Så enkelt er det å spille «all» Commodore 64-musikken på PC-en din

Dagen blir alltid bedre av litt Commodore 64-musikk i bakgrunnen.

Noen ganger går jeg i den fella at jeg tror ting jeg «alltid» har visst om er almenkunnskap hos andre med noenlunde samme typer interesser som meg. For eksempel ble jeg litt overrasket da jeg for ikke så lenge siden snakket med en venn som er over gjennomsnittet interessert i retrospillmusikk, og fant ut at han ikke visste om High Voltage SID Collection.

High Voltage SID Collection

Så hva er High Voltage SID Collection, spør du kanskje? Jo, det er en samling musikk laget for Commodore 64-plattformen. Ikke en hvilken som helst samling, men et forsøk på å samle så godt som alt av musikk laget for Commodore 64-plattformen og utgitt på en eller annen måte.

Det tok noen minutter å laste inn spillet fra kassett, men man fikk i alle fall denne fine lasteskjermen.
Commodore 64 fikk mye flott spillmusikk.

Det betyr at den nyeste versjonen av samlingen har over 50 000 musikkfiler (som hver kan inneholde flere låter), inkludert all kjent spillmusikk. Hvis du husker en eller annen spill-låt som du gjerne vil høre igjen, er altså sjansene nærmest ikke-eksisterende for at den ikke er i samlingen.

Med over 50 000 filer skulle en kanskje tro at High Voltage SID Collection er et beist av en nedlasting, men hele samlingen krever faktisk kun i underkant av 65 MB pakket med 7-Zip. I tradisjonell Zip-form, som altså støttes av Windows slik at du ikke trenger å pakke filene ut om du ikke ønsker det, er filstørrelsen like under 90 MB. Det gir deg over 555 musikkfiler per megabyte.

Siden det fortsatt lages massevis av musikk for Commodore 64, for nye spill og demoscene-produksjoner, og det stadig oppdages et og annet «tapt» spill fra åtti- eller nittitallet, vokser samlingen stadig. De gode nyhetene er at neste gang samlingen får en ny versjon, kan du laste ned en «oppdatering». Så sparer du litt båndbredde.

Du kan laste den nyeste versjonen av High Voltage SID Collection ned fra det offisielle nettstedet. Husk at opphavsretten fortsatt gjelder på disse låtene – samlingen har så vidt meg bekjent fått være i fred fra spillindustriens advokater siden midten av nittitallet, men det er altså ikke fritt frem å bruke låtene i egne prosjekter.

Merk at du også kan søke opp og laste ned spesifikke låter fra nettstedet til High Voltage SID Collection, om du ikke ønsker å ha alt.

SID?

Alle musikkfilene i samlingen er av filtypen SID, som altså er oppkalt etter lydbrikken til Commodore 64 (Sound Interface Device). Den ble utviklet av Bob Yannes i 1982, og var revolusjonerende for sin tid. En SID-fil består forenklet sagt av et stykke kode for mikroprosessoren MOS 6510 – instruksjoner om hvordan musikken skal spilles, og den nødvendige dataen. I gamle dager måtte man ikke bare kunne lage musikk, men også programmere, om man skulle produsere spillmusikk.

SID-brikken. Bilde: Nixdorf, CC BY-SA 3.0
SID-brikken. Bilde: Nixdorf, CC BY-SA 3.0

Siden SID-filene altså er programkode, og ikke lyd i et standardisert format, så må de spilles via en slags emulator som mottar koden og forsøker å tolke den slik MOS 6510 ville gjort.

Det finnes dedikerte SID-spillere for det aller meste av plattformer, fra Amiga til Android, og i tillegg finnes det SID-plugins for ulike andre medieavspillere. Du kan se en liste over slike programmer på High Voltage SID Collections nettsted.

Det varierer litt hvor nøyaktig de gjengir lyden, men de fleste moderne avspillere er såpass gode at du sjeldent vil høre noen alvorlige «feil». Jeg vil ikke gå i detalj om ulike løsninger for ulike plattformer her, men jeg vil kjapt ta for meg det som etter hvert har blitt «standardprogrammet» for Windows-baserte PC-er, nemlig SidPlay2. Det kan være nyttig å kjapt lese over dette uansett hvilke avspillere du går for, så du får en viss kjennskap til hvordan ting fungerer.

