Wing Commander er 30 år denne helgen

En av tidenes romklassikere har jubileum.

I dag er Wing Commander-serien litt glemt, i alle fall av Electronic Arts som faktisk eier den. Men da det første Wing Commander-spillet ble lansert på PC den 26. september 1990 ble det en monstersuksess.

Et episk romeventyr

Wing Commander ga oss muligheten til å delta i en episk romkrig der menneskehetens skjebne var avhengig av om vi lykkes eller ikke – og dette var ikke bare tomt skryt, for spillet hadde en dynamisk kampanje som tok hensyn til spillernes ytelse og kunne lede til to ulike avslutninger, en langt mer dyster enn den andre.

Wing Commander på PC.
Wing Commander på PC.

Spillet skiltet også med imponerende presentasjon, der vi fikk se handlingen fra pilotens synsvinkel i cockpiten. Det jukset litt med 3D-grafikken, ettersom romskipene i spillet alle er flate «sprites» som endres avhengig av hvilken vinkel man ser dem fra, men dette sikret at det så langt mer spektakulært ut enn et spill med «ekte» 3D ville kunne gjøre på dette tidspunktet.

Legg til et filmatisk lydspor som endret seg basert på hva som skjedde og hvilken situasjon spilleren var i, samt flotte mellomsekvenser og et genuint forsøk på Hollywood-aktig historiefortelling, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor Wing Commander ble så populært.

Spillet kom etter hvert også til andre plattformer, og fikk en rekke oppfølgere i årenes løp. Den mest interessante av disse er kanskje Privateer, som brukte den originale spillmotoren men la det hele inn i et åpent univers der man kunne tjene seg rik på handel og generelt søke lykken på den måten man ønsket.

Podcasten cd SPILL hadde en episode om Wing Commander tidligere i år, og hvis du er interessert i å lære mer om det kan du lese mitt tilbakeblikk på Gamer.no. Alternativt kan du stikke innom nettstedet Wing Commander CIC, som utvilsomt har tenkt å feire jubileet med brask og bram.

Her er originalens intro- og tittelmelodi, selvsagt fra Amiga-versjonen (for vår største Amiga-fan, Kim!):

Både toppbildet og skjermbildet er hentet fra Mobygames.

En kommentar om “Wing Commander er 30 år denne helgen”

  1. Den første lønningen jeg fikk fra min første jobb brukte jeg på å kjøpe Wing Commander Armada og en skikkelig flightstick. Elsket det spillet!

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.