Nordmenn vil lage ny Amiga

Amiga X skal være en emulatorbasert maskin som du kan ha under TV-en.

Savner du den gamle Amiga-plattformen? Det er du i så fall ikke alene om. Det norske selskapet Emubee har annonsert Amiga X, et emulatorbasert Amiga-system som etter planen skal komme med en rekke forhåndsinstallerte spill, og en innebygd database som lar deg finne og laste ned opp til 2200 Amiga-klassikere fra nettet.

Slik skal tastaturet se ut.
Slik skal tastaturet se ut.

Klassisk tastatur

Maskinen ser i utgangspunktet ut som en klassisk Amiga, med tastatur i original stil. Selve maskinvaren skal imidlertid huses i en boks laget for å etterligne originalens strømforsyning, slik at du kan ha tastaturet fremme uten at det er massevis av ledninger som stikker ut.

Det vil totalt være fire joystickporter tilgjengelige. To av disse bruker den klassiske 9-pin-tilkoblingen, slik at du kan bruke originale stikker (eller nye Competition Pro). De to andre lar deg koble til USB-joysticker eller andre kontrollere. Joystick vil ikke følge med, men til gjengjeld vil systemet være kompatibelt med det meste av moderne kontrollere. Dessuten jobber Emubee med en mus laget i stil med den klassiske «tank»-musen til Amiga, men med USB-kabel og skrollehjul. Denne vil være inkludert i pakken.

Selve maskinvaren huses i denne boksen.
Selve maskinvaren huses i denne boksen.

Emubee forteller til Spillhistorie.no at de snakker med en rekke utgivere for å sikre et bredt utvalg innebygde spill, og håper at de vil få rundt 100 installert ved lansering. Det skal bli rikelig med lagringsplass for nedlastede spill. Man kan også overføre spill via nettverk, og man kan også bruke SD-kort som lagringsplass for ekstra spill (skjønt systemet skal etter planen komme med rikelig med plass, ifølge Emubee).

Alt av nødvendige ROM-filer på systemet er lisensiert fra Cloanto, som eier rettighetene til disse i dag, og Emubee håper også å få lov til å bruke den klassiske Amiga-logoen.

Thomas Mayer Foss (venstre) og Hans Henry Jegtvolden (høyre).
Thomas Mayer Foss (venstre) og Hans Henry Jegtvolden (høyre).

Amiga-entusiaster fra Hønefoss

Emubee består av Thomas Mayer Foss og Hans Henry Jegtvolden, og har til nå gitt ut retrokonsollen Emubee og en rekke skreddersydde arkadekabinetter. Begge vokste opp med Amiga 500, og har sterke følelser for den klassiske plattformen.

– Det var noe helt magisk med den maskinen. Jeg føler at dette fortsatt gjelder den dag i dag – det er mulig det er nostalgien som tar overhånd, men jeg føler likevel at det fortsatt er en magi i blant annet mye av programvaren som ble laget til den, sier Thomas Mayer Foss til Spillhistorie.no.

I dag kan man gjenoppleve klassiske Amiga-spill via emulator på en moderne datamaskin, men Foss syntes ikke dette gir den samme godfølelsen:

Innebygd database koblet opp mot nettet.
Innebygd database koblet opp mot nettet.

– Jeg føler at noe av magien blir borte når man emulerer på en vanlig PC eller Mac, hvor man ikke har et originalt Amiga-tastatur, ikke uten videre kan koble til de originale joystickene, og så videre. Det er også mye styr for mange å gjøre alle innstillinger som skal til i emulatorer og så videre. Dette har vi allerede en fungerende versjon av vår egen programvare som løser. Amiga X er bare å plugge inn og sette i gang å spille på, forklarer han.

Det er fortsatt en god stund igjen av utviklingen, og maskinvarespesifikasjonene er ikke bestemt enda (skjønt det snakkes om et ARM-basert system). En tidlig versjon av programvaren som skal kjøre på den vil demonstreres under Retrospillmessen i Sandefjord, som finner sted den 12. og 13. mai.

Emubee planlegger å starte en folkefinansieringskampanje på Kickstarter.

3 kommentarer om “Nordmenn vil lage ny Amiga”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.