Norske arkeologer fant 1700 år gamle spillbrikker

Spillbrikkene stammer fra romertiden, og det er svært sjeldent med slike funn i Skandinavia.

I slutten av april gravde et team fra Universitetet i Bergen ut ei gravrøys fra romertiden (0-400 e.Kr) på Ytre Fosse i Alver kommune. Her fant de både beinrester og ulike gravgaver, men det de selv trekker frem som mest interessant var 18 spillebrikker og en stavterning.

Brettspill var for de rike

Ifølge Universitetet i Bergen har brikkene og terningen sannsynligvis vært fra et brettspill inspirert av det romerske spillet Ludus latrunculorum, og det skal være svært sjeldent at man finner så gamle spillebrikker i Norge og Skandinavia forøvrig. De mener spillet må ha tilhørt en person av høy rang i datidens stammesamfunn.

Ytre Fosse ligger ved den Indre Skipsleia, som i norrøn tid het nordvegen og er opphavet til navnet Norge. Dette var hovedveien for skip og transport langs kysten, og de som kontrollerte landområder nær denne ruten hadde derfor stor makt.

Forgjengeren til «vikingsjakk»

Spillet Ludus latrunculorum ble først nevnt av den romerske forfatteren Varro (116–27 f.Kr) i verket De Lingua Latina, som handler om det latinske språket. Ingen har noensinne funnet «regelboka» for spillet, så man vet ikke med sikkerhet hvordan det ble spilt, men poenget ser ut til å ha vært å ta motspillerens brikker ved å omringe dem slik at de ikke kan flytte.

I vår del av verden fungerte spillet etter alt å dømme som inspirasjonskilde for brettspillet Hnefatafl, som også er kjent som kongens bord og tablut (det fantes mange varianter), og i dag ofte kalles vikingsjakk. Dette spillet finnes i digitale versjoner, og vi har allerede tatt en titt på Viking Chess: Hnefatafl her på nettstedet.

Via Kotaku. Foto i toppen: Universitetet i Bergen.

2 kommentarer om “Norske arkeologer fant 1700 år gamle spillbrikker”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.