Minesweeper har hektet og frustrert oss i 30 år

Windows-klassikeren feirer jubileum.

Minesweeper (eller Minesveiper, som det gjerne kalles her til lands) var i mange år fast inventar i Windows, og som resultat er det sannsynligvis et av historiens mest spilte spill. Skjønt det hjelper jo også at det er fryktelig vanedannende når man først «knekker koden».

Jeg tok en runde med originalen. Gjorde en idiotisk feil med vilje slik at dere skulle få se hvordan det ser ut når man taper. Kremt.
Jeg tok en runde med originalen. Gjorde en idiotisk feil med vilje slik at dere skulle få se hvordan det ser ut når man taper. Kremt.

Den originale versjonen av Minesweeper ble lansert den 8. oktober 1990, som en del av den første Microsoft Entertainment Pack-samlingen for Windows 3. Det ble en umiddelbar suksess, og da Microsoft senere lanserte Windows 3.1 ble det altså inkludert i selve Windows-produktet.

Smart hjernetrim

I Minesweeper er poenget å renske et spillbrett for miner. For å gjøre dette må du gjette hvor minene befinner seg, og heldigvis får du hjelp. Hvis en rute på spillbrettet er nabo med en eller flere miner, vil den nemlig ha et tall som viser hvor mange miner den grenser til. Ved å tolke disse tallene kan du gradvis identifisere alle mineposisjonene på brettet.

Når du først har gjort det én gang, er det bare å gjøre det igjen. Spillet tar nemlig tiden på deg, og de raskeste tidene får plass på topplisten. Å slå rekordene blir raskt svært engasjerende, spesielt hvis du er så (u)heldig å få en talentfull Minesweeper-spiller på besøk, som bruker et øyeblikks nedetid til å dytte deg ut av din egen toppliste (jeg snakker av personlig erfaring).

Dagens versjon.
Dagens versjon.

Konseptet kan spores helt tilbake til et spill som het Cubed og ble distribuert som BASIC-kildekode i bladet Creative Computing i 1978, men den tydeligste forgjengeren er Mined-Out, som ble gitt ut for ZX Spectrum i 1983. Konseptet ble videreutviklet i MS-DOS-spillet Relentless Logic i 1985, som igjen fikk kloner som Xmine, Landmine og Kabooom.

Minesweeper startet ironisk nok sin tilværelse på et helt annet operativsystem enn Windows, nemlig OS/2. Da het det Mine, og ble skapt av Microsoft-ansatte Curt Johnson. Det var kollegaen hans, Robert Donner, som overførte spillet til Windows 3. Da Microsoft begynte å se seg om etter enkle spill å putte i en spillsamling for Windows, ble Mine foreslått – og raskt godkjent.

I dag kan man laste ned en versjon fra Microsoft-butikken. Den er gratis, men har reklamer. Vil du ha noe mer tradisjonelt, er Mineweeper X et godt alternativ. Eller du kan spille originalversjonen via Archive.org:

En annen farsott fra Microsoft Entertainment Pack er Chip’s Challenge. En nyversjon av det spillet er gratis på Steam.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.