste Rob Hubbard, som var en del av innlastingsrutinene for spill fra blant annet Mastertronic. Ryktene om lange innlastingstider på Commodore 64 er egentlig ganske overdrevne, men med Invade-a-Load var problemet enda mindre enn det ellers ville vært.

While you are Downloading fremstår ikke umiddelbart som like imponerende som Invade-a-Load gjorde på åttitallet. Faktisk var førsteinntrykkene mine temmelig dårlige, og jeg angret på at jeg hadde godtatt spillet gjennom Steams kurator-tjeneste. Min første runde med varte bare i noen minutter før jeg hadde skrudd det av.

Det er faktisk ganske artig

Men siden jeg følte meg forpliktet til å i alle fall si noe om spillet, siden jeg takket ja til det på Steam, så prøvde jeg det igjen noen dager senere. Og til min store overraskelse, viste det seg at jeg hadde det moro.

While you are Downloading. Fin neon-stil.
While you are Downloading. Fin neon-stil.

Kort sagt er While you are Downloading et arenabasert romskytespill. På skjermbildene ser det ut som en Geometry Wars-klone, men det fungerer ikke slik i praksis. Du styrer et romskip som beveger seg forover med samme hastighet hele tiden, og det eneste du gjør er å svinge fra side til side. Ved jevne, forutsigbare mellomrom skyter romskipet en eller flere kuler – avhengig av hvilket våpen du har plukket opp – og poenget er selvsagt å ødelegge så mange fiender som mulig før du til slutt kreperer.

Ikke alle våpen fungerer likt, men stort sett skytes kulene rett frem i den retningen romskipet ditt peker når systemet avfyrer. Det betyr altså at du i samme øyeblikk helst bør peke nesa mot noe som kan treffes. Men dette gjør samtidig oppgaven din litt komplisert, for du flyr jo som sagt fremover hele tiden – så for å skyte ting, må du generelt fly rett mot dem, som en futuristisk kamikaze-pilot. Dette innebærer litt sjonglering, for fiendene er jo ikke harmløse, og du må hele tiden kombinere angrep med unnamanøvrering. Ting blir raskt ganske hektiske, til tross for romskipets rimelig bedagelige tempo.

Fargene forandrer seg underveis.
Fargene forandrer seg underveis.

Resultatet er altså ganske artig, og rimelig vanedannende i tillegg. Spillet føles stort sett rettferdig, slik at når du dør er det resultatet av en eller annen tabbe. Dermed er det alltid fristende å starte på nytt, for å gjøre det litt bedre neste gang. Samtidig låser du gradvis opp nye våpen, som så aktiveres i fremtidige spillrunder, så det er stadig noe nytt å se frem til. Selve spillrytmen er riktignok ganske ensformig, med samme type fiender som dukker opp i generelt samme rekkefølge hver gang du spiller. Men der enkelte spill i denne sjangeren ofte bruker litt tid på å komme i gang, skal du ikke holde på så veldig lenge før det føles som du er tilbake der du slapp i While you are Downloading.

Alt i alt et rimelig solid lite spill, altså. Det er selvsagt veldig enkelt, og føles i tillegg ganske billig (romskipene er for eksempel ikke animerte på noen måte). Men det fungerer knirkefritt, og er gøy.

I overkant høy pris

Sjekk den fine poengsummen.
Sjekk den fine poengsummen.

Problemet er bare at … vel, spillet koster 55 kroner, på en plattform der man kan få langt mer forseggjorte arkadespill i samme generelle gate for under en tier. Ta for eksempel en titt på Bit Blaster XL – helt likt konsept, bare at det spillet koster 7 kroner, samtidig som det på tross av den enkle retrografikken føles som et mer variert produkt. Nå er selvsagt While you are Downloading i «early access», så det kan godt være situasjonen er en annen om noen måneder, men enn så lenge får du rett og slett litt for lite for pengene til at jeg kan anbefale dette over andre arkadespill av denne typen. Litt synd, egentlig, men du kan jo i det minste hive det i ønskelista og se hva som skjer i fremtiden.

PS: Du kan kjøpe While you are Downloading på Steam. Akkurat nå er det 40% lanseringsrabatt, så prisen er litt mer fornuftige 33 kroner.

PPS: Hvis du faktisk vil spille While you are Downloading, eller noe annet for den saks skyld, mens du laster ned spill, så må du tillate nedlasting i bakgrunnen i Steam-innstillingene. Det gjør du her (klippet og limt fra det offisielle forumet): Steam -> Settings -> Downloads -> Download Restrictions -> Allow downloads during gameplay.

PPPS: Som nevnt, har vi fått gratis testeksemplar av While you are Downloading via Curator Connect-tjenesten på Steam.

En kommentar om “Førsteinntrykk: While you are Downloading”

  1. Hehe, for meg er ikke det noe problem her jeg bor. Har 1 Gbit-linje. Men når jeg en dag flytter…:)

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.