SidPlay2/w

Du laster ned SidPlay2/w fra det offisielle nettstedet. Det finnes også en nyere versjon, men den virker muligens litt «buggy». SidPlay2 har ikke noe installeringsprogram, og pakkes ut på harddisken din der du ønsker å ha det. For å assosiere SID-filer med SidPlay på Windows 10, høyreklikker du på en .sid-fil, velger «åpne i», «velg en annen app», skroller ned til bunnen og klikker på «søk etter en annen app på denne PC-en». Da kan du navigere deg frem til der du la SidPlay2, og velge det programmet.

SidPlay2 er i grunnen ganske selvforklarende, men det er én ting å huske på med SID-formatet: En SID-fil vil i veldig mange tilfeller inkludere flere låter. Du hopper mellom låter (samt jingles og ulike lydeffekter) ved hjelp av denne dingsen:

Dermed kan du kose deg med all musikken fra et spill, ikke bare tittelmelodien (eller hva det er som dukker opp «først»).

SID-formatet inkluderer også ulik informasjon om «miljøet» som den aktuelle musikken helst bør spilles i. Lydbrikken SID kom nemlig i et par revisjoner, og enkelte låter vil høres dramatisk forskjellig ut avhengig av hvilken lydbrikkerevisjon du bruker. SidPlay2 vil i stor grad finne ut av dette selv, og velge den revisjonen det er meningen man skal bruke. Men hvis du hører noe åpenbart feil, har du denne menyen ved å klikke på «emulation» i «settings»-menyen:

Et siste poeng: Hvis du forteller SidPlay2 hvor du har lagt High Voltage SID Collection, vil det gi deg noen fordeler. Den viktigste er at du kan gjøre bruk av en spesiell informasjonsfil (STIL) som inkluderer notater om ulike låter, ofte med kommentarer fra de som har laget dem. Disse kan du så kikke på mens du spiller musikken. Merk at du må ha pakket ut samlingen for at dette skal fungere.

I «settings»-menyen velger du «HVSC»-menyvalget, og i det nye vinduet velger du «browse» for å navigere frem til mappen du har lagt samlingen i.

Samlingens struktur

De over 50 000 filene i High Voltage SID Collection er heldigvis ikke slengt ut i én felles mappe, men fordelt i kategorier. I utgangspunktet vil nok mange hive seg rett inn i GAMES-mappen, og bli skuffet over å ikke finne musikken til favorittspillet der. Det er fordi GAMES kun inneholder musikk fra skapere som enten er ukjente (altså at man ikke vet hvem de er), eller som kun har laget musikk til tre eller færre spill på Commodore 64.

IK+ kom først til Commodore 64.
Rob Hubbard lagde blant annet musikken til dette spillet.

Sjansene er derfor mye større for at du vil finne musikken du er på jakt etter i MUSICIANS-mappen. Her er låtene lagt i undermapper, sortert etter første bokstav i musikerens etternavn eller demoscene-navnet hans eller hennes. Så Rob Hubbards låter ligger for eksempel her: C64Music\MUSICIANS\H\Hubbard_Rob

Dette betyr med andre ord at du helst bør vite hvem som faktisk lagde låten du er på jakt etter. Det finner du stort sett enkelt ut ved hjelp av Google/GB64/Lemon64. Et annet alternativ er å bruke søkefunksjonen på nettstedet til High Voltage SID Collection. Så lenge du husker hele eller deler av spillnavnet, bør det hjelpe deg å finne riktig musikkfil. Om du søker i filene lokalt, husk at samlingen bruker «underscore» i stedet for mellomrom i filnavnene.

Om du bare vil utforske, og er ute anbefaler jeg at du starter i mappene til Rob Hubbard, Martin Galway, Ben Daglish, Jeroen Tel og Tim Follin. Eller du kan finne inspirasjon i en av våre to artikler om kule Commodore 64-låter:

2 kommentarer om “Så enkelt er det å spille «all» Commodore 64-musikken på PC-en din”

  1. Konge! Jeg hører stort sett på internet radiokanaler med retro spillmusikk/remixer etc på telefonen, og gjerne SID-emulering på PC. Har oppdaget kjempemye bra spillmusikk som jeg ellers ikke ville kommet over på internetradio. Søk f. eks etter appen «Retro Games Music – 8bit Sound» på Play Store (Android).

    Og takk for tips om å spare båndbredde, hehe :)
    Men, er du helt sikker på at det var i 1992 Rob utviklet SID?

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.