Bli med inn i Nintendo-fabrikken i 1970

Hvordan artet Nintendo seg før Mario dukket opp?

Mange av selskapene i spillindustrien er langt eldre enn industrien selv, men det er godt mulig Nintendo er det eldste av dem alle. Mario-giganten ble nemlig grunnlagt den 23. september i 1889, og kan dermed feire 130-årsjubileum neste år.

Nintendo-hovedkvarteret i 1889.
Nintendo-hovedkvarteret i 1889. Bildet har blitt gravd opp av historiker Isao Yamazaki.

Det var en mann ved navn Fusajiro Yamauchi som grunnla selskapet i den japanske byen Kyoto, og i lang tid spesialiserte de seg på å produsere og selge håndmalte spillkort i tre – såkalte hanafuda-kort – som ble brukt i en hel rekke tradisjonelle, japanske kortspill.

Disse ble også brukt i ulovlige spillebuler driftet av Yakuza-mafiaen, og dette var nok en ikke-ubetydelig grunn til Nintendos store suksess.

Stor ekspansjon

Selskapet vokste seg så stort at de i midten av forrige århundre utvidet virksomheten kraftig, i en rekke forskjellige retninger. Hadde historien tatt en annen vri kunne de godt ha vært et taxiselskap i dag, eller driftet en kjede med kjærlighetshotell. Men i stedet ble det etter hvert satset mer og mer på ulike former for leker og spill, ofte med elektroniske komponenter.

Nå har vi fått et spennende innblikk i selskapet slik det var i 1970, via en spennende brosjyre som har blitt lagt ut på det superinteressante nettstedet Before Mario. Brosjyren viser alt fra selve fabrikken i Kyoto til lokalene der de demonstrerte spillproduktene sine for potensielle kjøpere, og viser blant annet en detaljert gjennomgang av produksjonskjeden for Hanafuda-kort. Ta en titt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.