Har du en mappe med enkle DOS-spill?

Og hvilke spill har du puttet i den?

I forbindelse med CGA-quizen vi kjørte for et par uker siden nevnte Spillhistorie-leser GrinderX9 at han hadde en mappe med gamle MS-DOS-spill som hadde fulgt ham helt fra 1994. Da slo det meg at jeg også har en slik mappe, som jeg opprettet på min første Windows-PC og har kopiert over på hver nye maskin siden. Jeg vet også om flere som har spill som har fulgt dem i «alle» år, selv om de ikke nødvendigvis har hatt dem på alle PC-ene sine.

Beast.
Beast.

Felles for mange av spillene i mappen er små og enkle, og vanligvis kun inkluderer én enkelt .exe-fil og ingenting annet. Siden MS-DOS har en begrensning på åtte bokstaver (pluss «.exe») i filnavnet, har spillene typisk forkortede navn – og siden det slett ikke er alltid de har noen skikkelig tittelskjerm har filnavnet vært det vi har kalt dem. Å finne ut hva de faktisk het har noen ganger vært utfordrende, og det samme har det å finne ut hvem som laget dem og om de var gratis eller kommersielle i utgangspunktet.

Siden jeg nå begynner å anta at denne MS-DOS-mappen er et rimelig vanlig fenomen, kunne jeg tenke meg å høre litt om hva de av dere som har en slik har fylt den med. Og: Er den fortsatt under utvikling, eller har den vært uforandret siden tidenes morgen?

Preget av nostalgi

For min egen del ble mappen opprettet rimelig sent, fordi min første «ordentlige» PC var en Windows 95-maskin. Jeg har en gammel Commodore PC-10 som jeg fikk av en i familien da den allerede var utdatert sent på åttitallet, men fikk aldri fatt i noen andre spill for denne enn det ene som fulgte med – Beast. Dette fikk jeg etter hvert fatt i for den nye PC-en, og det havnet i den da ganske ferske mappen med MS-DOS-spill. Beast har jeg skrevet om i en større artikkel.

Off Road.
Off Road.

Andre titler som havnet der inkluderte noen av de første PC-spillene jeg spilte hos en venn, som hadde en 286-maskin mens jeg hadde Amiga. Et av disse het Off Road, og var et sideskrollende actionspill der du kjørte en slags jeep gjennom områder fulle av fiender og andre hindringer, som måtte skytes eller hoppes over. Ganske artig, skjønt helt umulig å spille uten å redusere hastigheten på maskinen (på nittitallet, før vi fikk DOSBox og slikt, brukte vi blant annet et program som het Mo’Slo for å spille gamle MS-DOS-spill).

Et annet var Tank Wars, et tidlig artillerispill der to spillere fikk kontroll over hver sin stridsvogn og måtte prøve å treffe hverandre. Dette ble gjort ved å bestemme hvilken (vertikale) vinkel kanonen skulle ha og hvor mye kraft som skulle legges i skuddet. Dette spillet hadde datagenererte fjell mellom spillerne, og disse kunne ødelegges – noe vi syntes var veldig moro. Tenk på det som en mer primitiv versjon av Scorched Earth, eller til og med Worms.

Jeg kan også nevne Aldo, et Donkey Kong-inspirert plattformspill for PC. Dette var ærlig talt ikke noen personlig favoritt, da jeg hadde spilt bedre plattformspill på Commodore 64, men det var litt nostalgi knyttet til det likevel.

Fire Fighter.
Fire Fighter.

Et spill jeg ikke hadde noe nostalgisk forhold til på forhånd het Fire Fighter, og var et finurlig, turbasert strategispill der poenget var å slukke skogbranner. Man startet med et tilfeldig landskap sett fra fugleperspektiv og en brann av en viss størrelse, og så utviklet denne seg på en «realistisk» måte tur for tur (basert på blant annet vindretning og -styrke). Hver tur kunne spilleren droppe vann på brennende ruter (eller preventivt på ruter som sto i fare for å ta fyr), lage branngater eller tenne kontrollerte branner. Et overraskende smart lite spill som er moro den dag i dag.

Mappen har også fått rikelig med andre klassikere etter hvert, da typisk større spill som ble lagt i undermapper. En rask titt viser mappenavn som «prince», «outrun», «civ», «doom» og «heros».

Hva med dere – hvilke spill har dere tatt med dere fra PC til PC i årenes løp, og spiller dere noen av dem fortsatt?

5 kommentarer om “Har du en mappe med enkle DOS-spill?”

 1. Haha veldig artig at du skrev en sak om akkurat det ;) . Synd ingen har bidratt enda. Men om ikke noe annet skal jeg gå litt igjennom å neven noe av det som ligger i min mappe :)

  Svar
 2. Jeg har ingen DOS-mappe, men jeg har en boks med DOS-disketter og ekstern diskettstasjon. ;) Det er lenge siden jeg har spilt noen DOS-spill nå, men det er typisk gamle eventyrspill det går i. Jones In The Fast Lane hender det jeg tar en runde i, men den kan man jo spille i nettleseren nå. Har tenkt på å ta en runde Colonization ganske lenge nå, men har aldri blitt noe av. Samme med 4D Sports Boxing.

  Svar
 3. Jeg avskydde PC frem til jeg dessverre måtte kapitulere og kjøpe en «Pre Cambrium» maskin til slutt, da var det allerede Windows det gikk i. Jeg var Amiga-fanboy til det siste og beyond.. . Hadde noen DOS floppier med bl. a Scorched Earth og Commander Keen på en god stund før dette, men ingen DOS-foldere før jeg begynte med Dosbox utpå totusen-tallet. (Jeg er kurert for fanboyismen nå forresten, sånn for ordens skyld🥴)

  Svar
 4. Vel, ettersom dette ble skrevet inspirert av min mappe. Her er min
  Across
  Chsken2
  dirtbies
  Doom2
  Drally
  Dxball2
  elestomania
  fdt.
  Gprix
  Keen (1,3,4,5 og 6)
  KX
  Leaper
  mk
  police quest 1
  2
  3
  4
  qvadrantiantion
  red baron
  retal
  sabacc
  sbracing
  sega master system rooms
  stunts
  supaplex
  transport tycoon deluxe
  transport tycoon
  warcraft 1
  wolfenstein 3d
  borgwar
  c64 spill
  gameboy rooms
  sega megadrive rooms
  shadow
  snes rooms
  skiordie
  paratruper

  jupp jupp, mer eller mindre

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.