Førsteinntrykk: Viking Chess: Hnefatafl

Tusen år før Magnus Carlsen ble født spilte forfedrene hans kanskje dette spillet.

I disse sjakkdager kan det være interessant å huske på at vikingene hadde sitt eget svar på det legendariske brettspillet. Det het hnefatafl, og var et av mange «tafl»-spill som ble spilt i Europa i og før vikingtiden. Nøyaktig hvordan man spilte hnefatafl vet man ikke i dag. Reglene har nemlig gått tapt i årenes løp, ettersom folk sluttet å spille disse spillene til fordel for nettopp sjakk. Men i moderne tid har man forsøkt å rekonstruere reglene blant annet ved hjelp av eksisterende kunnskap om et annet «tafl»-spill (tablut, som ble spilt i Lappland på 1700-tallet og beskrevet av den ikke helt ukjente, svenske vitenskapsmannen Carl von Linné).

De markerte rutene viser hvor brikken kan flytte.

Viking Chess: Hnefatafl tar for seg den mest anerkjente rekonstruksjonen av reglene, og gir oss sjansen til å spille brettspill (omtrent) som vikingene gjorde det.

To sider, to mål

I motsetning til sjakk, er ikke hnefatafl et symmetrisk brettspill. To spillere møtes til dyst, men de har verken samme mål eller samme antall brikker. Den ene spilleren får rollen som angriperen, og har sine brikker stilt opp langs kantene av spillbrettet. Den andre får rollen som forsvareren, og har sine brikker i sentrum av brettet. En av forsvarerens brikker er kongen, og det er denne alt dreier seg om.

Angriperens mål er å omringe kongen og eventuelle forsvarere, slik at det er umulig for disse å rømme spillbrettet. Hvis angriperen har klart å plassere brikkene slik at de omkranser kongen og hans menn, vinner han. Forsvarerens mål er det motsatte, å bruke brikkene sine til å geleide kongen bort fra brettet. Om kongen ankommer en av hjørnerutene, eller forsvareren klarer å sette opp et ugjennomtrengelig «fort» med kongen i sentrum langs en av kantene, har han vunnet.

Spillet har en øvingsdel.

Alle brikker flyttes som tårn i sjakk – altså så langt i én av fire retninger som det er mulig å komme før de møter en annen brikke. Men brikkene kan ikke ta hverandre på samme måte som i sjakk. I stedet kan ordinære brikker tas ut av spill ved at man får satt opp to brikker på hver side av en brikke tilhørende den andre spilleren. Så hvis jeg har en brikke foran en av motspillernes brikker, og også får satt en brikke bak denne, så knertes brikken hans.

Kongen kan også ta brikker på samme vis, men kan ikke bli tatt ut som en normal brikke. Det er mulig å ta ut mer enn én brikke på samme tur, hvis du treffer blink med plasseringen. For å hindre motstanderen i å ta brikkene dine, må du prøve å sette dem opp slik at de beskytter hverandre mot flanking. Det er lettere sagt enn gjort!

Men det å ta motspillerens brikker er altså ikke hovedmålet, og hvis du konstant ser etter måter å renske brikker fra spillbrettet på, kan det godt være det går rett vest. Spillet krever faktisk en viss tilvenning, i alle fall for min egen del, for selv om en brikke står fristende og ubeskyttet til er det slett ikke alltid det er det beste trekket å gafle den i seg.

Man kan se brettet ovenfra, men jeg skulle likt å ha symboler i stedet for 3D-figurer.

Solid tidligversjon

Viking Chess: Hnefatafl er i «early access» nå, og jeg vil beskrive dagens utgave som et godt fundament for fremtidig utvikling. Spillet har pen grafikk, en liten (men for så vidt effektiv) øvingsdel, samt mulighet for å spille mot datamaskinen eller andre spillere via nettet. Den mangler likevel en del ting som jeg vil forvente av den ferdige versjonen. For eksempel er det ikke mulig å stille inn vanskelighetsgraden på dataspilleren (eller skreddersy spillestilen dens ytterligere), og man kan så vidt jeg kan se heller ikke spille mot en annen spiller på samme maskin.

En ren 2D-presentasjon hadde også gjort seg – jeg syntes brettet og brikkene tar seg godt ut i 3D, og spillet har også et ovenfra-og-ned-perspektiv man kan bruke, men jeg føler likevel det kunne fungert litt bedre med «ordentlig» 2D der brikkene blir presentert som symboler som er lettere å raskt analysere.

Jeg ser at mange av disse elementene er på vei inn i spillet, som etter planen skal være i «early access» i et par måneder. Per nå er det altså rimelig solid, og til en pris av 20,50 kroner vil jeg anbefale at du tar en titt om du syntes konseptet virker interessant. Ikke forvent et spill med samme dybde som sjakk – det er nok en grunn til at hnefatafl «døde ut» i utgangspunktet – men dette er likevel et utfordrende og taktisk interessant brettspill. I tillegg er det rimelig lett å lære, men skal jeg dømme etter hvordan jeg har gjort det mot datamaskinen så langt er det også ganske vrient å mestre…

Jeg fikk tilgang på en gratis anmelderkopi av Viking Chess: Hnefatafl fra utvikleren.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.