Hva var det første «videospillet»?

Har du en time til overs? Sjekk denne dokumentarfilmen om spillenes tidlige utvikling.

Youtuberen Ahoy har laget en kul dokumentarfilm om dataspillenes tidlige historie, der han prøver å finne ut hva det første «videospillet» egentlig var. Han går gjennom de fleste kjente kandidatene, samt noen du kanskje ikke har hørt om før, og snakker litt om historien deres og hvorvidt de kvalifiserer til å kalles et ekte videospill eller ikke.

Jeg skal ikke røpe så mye mer, men svaret på spørsmålet om hva det første videospillet – slik Ahoy tolker begrepet – er kanskje ikke det du tror. Jeg har noen små innvendinger til dokumentaren (mer om dem under), men syntes generelt den var både underholdende og interessant.

Så sett av en times tid, og kos deg:

Så var det innvendingene, da

Det er veldig mye snakk om definisjoner i videoen, og personlig foretrekker jeg det bredere begrepet dataspill når vi snakker om spill. Jeg ser ikke noen god grunn til å henge seg opp i en definisjon som ekskluderer for eksempel historisk viktige spill som ble spilt via printerterminaler på seksti- og syttitallet, eller Nintendos Game & Watch-spill for den saks skyld.

Flere av disse spillene var jo tross alt svært viktige, og hvis man prøver å fortelle historien til spillmediets utvikling uten å ta dem med, ender man opp med hull. Men det er selvsagt også interessant å se hvilke dataspill som var først ute med å gjøre bruk av ulike teknologier, og i den forbindelsen er jakten på det første «videospillet» selvfølgelig høyst relevant.

Jeg lurer også litt på hvorfor ikke biljardspillet utviklet på den amerikanske datamaskinen MIDSAC i 1954, av William Brown og Ted Lewis, ble nevnt. Det er jo svært interessant, da det er det første kjente eksempelet på et spill med grafikk som ble oppdatert i sanntid.

Biljardspillet er imidlertid et godt eksempel på noe som blir tatt opp i dokumentarfilmen, nemlig at ettersom vi gradvis har gjenoppdaget datamaskinene og -spillenes tidlige historie, har svarene på spørsmål om hva de første spillene som gjorde ditt og datt var blitt eldre og eldre.

Dette spillet har i likhet med Stracheys dam-spill først blitt kjent i de senere årene, og jeg var faktisk ikke klar over noen av disse spillene selv da jeg skrev om temaet sist. Men det er jo kjent , og den eneste grunnen jeg kan tenke meg for at Ahoy ikke tar det med er at det kanskje ikke passet helt med historien han prøvde å fortelle.

Ellers må jeg bare kommentere at boken Hackers: Heroes of the Computer Revolution, som nevnes i videoen, er glimrende. Så den er det bare å få lest!

Bildekreditering for toppbildet: Kenneth LuSpacewar!, CC BY 2.0, Link

En kommentar om “Hva var det første «videospillet»?”

  1. Haha stalker du meg på youtube? Jeg så denne dokumentaren i går :p . Absolutt bra og anbefaller den. Men ja, det ble litt mye snakk om definisjoner.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.